Τι περιλαμβάνει το πρώτο Logistics Park της Ελλάδας και γιατί αντιστοιχεί στη χρυσή ευκαιρία της να καθιερωθεί ως κόμβος Logistics στη ΝΑ Ευρώπη;
Ο Άγγλος συγγραφέας Τόμας Κάρολαιν είχε πει κάποτε ότι τίποτε δε δημιουργεί περισσότερο αυτοσεβασμό και αυτοπεποίθηση από την επίτευξη ενός στόχου και το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, μια επένδυση που υπερβαίνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, συνιστά αδιαμφισβήτητα έναν από τους πλέον εμβληματικούς στόχους της ελληνικής οικονομίας.

Η συμφωνία, που αφορά την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης για την ανάπτυξη Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στο Θριάσιο, επισφραγίστηκε στις 30 Μαρτίου από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα ενώ παρόντες στην υπογραφή ήταν ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, καθώς και οι γενικοί γραμματείς Υποδομών Μαρία-Έλλη Γεράρδη και Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς.
Στις «ράγες» υλοποίησης το πρώτο Logistics Park της χώρας
H ανάδοχος κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair αναλαμβάνει να θέσει τη φιλόδοξη επένδυση σε τροχιά υλοποίησης μέσα στο 2022. Εντός οικοπέδου επιφάνειας 588 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ, θα αναπτυχθούν αποθήκες και υποστηρικτικά κτίρια συνολικής επιφάνειας 235.000 m2 ενώ εκτός από την κατασκευή των κτιρίων και εγκαταστάσεων του Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου, ο παραχωρησιούχος αναλαμβάνει και τα εσωτερικά έργα υποδομής, που αφορούν δίκτυα ηλεκτροφωτισμού και επικοινωνιών, σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα, δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και ακαθάρτων καθώς και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Πρατήριο υγρών καυσίμων, χώροι στάθμευσης, σταθμοί εξυπηρέτησης οχημάτων και αυτοκινητιστών, χώροι ανάπτυξης συστημάτων τηλεματικής και πληροφορικής, εγκαταστάσεις τελωνείου και υγειονομικές υπηρεσίες συνθέτουν μέρος του εμβληματικού έργου που προβλέπει την κατασκευή σε διαφορετικές φάσεις 210.000 τετραγωνικών μέτρων στεγασμένων αποθηκών, 250.000 παλετοθέσεων, 4.000 θέσεων για αυτοκίνητα και 120 θέσεων για φορτηγά.

Η πρόσφατη ολοκλήρωση των διαδικασιών για την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης που αφορά το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο (Θριάσιο Ι) σηματοδοτεί την εκκίνηση ενός έργου κομβικής σημασίας για την ενίσχυση της θέσης της χώρας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, σε μία περίοδο αυξημένων προκλήσεων για τον κλάδο αναφέρει χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας πως η μελέτη και η κατασκευή του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα, ύστερα από ένα «πάγωμα» για πάνω από τρία χρόνια, μπαίνει ξανά στις «ράγες» της υλοποίησης, με μια συνολική επένδυση που αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. Ευρώ, οδηγώντας στη δημιουργία 3.000 έως 5.000 νέων θέσεων εργασίας.

Μια μοναδική καινοτομία στον ανεφοδιασμό των αποθηκών
Το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο συνδέεται με κομβικές υποδομές μεταφορών όπως το λιμάνι του Πειραιά, το λιμάνι της Ελευσίνας και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μέσω του οδικού και του σιδηροδρομικού δικτύου, μας λέει ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Ιωάννης Ξιφαράς, σημειώνοντας πως κατόπιν της υπογραφής της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Θ.Ε.Κ. Α.Ε. το πρώτο ολοκληρωμένο και σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών συνιστά γεγονός για τη χώρα μας. Όπως αναφέρει μάλιστα, η έναρξη της λειτουργίας του εμπορευματικού κέντρου αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της δέσμευσης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, να καταστεί η Ελλάδα Διεθνές Διαμετακομιστικό Κέντρο ενώ δίνει ώθηση και για την αξιοποίηση του Θριασίου ΙΙ, ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του οποίου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Η σημερινή κυβέρνηση βελτίωσε τη συμφωνία για το Θριάσιο και με τους νέους όρους το σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών θα εξασφαλίσει πολλαπλά οφέλη στην εθνική οικονομία, με τις νέες επενδύσεις και την τόνωση της απασχόλησης να είναι οι άμεσα θετικές συνέπειες, συμπληρώνει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, σημειώνοντας πως πλέον εξυπηρετείται ένας βασικός στόχος του Σχεδίου Δράσης για την Εφοδιαστική Αλυσίδα, που είναι η προσέλκυση νέων εμπορευμάτων. Οι νέες εγκαταστάσεις θα εξυπηρετούν μεγαλύτερο όγκο φορτίου τονίζει, επισημαίνοντας πως μέσω των άμεσων συνδέσεων με τα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας, το Αεροδρόμιο και το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, η μεταφορά των εμπορευμάτων θα γίνεται ταχύτερα. Η δημιουργία της υποδομής ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως σύγχρονου κόμβου του διαμετακομιστικού εμπορίου, συνιστώντας προστιθέμενη αξία για τον κλάδο της εφοδιαστικής, δηλώνει στο Construction ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.Σταϊκούρας