Ανοιχτός Διαγωνισμός για την προμήθεια πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών προς εξυπηρέτηση των επιχειρησιακών αναγκών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Το ΤΑΙΠΕΔ δημοσιοποίησε τη διακήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την «Προμήθεια πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών (τύπου Bailey) για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών» στο πλαίσιο σχετικής δράσης για την ενίσχυση αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας». Η εν λόγω προμήθεια των 23 συνολικά γεφυρών θα ανέρχεται σε 15,5 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών τις 24.02.2023. Η χρηματοδότηση του έργου θα προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU στο πλαίσιο του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ενώ Φορέας χρηματοδότησης και υπουργείο ευθύνης είναι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Όσον αφορά το αντικείμενο της σύμβασης, πρόκειται για την προμήθεια μεταλλικών συναρμολογούμενων αρθρωτών γεφυρών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως πλημμυρών, καταστροφών, κλπ., με σκοπό την εξυπηρέτηση των επιχειρησιακών αναγκών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την ταχεία και ασφαλή αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να διεκδικήσει με την προσφορά του οσαδήποτε Τμήματα. Οι στόχοι του εν λόγω έργου είναι η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεών του για την πρόληψη πυρκαγιών, η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, η προστασία της δημόσιας υγείας και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Αναγκαιότητα του έργου
Όπως αναφέρεται και στη Διακήρυξη του Διαγωνισμού, τα προς προμήθεια υλικά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός ευρύτερου μέτρου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και η ανάγκη τους είναι επαρκώς αιτιολογημένη, λαμβάνοντας υπόψη τον υπάρχοντα εξοπλισμό και τα εναλλακτικά μέτρα προσαρμογής που θα μείωναν τις πυρκαγιές. Η μεταλλική συναρμολογούμενη αρθρωτή γέφυρα, θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα γεφύρωσης ξηρών κωλυμάτων για την αντιμετώπιση επειγουσών και επιτακτικών αναγκών σε περιστατικά φυσικών καταστροφών. Η βελτίωση του τεχνολογικού και κατασκευαστικού εξοπλισμού θα ενισχύσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη χώρα και θα συμβάλει στη φυσική προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική και οικονομική ανθεκτικότητα που προκύπτει από την ετοιμότητα και την άμεση ανταπόκριση σε πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές.

Η χρησιμότητα των γεφυρών
Αρκετές μελέτες έχουν εστιάσει στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τις πυρκαγιές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αναμένεται αυξημένος αριθμός και ένταση πυρκαγιών σε πολλά μέρη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την πρόληψη των συνεπειών των πυρκαγιών στην Ελλάδα, υφίσταται ανάγκη απόκτησης μέσων πυρόσβεσης που θα βελτιώσουν τον μηχανισμό πρόληψης και την ανταπόκριση σε περιστατικά πυρκαγιών. Επιπλέον, πλημμύρες ή φυσικές καταστροφές προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο που αντιμετωπίζεται συνήθως από τον ελληνικό στρατό, με την ανέγερση γεφυρών τύπου Bailey.

Με βάση την προτεινόμενη λύση, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα κατέχει και θα λειτουργεί τις δικές του γέφυρες σε περίπτωση πλημμυρών ή άλλων καταστροφών (π.χ. σεισμοί). Οι γέφυρες αποτελούνται από πάνελ ενός στοιχείου που συναρμολογούνται μεταξύ τους για να σχηματίσουν ένα πλέγμα. Ο συνδυασμός πολλαπλών πλαισίων σε διαφορετικές διαμορφώσεις σχηματίζει τα απαιτούμενα δοκάρια για την κάλυψη κενών και κοιλάδων.

Η γέφυρα προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά ανοίγματα, πλάτη καταστρώματος (μονές ή διπλές λωρίδες) και φορτία κυκλοφορίας. Για υψηλότερα φορτία, διατίθενται ειδικές διευθετήσεις. Αυτή η τυποποίηση καθιστά δυνατά έναν εξαιρετικά σύντομο χρόνο παράδοσης και πολύ γρήγορη κατασκευή, επειδή κάθε στοιχείο παράγεται για απόθεμα και μπορεί να παραδοθεί κατόπιν ζήτησης εντός ημερών. Αυτό το έργο λοιπόν, αποσκοπεί στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεών του για την πρόληψη πυρκαγιών, την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, την προστασία της δημόσιας υγείας και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.


Υπό την εποπτεία του ΤΕΕ η παρακολούθηση των «έξυπνων» γεφυρών
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει δρομολογήσει το έργο «Έξυπνες Γέφυρες», με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας των γεφυρών στην Ελλάδα, εισάγοντας ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου της κατάστασής τους, υπό την εποπτεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.). Πρόκειται για μια δράση, που προβλέπεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020 – 2025 του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το έργο αφορά στην «έξυπνη» παροχή υπηρεσιών συντήρησης των γεφυρών και απαιτεί την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικών αισθητήρων / οπτικών ινών μέτρησης φορτίου που θα καταγράφουν τη μετατόπιση των γεφυρών σε πραγματικό χρόνο με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους. Αυτές οι πληροφορίες θα υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω ειδικών αλγορίθμων που θα υπολογίζουν την αντοχή των γεφυρών. Το έργο θα συνοδεύεται από σχετικές μελέτες από εξειδικευμένους μηχανικούς που θα τεκμηριώνουν και θα παρακολουθούν επιστημονικά τα αποτελέσματα.

Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνεται ως δράση και το project για τις «έξυπνες» γέφυρες και έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότησή του. Η πρόσκληση που βγήκε προς διαβούλευση από το ΤΕΕ είχε προϋπολογισμό 156.215.200,00 ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση του Κώστα Καραμανλή, η υλοποίηση της επένδυσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025.