Με κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 86 εκατομμύρια ευρώ έκλεισε το 2024 για τον όμιλο Vitex, ενώ το EBITDA κατά την χρονιά που πέρασε ανήλθε σε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ, όπως επισημαίνει το Build ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αρμόδιος Γιαννίδης.
Το 2023 ο κύκλος εργασιών ήταν 72,81 εκατομμύρια ευρώ με EBITDA 8,3 εκατομμύρια ευρώ. «Από τις συνολικές πωλήσεις του ομίλου, το 25% προέρχεται από τις εξαγωγές, ενώ η μητρική εταιρεία στην Ελλάδα κατέγραψε κύκλο εργασιών στα 72 εκατομμύρια ευρώ από 69 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2022», επισημαίνει ο κ. Γιαννίδης. Εκτιμά ότι εντός των επόμενων δύο ετών, ήτοι στο τέλος του 2026, ο κύκλος εργασιών θα αγγίξει και ενδεχομένως θα υπερβεί τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ολοκληρώνει επενδύσεις 15 εκατομμυρίων
Η Vitex έως τα μέσα του 2025 αναμένεται να ολοκληρώσει μία σειρά επενδύσεων σε αποθηκευτικούς χώρους, παραγωγική αναβάθμιση και ψηφιακό μετασχηματισμό. Το συνολικό ύψος τους ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ και επιμερίζονται στα δύο βιομηχανοστάσια που διατηρεί η εταιρεία στον Ασπρόπυργο και στη θυγατρική της Σερβίας. Τομέας στον οποίο επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η επιχείρηση για φέτος είναι η ολοκλήρωση των προγραμματισμένων επενδύσεων καθώς και η κατηγορία της θερμοπρόσοψης, όπου διαβλέπει σημαντικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια. Η δραστηριοποίηση της Vitex στη θερμοπρόσοψη ξεκίνησε το 2015 και αυτή τη στιγμή αποφέρει περίπου το 20% του κύκλου εργασιών της.
«Η θερμοπρόσοψη παρουσιάζει προοπτική καθώς ο στόχος της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια είναι να καταστεί ενεργειακά αυτόνομη. Η χρήση της θερμοπρόσοψης αφορά στο σύνολο των δημόσιων κτιρίων αλλά και των ιδιωτικών με αντικείμενο την ενεργειακή τους αναβάθμιση», αναφέρει από πλευράς του ο εμπορικός διευθυντής της Vitex, Βασίλης Βλαχογιάννης. «Επιπλέον με τα προγράμματα που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, απευθύνεται σε όλο και περισσότερες κατοικίες. Στόχος είναι να έχουμε περίπου 100.000 κατοικίες που θα αναβαθμίζονται ενεργειακά κάθε χρόνο, ενώ έως τώρα δεν έχουμε υπερβεί τις 30.000, επομένως θα δούμε μεγαλύτερη κινητικότητα προσεχώς σε αυτό το πεδίο», προσθέτει.
Επί του παρόντος ο όμιλος απασχολεί 469 άτομα προσωπικό. Ωστόσο σύμφωνα με τους κ.κ. Γιαννίδη και Βλαχογιάννη, η εύρεση προσωπικού καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη στην παρούσα χρονική συγκυρία, ενώ το υψηλό εργατικό κόστος επιβαρύνει την κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου. Πρόκληση αποτελεί και η υπόθεση που αφορά στην αύξηση του κόστους παραγωγής που απορρέει από συνθήκες όπως ο πληθωρισμός και η επιβολή των δασμών από πλευράς ΕΕ σε κινεζικές εταιρείες που παράγουν διοξείδιο του τιτανίου, γεγονός που σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν αμφότεροι, θα επιφέρει μονοψήφιες ποσοστιαίες ανατιμήσεις στα χρώματα, οι οποίες θα ανακοινωθούν πριν από το Πάσχα από το σύνολο της αγοράς με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία του δικτύου εμπόρων ανά την Επικράτεια. Ως προς το τοπίο της αγοράς, ο κ. Γιαννίδης εκτιμά ότι υφίσταται μία θετική οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα η έλλειψη της ζήτησης στην Ευρώπη, δημιουργεί ευκαιρίες. «Σε ό,τι αφορά στο διεθνές περιβάλλον, η κατάσταση με τους εμπορικούς πολέμους και την επιβολή δασμών (σε πρώτες ύλες όπως το διοξείδιο του τιτανίου) φέρνει στο προσκήνιο νέες προκλήσεις».