Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για το έργο ΣΔΙΤ που αφορά στο αρδευτικό σύστημα Αλμωπαίου στην Πέλλα, προϋπολογισμού 98,5 εκατομμυρίων ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), με τους τέσσερις υποψήφιους οικονομικούς φορείς να καλούνται πλέον να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.
Με απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη, που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, κηρύχθηκε το πέρας του σταδίου του διαλόγου, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη φάση, όπου θα ζητηθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τους τέσσερις υποψηφίους, που είναι οι ακόλουθοι:

ΓΕΚ Τέρνα
Μυτιληναίος-Μεσόγειος ΑΕ
Θαλής-Άβαξ-Γκολιόπουλος ΑΤΕ
Άκτωρ Παραχωρήσεις-Intrakat

Τι περιλαμβάνει το έργο
Σημειώνεται, ότι το έργο αφορά στην άρδευση περιοχών της περιφερειακής ενότητας Πέλλας γύρω από τον ποταμό Αλμωπαίο, που προβλέπεται να υλοποιηθεί με κλειστά αρδευτικά δίκτυα με αποτέλεσμα τη μείωση απωλειών.  Για τη μεταφορά του αρδευτικού νερού προβλέπεται να κατασκευαστεί αγωγός μεταφοράς από φράγμα. Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης που θα επιλεγεί, μέσω της ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού που θα συστήσει, θα υλοποιήσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες, την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία έργων απόληψης νερού από τον ποταμό Αλμωπαίο και διάθεσής του σε αρδευτικές περιοχές της ΠΕ Πέλλας για τον καθορισμένο από τη σύμβαση χρόνο.

Σύμφωνα με το σχέδιο αξιοποίησης, προβλέπεται επίσης η βελτίωση του δικτύου αποστράγγισης του βορειοδυτικού τμήματος της Πεδιάδας Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το δυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης. Το ανατολικό όριο της περιμέτρου της προς άρδευση έκτασης βρίσκεται σε απόσταση 7,5 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης των Γιαννιτσών, ενώ το δυτικό όριο 10,4 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Έδεσσας και 1,2 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Σκύδρας. Η ακαθάριστη προς άρδευση έκταση ανέρχεται σε 150.000 στρέμματα περίπου, εκ των οποίων η καθαρή γεωργική γη εκτιμήθηκε αρχικώς σε 120.500 στρέμματα περίπου.