Τους πρώτους μήνες του 2024 οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών στις δημοφιλείς για αγορά εξοχικού περιοχές της Ελλάδας ακολούθησαν, ως επί το πλείστον, πορεία ανοδική, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων Spitogatos. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση οι περιοχές κοντά στην ελληνική πρωτεύουσα αποτελούν συχνά μια καλή επιλογή για αγορά εξοχικού, λόγω της δυνατότητας εύκολης και γρήγορης πρόσβασης για τους κατοίκους της πόλης και όχι μόνο. Η πλούσια ακτογραμμή της Αττικής και τα κοντινά νησιά αποτελούν συχνά ελκυστικά σημεία για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας.

Οι ακριβότερες και οι πιο οικονομικές περιοχές
Οι υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών κατά τους πρώτους μήνες του 2024 εντοπίζονται σε Σπέτσες, Σαρωνίδα, Πόρο, Αίγινα, Ανάβυσσο και Ραφήνα. Αντίθετα, ανάμεσα στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά εξοχικής κατοικίας κοντά στην Αθήνα είναι ο Μαραθώνας, η Αρτέμιδα, ο Κάλαμος και η Ερέτρια.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσων ζητούμενων τιμών πώλησης εξοχικών κατά τους πρώτους μήνες του 2024, συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2023, σημειώθηκαν σε Ανάβυσσο (16,7%), Σαρωνίδα (16,4%), Αρτέμιδα (17,0%) και Αίγινα (13,8%).

Εξοχικά στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα
Στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, τώρα, στις περιοχές με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών κατατάσσονται Ανατολική Μάνη, Σιθωνία, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, Σύβοτα και Μεθώνη.

Στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά εξοχικής κατοικίας στην υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκονται η Ακράτα, η Αγριά και οι Μηλιές στη Μαγνησία καθώς και η Ζαχάρω στην Ηλεία.
Αναφορικά με τις πιο μεγάλες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης εξοχικής κατοικίας τους πρώτους μήνες του 2024, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2023, σημειώθηκαν σε Ανατολική Μάνη (54,4%), Ζαγορά Πηλίου (43,3%) και Ναύπακτο (28%).

Εγχώρια και διεθνής ζήτηση για κατοικίες προς πώληση στην Ελλάδα
Από εκεί και έπειτα, ο Spitogatos επισημαίνει πως η εγχώρια ζήτηση για κατοικίες προς πώληση μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2024 κατά 4,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, ενώ αύξηση 11,8% παρατηρείται στη διεθνή ζήτηση. Οι δημοφιλέστερες περιοχές για αναζήτηση κατοικίας προς πώληση για τους Έλληνες υποψήφιους αγοραστές είναι τα προάστια Θεσσαλονίκης, το κέντρο, τα νότια και τα βόρεια προάστια της Αθήνας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Στα προάστια της Θεσσαλονίκης, οι Έλληνες αγοραστές αναζητούν συχνότερα διαμερίσματα, μονοκατοικίες και μεζονέτες. Στο κέντρο και στα νότια αθηναϊκά προάστια οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες κατοικιών είναι και πάλι τα διαμερίσματα, οι μονοκατοικίες και τα στούντιο. Τέλος, αυτοί που αναζητούν κατοικία προς πώληση στα βόρεια αθηναϊκά προάστια, ενδιαφέρονται περισσότερο για μονοκατοικίες, διαμερίσματα και μεζονέτες.

Ποιες περιοχές προτιμούν οι ξένοι υποψήφιοι αγοραστές
Όσον αφορά στη διεθνή ζήτηση, οι πιο δημοφιλείς περιοχές για αναζήτηση κατοικίας προς πώληση το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι το κέντρο και τα νότια προάστια της Αθήνας και η Χαλκιδική. Οι χώρες προέλευσης των υποψήφιων αγοραστών κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι υποψήφιοι αγοραστές ενδιαφέρονται περισσότερο για διαμερίσματα, μονοκατοικίες και στούντιο. Η Χαλκιδική αναδεικνύεται σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας για τουρίστες και ξένους αγοραστές. Οι χώρες με τις περισσότερες αναζητήσεις για κατοικίες προς πώληση στη Χαλκιδική είναι η Γερμανία, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία, με τους υποψήφιους αγοραστές να αναζητούν περισσότερο διαμερίσματα, μονοκατοικίες και μεζονέτες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για κατοικίες προς πώληση στα νότια προάστια της Αθήνας. Εκεί, οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες κατοικιών είναι τα διαμερίσματα, οι μονοκατοικίες και οι μεζονέτες.