Η κοινοπραξία των εταιρειών ΕΚΤΕΡ-Ιλισσός Κατασκευαστική, είναι αυτή που ανέλαβε να ανακατασκευάσει το παλιό ξενοδοχείο «Ξενία» στην Άρτα. Η ένωση των δύο εταιρειών είχε συμμετάσχει στον σχετικό διαγωνισμό του δήμου Αρταίων και η οικονομική επιτροπή του δήμου ήταν εκείνη που την ανέδειξε ως προτιμητέα για την εκτέλεση του έργου. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 9,1 εκατομμύρια ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ, ενώ οι δύο εταιρείες προσέφεραν μέση έκπτωση 5%, με τη συνολική δαπάνη τελικά να υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 8,65 εκατομμύρια ευρώ. Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η μετατροπή του «Ξενία» σε κέντρο πολιτισμού. Το κτίριο βρίσκεται εντός του Κάστρου της πόλης και μετά την αποπεράτωση των εργασιών θα χρησιμοποιηθεί ως δημοτικό ακίνητο πολλαπλών πολιτιστικών λειτουργιών με χρήσεις ως ωδείο, βιβλιοθήκη, ενώ σε αυτό θα φιλοξενούνται πολιτιστικές διοργανώσεις εργαστήρια και θα υφίστανται χώροι εστίασης για τους επισκέπτες.

Χρονοδιάγραμμα κατασκευής εντός 24 μηνών
Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σχετικής σύμβασης. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, συνολική ανακατασκευή του κτηρίου και βελτίωση των εγκαταστάσεων του εγκαταλελειμμένου κτηρίου του ΞΕΝΙΑ εμβαδού 2.183 τμ., ενεργειακή αναβάθμιση με τη χρήση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, και εργασίες αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου πέρα του ακινήτου του Δήμου με νέες φυτεύσεις. Εξετάζοντας το ιστορικό πλαίσιο κατασκευής του πρώην “Ξένια”, τον Δεκέμβριο του 1958 ο ΕΟΤ διενήργησε διαγωνισμό για την κατασκευή του Ξενία Άρτας. Τελικά το Ξενία σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα ομότιμο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου, Διονύση Ζήβα. Ζήβας ήταν εκείνος που σχετίστηκε με τη μελέτη προστασίας της Πλάκας (1973 – 2003). Την περίοδο που εργαζόταν στον Ε.Ο.Τ. ανέλαβε τη μελέτη του Ξενία της Άρτας.

Σημειώνεται ότι το Φρούριο λειτουργούσε εκείνη την περίοδο ως ποινική φυλακή.
Ως ξενοδοχείο περιλάμβανε μόνο 20 δωμάτια και το μεγαλύτερο μέρος του αποτελούσε μεγάλους χώρους για εκδηλώσεις. Το “Ξένια” αποτέλεσε πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για τους Αρτινούς για πολλά χρόνια. Συνδέθηκε άρρηκτα με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή στη Άρτα, έως τα τέλη του 1992 που έκλεισε οριστικά και έκτοτε δεν ξαναλειτούργησε. Αρκετά χρόνια αργότερα και ενώ το ακίνητο είχε διέλθει από πολλά και διαφορετικά στάδια το καθεστώς διαχείρισής του άλλαξε. Έτσι, το 2012 αποφασίστηκε η παραχώρησή του στο Δήμο Αρταίων με τη σχετική απόφαση να φέρει την υπογραφή 12 υπουργών.

Πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού ήταν να αξιοποιηθεί για αμιγώς πολιτιστική χρήση και όχι για τουριστική, κάτι που είχε επισημάνει σε παλαιότερες δηλώσεις της ως Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού η σημερινή υπουργός, Λίνα Μενδώνη. Το 2014 μεταγράφηκε στο υποθηκοφυλακείο και περιήλθε στην κυριότητα του Δήμο Αρταίων, ενώ το 2016 ο δήμος πρότινε τη λειτουργία του ως ξενοδοχείο-εστιατόριο, πρόταση που απορρίφθηκε από το ΚΑΣ την ίδια χρονιά. Ακολούθησε νεότερη πρόταση το 2018 από τη δημοτική αρχή για τη δημιουργία ενός πολυδύναμου πολιτιστικού κέντρου, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από το ΚΑΣ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build