Στις εξελίξεις στον τομέα του real estate και στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας στη προσέλκυση επενδύσεων αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Βλαστός, κατά το συνέδριο της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη πως, στην αγορά του real estate, η Ελλάδα θα δεχθεί μεγάλη πίεση στο κομμάτι των κατοικιών.
Μιλώντας για τη διεθνή και εγχώρια συγκυρία υποστήριξε πως σε εποχές αβεβαιότητας το real estate αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.

Σε σχέση με το ΕΤΑΔ ανέφερε πως διαχειρίζεται 72.000 τίτλους και ένα χαρτοφυλάκιο με διάφορα νομικά και τεχνικά προβλήματα ενώ πρόκληση για την εταιρεία είναι να ανταποκριθεί «στις τάσεις και τις ανάγκες που δημιουργούνται στο real estate, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, οι εναλλακτικές μορφές εργασίες, η πράσινη οικονομία, οι ψηφιακοί νομάδες, οι έξυπνες πόλεις και τα ζητήματα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού».

Παράλληλα, υποστήριξε πως σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση η ΕΤΑΔ έχει καταφέρει να δώσει σειρά λύσεων σε θέματα ακινήτων που λίμναζαν επί δεκαετίες, να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις και να συμβάλει σε μεγάλες αναπλάσεις, ενώ αναφέρθηκε σε σειρά διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη ή δρομολογούνται το επόμενο διάστημα. «Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας ως τους κατάλληλους διαχειριστές, αλλά ως μία γέφυρα με την αγορά» υποστήριξε ο κ. Βλαστός, αναφερόμενος στις επιχειρηματικές μονάδες που λειτουργεί η ΕΤΑΔ, σημειώνοντας ότι η εταιρεία, ενώ για πολλά χρόνια «έτρεχε» ζημιογόνες επιχειρηματικές μονάδες, πλέον επενδύει σημαντικά και αναβαθμίζει τα ακίνητα της, καθιστώντας τα οικονομικά βιώσιμα.

Ως προς τις εξελίξεις στην αγορά του real estate σημείωσε ότι «ως χώρα θα δεχτούμε μεγάλη πίεση στο κομμάτι των κατοικιών και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ανάπτυξη που θα ακολουθηθεί, ώστε να μην κάνουμε τα λάθη μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων». Σημείωσε, παράλληλα, ότι η ΕΤΑΔ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ θα συμβάλει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και της νέας γενιάς.

Εμπορικοί χώροι, logistics, γραφεία, ξενοδοχεία
Σχετικά με τους εμπορικούς χώρους, ο κ. Βλαστός, εκτίμησε πως η πίεση στα μικρά καταστήματα θα συνεχιστεί, καθώς η τάση του ηλεκτρονικού εμπορίου συνεχίζει να είναι ανοδική, ενώ στα logistics σημειώνεται στροφή και σε μικρότερους και ευέλικτους χώρους των 500 – 2.000 τ.μ. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η συμβολή των μέσων σταθερής τροχιάς να αποκτά κρίσιμη σημασία, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Θριάσιο και ο Ασπρόπυργος. Σε σχέση με τους γραφειακούς χώρους στάθηκε στο αυξανόμενο κόστος στον κατασκευαστικό κλάδο και στην έλλειψη κατοικιών, ενώ εξήρε την πρωτοβουλία δημιουργίας του κυβερνητικού πάρκου στη ΠΥΡΚΑΛ. Τέλος, ως προς τα ξενοδοχεία σημείωσε ότι παραμένουν υψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών, με τη μετάβαση από τα «μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία» στους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές να γίνεται με αργούς ρυθμούς.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build