Στην Αθήνα μπορεί να βρει κανείς επενδυτικά διαμερίσματα με εξαιρετικά γρήγορη απόδοση για τον επενδυτή, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η ProfitLevel. Η ευρωπαϊκή χρηματομεσιτική εταιρεία συνέκρινε τις τιμές της αγοράς και τα ενοίκια σε 17 ελκυστικές μητροπόλεις (συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων θερέτρων) στην κεντρική και νότια Ευρώπη, στο πρόγραμμα σύγκρισης απόδοσης επενδύσεων διαμερισμάτων (Apartment Return On Investment Comparator).

Βάσει της έρευνας, την ταχύτερη απόδοση σε έναν επενδυτή την προσφέρει η αγορά ενός διαμερίσματος το οποίο προορίζεται για ενοικίαση στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Βαλένθια (πρώτη στη λίστα), στην Λας Πάλμας (πρωτεύουσα των Κανάριων Νησιών) και στην Βαρκελώνη. Η ελληνική πρωτεύουσα, ωστόσο, ακολουθεί με απόδοση επένδυσης 21,39 ετών για ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα. Πίσω της θα βρει κανείς μεγάλες πόλεις άλλων χωρών της κεντρικής και νότιας Ευρώπης – πάντως, η μεγαλύτερη επιστρεπτέα επένδυση προσφέρεται στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη, στα 39 χρόνια.

Το Ηράκλειο μία από τις πιο ακριβές επιλογές
Παράλληλα, όμως, στις υψηλές θέσεις της τελικής λίστας της έρευνας βρίσκεται και το Ηράκλειο. Αυτό διότι στην πρωτεύουσα της Κρήτης σημειώθηκε, βάσει των στοιχείων, η μεγαλύτερη αύξηση των αποδόσεων (σ.σ. 58,75%) μέσα σε έναν χρόνο (2022-2023), λόγω της σημαντικής ανόδου των τιμών των διαμερισμάτων στην πόλη. «Οι τιμές των διαμερισμάτων, άρα και τα ενοίκια, έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία. Πριν από έναν χρόνο, εντοπίσαμε σημαντική αύξηση της ζήτησης για επενδυτικά διαμερίσματα.

Και παρόλο που οι τιμές των διαμερισμάτων στην Ευρώπη αυξήθηκαν, αν και ελαφρώς, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τα ενοίκια της αγοράς αυξήθηκαν ταχύτερα κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου. Η ταχεία αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων συνεχίστηκε μεταξύ των προορισμών που παρακολουθήσαμε, κυρίως στην Κρήτη και επίσης στη Μασσαλία της Γαλλίας», εξήγησε η αναλύτρια στην ProfitLevel, Lucia Žárská.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build