Για το έτος 2023, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς κλιματιστικών συσκευών αποτιμήθηκε σε 143,86 δισεκατομμύρια δολάρια. Έως το 2032, δε, αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο συντελεστή αύξησης (CAGR) 6,1% και να ανέλθει στο ποσό των 245,12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η Polaris Market Research, η οποία εξηγεί πως η ζήτηση για κλιματιστικά έχει σημαντικά αυξηθεί παγκοσμίως (ιδίως στις αστικές περιοχές). Έτσι, η εν λόγω αγορά γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, η οποία ωθείται περαιτέρω από τις διάφορες τεχνολογικές εξελίξεις. Με την ανησυχία για την κλιματική κρίση να εντείνεται και την ανάγκη για βιώσιμες λύσεις να μεγαλώνει, η αγορά αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι παράγοντες που οδηγούν την ανάπτυξη της αγοράς
Απαριθμώντας τους παράγοντες εκείνους έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για κλιματιστικά και ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς, η έρευνα στέκεται στη σημαντική αύξηση της αστικοποίησης, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Εξ αιτίας αυτών, οι άνθρωποι αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους για να δροσίσουν τα σπίτια, τα γραφεία και τους δημόσιους χώρους, να τα κάνουν πιο άνετα και με ποιοτικότερο αέρα. Η αγορά ανταποκρίθηκε σε αυτή τη ζήτηση με καινοτόμες τεχνολογίες με «έξυπνα» στοιχεία, ενεργειακά αποδοτικές λύσεις και ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον και βιώσιμων συστημάτων ψύξης για τον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του κλιματισμού.

Η αγορά έχει, επίσης, στραφεί προς τα κλιματιστικά inverter, τα οποία προσφέρουν υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση κόστους μακροπρόθεσμα. Μάλιστα, τα ενεργειακά αποδοτικά μοντέλα όλο και κερδίζουν σε δημοτικότητα, μιας και συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.
Επιπλέον, οι αναδυόμενες οικονομίες και οι τάσεις αστικοποίησης οδηγούν την ανάπτυξη της αγοράς κλιματιστικών, ιδιαίτερα σε περιοχές με ταχεία εκβιομηχάνιση και αύξηση πληθυσμού. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που προάγουν την ενεργειακή απόδοση και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τη σημασία των λύσεων ψύξης συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς κλιματιστικών.

Ποιος τύπος κλιματιστικού ήταν ο πιο δημοφιλής
Η έρευνα της Polaris Market Research τονίζει, ακόμη, ότι ο τομέας των κλιματιστικών παραθύρου κατείχε δεσπόζουσα θέση στην αγορά για το 2022, καθώς αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται ευρέως σε οικιακούς και μικρούς επαγγελματικούς χώρους μιας και είναι γενικώς μικρές σε μέγεθος, προσιτές οικονομικά και ιδιαίτερα αποτελεσματικές και εγκαθίστανται εύκολα, ενώ καταναλώνουν και λιγότερη ενέργεια. Οι συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις (λ.χ. εισαγωγή «έξυπνων» λειτουργιών στις συσκευές, εξοικονόμηση ενέργειας, κ.ά.) έχουν ενισχύσει περαιτέρω την ελκυστικότητα της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Κυρίαρχη στην αγορά η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού
Η έρευνα καταλήγει σημειώνοντας ότι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κυριάρχησε στην παγκόσμια αγορά των κλιματιστικών για το 2022 όσον αφορά στα έσοδα και αυτό το αποδίδει στις πιο υψηλές θερμοκρασίες και στην αυξανόμενη ευημερία της μεσαίας τάξης σε αναδυόμενες χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, που οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για κλιματιστικά. Η διαθεσιμότητα προσιτών συσκευών, η επέκταση του κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου και η διαθεσιμότητα εκπτώσεων σε διαδικτυακές πλατφόρμες ώθησαν περαιτέρω τις πωλήσεις στην περιοχή.

Όμως, η αγορά της Βόρειας Αμερικής αναμένεται να καταγράψει τον πιο υψηλό CAGR εσόδων κατά το εξεταζόμενο διάστημα. Η ανάπτυξή της, σύμφωνα με την έρευνα, θα πάρει ώθηση από την υιοθέτηση πολιτικών ενεργειακής απόδοσης και τη μεταβαλλόμενη αντίληψη για τα κλιματιστικά ως ανάγκη και όχι ως πολυτέλεια, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η αυξανόμενη τάση των «έξυπνων» κατοικιών και συσκευών αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τη ζήτηση για «έξυπνα» κλιματιστικά στην περιοχή.