Την πορεία των τιμών και μαζί την εγχώρια και διεθνή ζήτηση για αγορά κατοικίας στα ελληνικά νησιά για τον Μάιο του 2024 κατέγραψαν ο δείκτης τιμών SPI και ο δείκτης ζήτησης SDI της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων, Spitogatos. Συγκεκριμένα, τον μήνα αυτόν βρέθηκαν στη λίστα με τα πιο ακριβά νησιά για να αγοράσει κανείς κατοικία η Μύκονος, οι Παξοί, η Σκιάθος, η Ύδρα, η Πάτμος, η Ικαρία και τα Χανιά. Από την άλλη, όσοι ενδιαφέρονται για αγορά κατοικίας με λιγότερο από 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μπορούν να ψάξουν σε Σκόπελο, Σαλαμίνα, Ρόδο και Κω, σε νησιά του βορείου Αιγαίου, σε περιοχές της Κρήτης και στην Εύβοια.

Κυκλάδες
Μύκονος και Αντίπαρος κατέγραψαν τις υψηλότερες τιμές πώλησης σε σχέση με όλα τα άλλα ελληνικά νησιά. Πάρος, Σαντορίνη και Φολέγανδρος ακολουθούν.
Τα Κυκλαδονήσια με τις χαμηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών είναι η Τήνος, η Άνδρος και η Σύρος. Η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικιών τον Μάιο του 2024, σε σχέση με τον Μάιο του περασμένου έτους, σημειώθηκε σε Κύθνο, Φολέγανδρο και Μήλο.

Επτάνησα
Στα Επτάνησα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης εντοπίζεται στους Παξούς. Ακολουθούν Λευκάδα και Ιθάκη. Στην Κέρκυρα εντοπίζεται η χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών. Στη Λευκάδα σημειώνεται η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας (23,5%) σε σχέση με το 2023.

Σποράδες
Το πιο ακριβό νησί των Σποράδων για αγορά κατοικίας είναι η Σκιάθος και το νησί με τη χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών η Σκόπελος. Στην Αλόννησο σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης τον Μάιο του 2024, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023.

Αργοσαρωνικός
Η Ύδρα είναι το τρίτο πιο ακριβό νησί για αγορά κατοικίας τον Μάιο του 2024. Το πιο οικονομικό νησί του Αργοσαρωνικού είναι η Σαλαμίνα, όπου σημειώθηκε και η πιο μεγάλη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης (10,8%) σε σχέση με το 2023.

Δωδεκάνησα
Στα Δωδεκάνησα, το νησί με την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας είναι η Πάτμος και το οικονομικότερο η Λέρος.

Βόρειο Αιγαίο
Η Ικαρία αναδεικνύεται ως το νησί του βορείου Αιγαίου με την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών, ενώ το οικονομικότερο είναι η Σάμος. Η πιο μεγάλη αύξηση τιμών τον Μάιο του 2024, σε σχέση με το 2023, εντοπίστηκε στη Χίο (17,4%). Κρήτη Όσον αφορά στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών στην Κρήτη, η υψηλότερη τιμή εντοπίζεται στην περιφέρεια Χανίων και η χαμηλότερη στην περιφέρεια Ηρακλείου. Στο Ηράκλειο καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικιών (9,9%). Εύβοια Τέλος, στην Εύβοια, η Κάρυστος είναι η περιοχή με την πιο υψηλή τιμή για αγορά κατοικίας, ενώ στην Ιστιαία κάποιος μπορεί να βρει κατοικίες προς πώληση με μέση ζητούμενη τιμή 974 ευρώ/τ.μ.

Ζήτηση για αγορά κατοικίας στα ελληνικά νησιά
Από εκεί και πέρα, ο Spitogatos αναφέρει ότι, σε σχέση με το 2023, είναι αυξημένη η διεθνής ζήτηση και ελαφρώς μειωμένο το ενδιαφέρον των Ελλήνων για αγορά κατοικίας στα ελληνικά νησιά. Αυξημένη είναι η διεθνής ζήτηση για κατοικίες προς πώληση στις Κυκλάδες. Ελαφρώς μειωμένη είναι η εγχώρια και λίγο αυξημένη είναι η διεθνής ζήτηση για κατοικίες στις Σποράδες.

Αυξημένη είναι η εγχώρια και διεθνής ζήτηση για αγορά κατοικίας στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στα Επτάνησα, ενώ για κατοικίες στα Δωδεκάνησα σημειώνεται μικρή αύξηση στη διεθνή και ελαφρά μείωση στην εγχώρια ζήτηση. Αύξηση σημειώνεται στη διεθνή και εγχώρια ζήτηση για κατοικίες προς πώληση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου – στην Κρήτη, μείωση παρουσίασε η εγχώρια ζήτηση για κατοικίες προς πώληση ενώ η διεθνής ζήτηση αυξήθηκε συγκριτικά με το 2023. Αυξημένη είναι, τέλος, η εγχώρια και η διεθνής ζήτηση για αγορά κατοικίας στην Εύβοια, σε σχέση με πέρυσι.