Το επείγον και μεγάλο έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στην περιοχή Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, ύψους 31 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, κατοχυρώθηκε στην Άκτωρ. Η εταιρεία επικράτησε στον διαγωνισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με μειοδοτική προσφορά έκπτωση 38,7% και αναδείχθηκε ως προσωρινή ανάδοχος.

Δίνεται τέλος στην καθημερινή… λίμνη υδάτων
Το έργο αφορά μια πολύ σημαντική και ολοκληρωμένη παρέμβαση που φιλοδοξεί να υλοποιήσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ως αναθέτουσα Αρχή, για να προστατεύσει την περιοχή της Λαχαναγοράς, αλλά και άλλες περιοχές, όπως ο Δενδροπόταμος, η Τάφρος των Διαβατών, το στρατόπεδο Γκόνου και το Καλοχώρι. Στην περιοχή διαβιούν και εργάζονται χιλιάδες άτομα και Κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, η ευρύτερη περιοχή μετατρέπεται συχνά σε λίμνη. Δημιουργούνται προβλήματα στις μεταφορές αλλά και στις εκατοντάδες επιχειρήσεις, που έχουν εκεί την έδρα τους, αλλά και στα άτομα που διατηρούν εκεί τις κατοικίες τους.

Το κυρίως αντικείμενο του έργου
Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στη Λαχαναγορά και στις γύρω περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη τα προγραμματισμένα και μελλοντικά έργα της σύνδεσης των περιοχών με κόμβο της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, τη σύνδεση με την Εγνατία Οδό και την αναβαθμισμένη πρόσβαση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέσω του έκτου Προβλήτα. Πιο ειδικά, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κύριου συλλεκτήρα, δευτερευόντων συλλεκτήρων καθώς και ενός αντλιοστασίου, που είναι απαραίτητα για την αποχέτευση των ομβρίων στον πλησιέστερο αποδέκτη κατάκλυσης, δηλαδή τη θάλασσα.
Η διάρκεια των έργων ορίστηκε σε 30 μήνες, από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Πάντως, οι αρμοδιότητες αντιπλημμυρικής προστασίας και συντήρησης του έργου, μαζί με τις μελέτες επεμβάσεων, τον καθαρισμό και την αστυνόμευση παραμένουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων 19.200 τ.μ.
Για τις ανάγκες του έργου έχει κηρυχθεί από τις 16 Ιουνίου αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου του θέματος, στους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης (Δ.Ε. Μενεμένης), Κορδελιού – Ευόσμου (Δ.Ε. Ελευθερίου – Κορδελιού) και Δέλτα (Δ.Ε. Εχεδώρου, Δ.Κ. Καλοχωρίου) της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, συνολικής έκτασης 19.189,71 τ.μ.
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 2020), υπό εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.
Επιβλέπουσα Αρχή είναι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ19) της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών Λιμενικών & Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build