Ανοδικά κινήθηκαν οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών σχεδόν στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, όπως κατέγραψε ο SPI, ο δείκτης τιμών της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων Spitogatos. Ειδικότερα, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 και κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 11,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2023 και κατά 2,3% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Οι περιοχές Αττικής/Θεσσαλονίκης με τις μεγαλύτερες αυξήσεις
Στην Αττική, οι υψηλότερες αυξήσεις της μέσης ζητούμενης τιμής για πώληση κατοικίας σημειώθηκαν σε περιοχές του Πειραιά όπως Καλλίπολη-Φρεαττύδα, Δραπετσώνα και κέντρο Πειραιά. Ακολουθούν Νέο Ψυχικό (αύξηση 34,9%) και Παλλήνη (αύξηση 34,4%). Στη Θεσσαλονίκη, η περιοχή Χαριλάου, η Άνω Πόλη και η περιοχή Πεύκα βρέθηκαν στις κορυφαίες περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμή πώλησης κατοικίας το πρώτο τρίμηνο του 2024.Από την άλλη, οι μεγαλύτερες αυξήσεις της μέσης ζητούμενης τιμής για ενοικίαση κατοικιών στην Αττική καταγράφονται σε Νέα Πεντέλη, Καλλίπολη-Φρεαττύδα, Κορωπί, Υμηττό και Καμίνια-Παλαιά Κοκκινιά και, στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή Βαρδάρης-Λαχανόκηποι, Μηχανιώνα και στην περιοχή Ξηροκρήνη-Παναγιά Φανερωμένη.

Οι ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας
Εξάλλου, το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι πιο ακριβές περιοχές της Ελλάδας για αγορά κατοικίας ήταν Μύκονος, Βουλιαγμένη, Βούλα, Πάτμος και Ύδρα.
Ακόμη, οι πέντε πιο ακριβές περιοχές της Αττικής για αγορά κατοικίας είναι Βουλιαγμένη, Βούλα, Κολωνάκι-Λυκαβηττός, Γλυφάδα και Άλιμος. Αντίθετα, ως οι οικονομικότερες περιοχές για αγορά κατοικίας στην Αττική καταγράφηκαν η Αγία Βαρβάρα, το Πέραμα, η Πατησίων-Αχαρνών, ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης και τα Πατήσια.

Ενοικίαση κατοικίας
Εξάλλου, οι πιο ακριβές περιοχές για ενοικίαση κατοικίας στην Ελλάδα είναι η Παλλήνη Χαλκιδικής, η Σιθωνία, η Κασσάνδρα, η Μύκονος, η Καλλικράτεια Χαλκιδικής και η Πάρος.
Στην Αττική, η Βουλιαγμένη έρχεται πρώτη με μέση ζητούμενη τιμή 18,1 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν Κολωνάκι-Λυκαβηττός, Παλαιό Ψυχικό, Γλυφάδα και Ελληνικό.
Αντιθέτως, οι πέντε πιο οικονομικές περιοχές της Αττικής για ενοικίαση κατοικίας είναι οι Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, Πέραμα, Κρυονέρι και Διόνυσος.

Διεθνής και εγχώρια ζήτηση για αγορά/ενοικίαση κατοικιών στην Ελλάδα
Τέλος, τα στοιχεία των online αναζητήσεων από χώρες του εξωτερικού για αγορά κατοικιών στην Ελλάδα αναφέρουν πως το πρώτο τρίμηνο του 2024 η διεθνής ζήτηση αυξήθηκε 11,8% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι πέντε χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα για τους πρώτους τρεις μήνες της τρέχουσας χρονιάς είναι οι Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία και Βουλγαρία.
Οι περιοχές της Ελλάδας που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για αγορά κατοικίας είναι το κέντρο της Αθήνας, η Χαλκιδική, τα νότια προάστια, τα προάστια της Θεσσαλονίκης και οι Κυκλάδες.
Οι πιο περιζήτητες κατηγορίες κατοικίας όσους αναζητούν κατοικία από το εξωτερικό είναι τα διαμερίσματα, οι μονοκατοικίες και οι βίλες. Σχετικά με την εγχώρια ζήτηση, τα στοιχεία των online αναζητήσεων λένε πως τα προάστια της Θεσσαλονίκης, το κέντρο, τα νότια και τα βόρεια προάστια της Αθήνας και το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι οι πιο περιζήτητες περιοχές για αναζήτηση κατοικίας προς πώληση.

Οι πιο περιζήτητες κατηγορίες κατοικίας είναι οι μονοκατοικίες, τα διαμερίσματα αλλά και τα στούντιο.
Οι περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη εγχώρια ζήτηση για ενοικίαση κατοικίας είναι το κέντρο της Αθήνας, τα νότια προάστια, τα προάστια Θεσσαλονίκης, τα βόρεια προάστια της Αθήνας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Σε ό,τι αφορά στην κατηγορία κατοικίας προς ενοικίαση, οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες για τους κατοίκους της Ελλάδας είναι τα διαμερίσματα, τα στούντιο και οι μονοκατοικίες.