Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων Spitogatos, το τρίτο τρίμηνο του 2023 έκλεισε με τις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών να διατηρούν μια σταθερά ανοδική πορεία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Σημειώθηκε, πιο συγκεκριμένα, έως και +12% μέση αύξηση στις τιμές πώλησης και +7% μέση αύξηση στις τιμές ενοικίασης αντίστοιχα, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022. Επιπροσθέτως, τα δεδομένα, τα οποία προέκυψαν από αγγελίες, καταδεικνύουν πως, στο εξεταζόμενο διάστημα και πάντοτε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου, κάποιες από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών σημειώθηκαν στα Προάστια Πειραιά (+23%), στον Δήμο Θεσσαλονίκης (+21%) και στα Δυτικά Προάστια Αττικής (+19%). Σχετικά, τώρα, με την ενοικίαση κατοικιών, οι υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές καταγράφηκαν στα Νότια Προάστια Αττικής (11,8 ευρώ/τ.μ.), στις Κυκλάδες (11,3 ευρώ/τ.μ.) και στα Βόρεια Προάστια Αττικής (10,8 ευρώ/τ.μ.).

Τα δεδομένα για την Αττική
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Spitogatos, σε «παραδοσιακά» φοιτητικές περιοχές της Αττικής καταγράφηκαν ακόμη μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι. Για παράδειγμα, μια κατοικία στο Γουδή έχει μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης 10,8 ευρώ/τ.μ., παρουσιάζοντας αύξηση +26% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ στην περιοχή Πατησίων-Αχαρνών η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φτάνει τα 7,9 ευρώ/τ.μ., ακριβότερη κατά 14% σε σχέση με πέρυσι.

Αντίστοιχα, στο Κέντρο της Αθήνας η αύξηση φτάνει το 19% και στην περιοχή του Ζωγράφου το 9%.
Η ανοδική τάση των τιμών ως προς τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση και ενοικίαση συνεχίζεται και το τρίτο τρίμηνο του 2023, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Κάποιες από τις περιοχές που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών σε σχέση με πέρσι είναι η Πεύκη (Βόρεια Προάστια) με αύξηση +34%, το Μοσχάτο (Προάστια Πειραιά) με αύξηση +27% και η Αγία Παρασκευή (Βόρεια Προάστια) με αύξηση +25%. Από την άλλη, ανάμεσα στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η Αττική (Αθήνα) με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στα 1.310 ευρώ/τ.μ., τα Πατήσια (Αθήνα) στα 1.324 ευρώ/τ.μ. και η περιοχή Ταμπούρια-Αγία Σοφία (Πειραιάς) στα 1.415 ευρώ/ τ.μ.

Τα στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα
Όσον αφορά, τώρα, στη Θεσσαλονίκη, μεγαλύτερη μεταβολή στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών σε σχέση με το 2022 παρουσιάστηκαν σε δύο περιοχές, στον Δήμο και στα Προάστια Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα μεγάλες αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών εντοπίστηκαν στην περιοχή Ανάληψη-Μπότσαρη-Νέα Παραλία με αύξηση 18%, στην περιοχή Νεάπολη με αύξηση +15% και στον

Εύοσμο με αύξηση 14%.
Αντίστοιχα, στην ενοικίαση κατοικιών οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Θέρμη, με αύξηση +21%, στη Σταυρούπολη με αύξηση 19% καθώς και στην Καλαμαριά με αύξηση 10%.
Από εκεί και πέρα, σε Ιόνιο, Κρήτη και Δωδεκάνησα παρατηρήθηκαν εντυπωσιακές αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών, με «πρωταθλήτρια» την Κέρκυρα όπου παρουσιάστηκε αύξηση 22% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022. Στην Ηπειρωτική Ελλάδα, από την άλλη, οι περιοχές με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών ήταν για το τρίτο τρίμηνο του 2023 ο νομός Λάρισας (7,5 ευρώ/τ.μ.) και η Αχαΐα (7,4 ευρώ/τ.μ.), περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν και υψηλό ενδιαφέρον για ενοικίαση φοιτητικών κατοικιών.

«Παραδοσιακά, το τρίτο τρίμηνο του έτους παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις σε περιοχές με υψηλό ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η αυξημένη ζήτηση στα ελληνικά νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας, η εκκίνηση της νέας ακαδημαϊκής περιόδου καθώς και οι αλλαγές στα ελάχιστα όρια επένδυσης για την απόκτηση της Golden Visa επηρεάζουν σημαντικά τις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης σε άκρως δελεαστικές περιοχές, όπως για παράδειγμα τα νησιά των Κυκλάδων και τα Νότια Προάστια Αττικής», τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build