Το κατώφλι της δημοπράτησης αναμένεται να περάσει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα το έργο που αφορά στην ευρεία αστική ανάπλαση στον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισιαριανής. Ήδη δήμος της περιοχής έχει ήδη κινήσει τα προηγούμενα χρόνια τις διαδικασίες για να εξασφαλίσει τις άδειες που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου. Τη μελέτη που πρόκειται να κατατεθεί προς δημοπράτηση υλοποίησε το αρχιτεκτονικό γραφείο Studio75.

Η ανάπλαση του ιστορικού χώρου θα πραγματοποιηθεί μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο των κινήσεων που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, υφίστανται οι απαιτούμενες εγκρίσεις από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και την Εφορία Νεότερων Μνημείων, καθώς και έγκριση της μελέτης για την ανάπλαση του ιστορικού χώρου από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Ταυτόχρονα όμως έχει εκδοθεί και η απαιτούμενη άδεια από την αρμόδια πολεοδομία.

Τα βασικά σημεία της ανάπλασης του χώρου
Η ανάπλαση που πρόκειται να υλοποιηθεί κατά το προσεχές διάστημα θα αφορά στην ανάπλαση των γραφείων της Σκοπευτικής Εταιρείας, στη δημιουργία θεάτρου 800 θέσεων αλλά και στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου διασκέδασης «Χάραμα», το οποίο ταυτίστηκε με σημαντικά ονόματα της ελληνικής λαϊκής μουσικής όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, η Βίκυ Μοσχολιού, η Χάρις Αλεξίου, η Γαλάνη, η Μαρίζα Κωχ, η Τάνια Τσανακλίδου.
Στη νέα όψη που θα έχουν η προς ανάπλαση εγκαταστάσεις θα προβλέπεται επίσης και η δημιουργία υπαίθριων εγκαταστάσεων στίβου καθώς και η αναμόρφωση των χώρων πρασίνου με τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής. Ειδικότερα, τα γραφεία της Σκοπευτικής Εταιρείας θα μετατραπούν σε χώρο πολιτισμού που θα φιλοξενεί εικαστικά εργαστήρια, βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο καθώς και καμαρίνια που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του ανοιχτού θεάτρου που θα δημιουργηθεί.

Ανακαινίζεται πλήρως το εγκαταλειμμένο κέντρο διασκέδασης «Χάραμα»
Σε ό,τι αφορά το Χάραμα θα ανακαινιστεί πλήρως η κεντρική σάλα του κέντρου διασκέδασης, η οποία διατηρείται ανέπαφη και θα φέρει το όνομα Αίθουσα Τσιτσάνη προς τιμήν του συνθέτη, ο οποίος συνεργαζόταν με τον ιστορικό χώρο διασκέδασης για 15 χρόνια. Σκοπός της ανακαίνισης στο Χάραμα, είναι να πραγματοποιούνται κατά τα επόμενα χρόνια συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις. Στη νέα μορφή που θα λάβει θα υφίστανται χώρος διενέργειας συνεδρίων, αίθουσα χοροδιδασκαλίας και εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων αλλά και τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός.
Ιστορικά, ο χώρος του Σκοπευτηρίου πριν το 1922 χρησίμευε ως χώρος άσκησης των στρατιωτών. Με την έλευση των προσφύγων στην Αθήνα μετά την μικρασιατική καταστροφή, δημιουργήθηκε μεγάλη ανάγκη για οικιστικές υποδομές. Έτσι, απαλλοτριώθηκε έκταση στην Καλλιθέα όπου έως τότε στεγαζόταν στο Σκοπευτήριο και μεταφέρθηκε στην Καισαριανή.

Το ιστορικό του Σκοπευτηρίου και οι δίκες με την Σκοπευτική Εταιρεία
Το 1930 ο τότε πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, μεταβίβασε μια έκταση συνολικής επιφάνειας 710 στρεμμάτων στην περιοχή της Καισαριανής προς την Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία (Π.Σ.Ε.) ως πεδίο βολής, με την προϋπόθεση ότι το χώρο θα χρησιμοποιούσαν και οι ένοπλες δυνάμεις. Αργότερα, παραχωρήθηκε και στον Όμιλο Φιλάθλων Κυνηγετικού Όπλου (Ο.Φ.Κ.Ο.). Κατά την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, το χώρο αυτό επέλεξαν οι Γερμανοί ως τόπο εκτέλεσης των μελών της Εθνικής Αντίστασης που τάσσονταν ενάντια στις δυνάμεις κατοχής. Μετά το τέλος του πολέμου ο δήμος και η Σκοπευτική Εταιρεία βρέθηκαν στα δικαστήρια με αντικείμενο την απομάκρυνση της δεύτερης από το χώρο. Το 2016 στο νόμο 4415 και μέσω του άρθρου 44 οριζόταν ότι η έκταση που είχε παραχωρήσει ο Βενιζέλος στη Σκοπευτική το 1930, παραχωρούνταν από το ελληνικό δημόσιο στο δήμο Καισαριανής με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και εκμετάλλευσης της έκτασης για τα επόμενα 40 χρόνια.
Η δημοπράτηση του έργου όπως όλα δείχνουν ανοίγει πλέον και ουσιαστικά το δρόμο για την αναβίωση του ιστορικού χώρου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build