Εμπνευσμένο από την ιστορία της συμπρωτεύουσας, το Hub 26 επαναπροσδιορίζει τη συνύπαρξη στον χώρο εργασίας συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν.

Το Hub 26 δεν θα είναι ένα ακόμα κτίριο γραφείων μονοδιάστατης αρχιτεκτονικής σύλληψης, απλά και μόνο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των εταιρειών που θα στεγαστούν σε αυτό. Το Hub 26 θα αποτελέσει το πρότυπο των χώρων εργασίας του παρόντος και του μέλλοντος, συμπεριλαμβάνοντας κάθε έννοια του σύγχρονου περιβάλλοντος εργασίας που σέβεται τον άνθρωπο, τη φύση και την ιστορία.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη σύλληψη και τον σχεδιασμό του νέου κτιρίου γραφείων, που αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας μεταξύ του πολυβραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Divercity Architects και της πρωτοπόρου ελληνικής εταιρείας στον χώρο του real estate development, Dimand. Ο χρήστης του Hub 26, με την πρώτη ματιά, θα έρχεται σε επαφή με ένα κτίριο που θα «δένει» αρμονικά με την ιστορία και τη φυσιογνωμία της πόλης, ενώ στο εσωτερικό του θα ανακαλύπτει έναν χώρο εργασίας φιλικό προς το άνθρωπο και την κοινωνική συναναστροφή, που θα σέβεται την αυτονομία και ιδιωτικότητα του ατόμου. Ένας χώρος εργασίας, συνύπαρξης και αειφορίας, όπου όλα -εξωτερικά και εσωτερικά στοιχεία- είναι έτσι μελετημένα ώστε να συναποτελούν τον πρώτο μεγάλης κλίμακας βιοκλιματικό χώρο εργασίας στην Ελλάδα.

Στην καρδιά της ιστορίας
Ο χώρος που επιλέχθηκε να κατασκευαστεί το Hub 26 έχει τη δική του σημασία, καθώς το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να ανεγερθεί το συγκρότηµα γραφείων βρίσκεται στο πρώην βιοµηχανικό και πλέον αναπτυσσόµενο δυτικό τµήµα του δήµου Θεσσαλονίκης.

Η αρχιτεκτονική σύλληψη εµπνέεται από τη µοναδική ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ενσωµατώνει τη µνήµη της βιοµηχανικής εποχής, τα διαφορετικά ιστορικά επίπεδα που συνθέτουν το αστικό παλίµψηστο της πόλης και τη µυστηριακή ατµόσφαιρα της οµίχλης που τακτικά την περιβάλλει. Ο σχεδιασµός βασίζεται στην εξωστρέφεια και µε εργαλείο τη διαφάνεια αποκαλύπτει τη θέα προς τη θάλασσα και το γύρω περιβάλλον.

Μια όαση ηρεμίας στη δουλειά
Ο σχεδιασµός του Hub 26 προβλέπει την οικοδόµηση τεσσάρων νέων πενταώροφων κτιρίων που θα προσφέρουν χώρους εργασίας υψηλής ποιότητας και κορυφαίας αειφορίας. Αναλυτικότερα, ο πρώτος µεγάλης κλίµακας βιοκλιµατικός χώρος εργασίας στοχεύει στην ενεργειακή πιστοποίηση LEED στο επίπεδο Gold. Η επέµβαση φιλοδοξεί να αποτελέσει καταλύτη στην εξέλιξη της περιοχής µε 15.600 τ.µ. νέων χώρων µελετηµένων για να προσφέρουν διαφορετικές βιωµατικές εµπειρίες και να φιλοξενήσουν κάθε νέα εκδοχή ενός περιβάλλοντος εργασίας.

Λίγο πριν από την είσοδό τους στο κτίριο, οι επισκέπτες συναντούν μια ευρύχωρη στοά τοξωτής γεωµετρίας, η οποία τους οδηγεί στο εσωτερικό του συγκροτήµατος. Οι κτιριακοί όγκοι είναι έτσι τοποθετημένοι ώστε να πλαισιώνουν µια κεντρική πλατεία που θα αποτελεί αφορµή για επαφή και συνύπαρξη. Στη φιλοσοφία του «co-existence» θα συμβάλει καθοριστικά ο καταπράσινος υπαίθριος χώρος µε τους βαθµιδωτούς κήπους, που θα προσφέρεται για συναθροίσεις, εκδηλώσεις ή απλές συναντήσεις σε µια όαση ηρεµίας. Γι’ ατον τον σκοπό, μάλιστα, επιλέχθηκαν φυτεμένες επιφάνειες στα δώµατα, για να δημιουργούν ένα ευνοϊκό µικροκλίµα στον περιβάλλοντα χώρο.

Εξωτερικό περίβλημα που θα αντέξει στο πέρασμα του χρόνου
Απέναντι από την έκταση όπου θα ανεγερθεί το Hub 26 βρίσκεται η Ζυθοποιία «ΦΙΞ», ο συμπαγής όγκος της οποίας και η αυστηρή γεωμετρία των Σιλό αποτέλεσαν έµπνευση για τη βάση/ισόγειο τµήµα του έργου. Σε αντιστοιχία µε τα κτίρια του βιοµηχανικού συγκροτήµατος «ΦΙΞ», οι προτεινόµενοι απλοί, στιβαροί κτιριακοί όγκοι διαµορφώνονται µε λιτές όψεις, από ειδικά κατασκευασµένα κεραµικά τούβλα σε αποχρώσεις του ανοιχτού κεραµιδί. Μάλιστα, το εξωτερικό περίβληµα του κτιρίου αποτέλεσε αντικείµενο εξειδικευµένης έρευνας και συνεργασίας µε τους τοπικούς κατασκευαστές και ελήφθη ιδιαίτερη µέριµνα ώστε η νέα επιφάνεια να αποκτήσει την κατάλληλη υφή, απόχρωση και πατίνα στο πέρασµα του χρόνου αλλά και να ανταποκρίνεται σε συγκεκριµένες προδιαγραφές ανάκλασης του φωτός.

Όσον αφορά τα τούβλα, τοποθετούνται σε µοτίβο, δηµιουργώντας εναλλάξ επιφάνεια αναφοράς και επιφάνεια διαφοροποίησης. Στις σειρές που απαρτίζουν την επιφάνεια διαφοροποίησης, τοποθετούνται τούβλα κυµαινόµενου βάθους, δηµιουργώντας έτσι ένα ήπιο ανάγλυφο στις οριζόντιες ζώνες του κτιρίου, ο χρωµατικός τόνος των οποίων σταδιακά µειώνεται. Ο αποχρωµατισµός του κτιρίου προς τη στέψη µαζί µε το ανάγλυφο, το οποίο µειώνεται προς τα πάνω, δηµιουργούν την εντύπωση ότι το κτίριο αποσυντίθεται, όπως τµήµατα της πόλης και του αστικού ιστού «εξατµίζονται» µέσα στο αιθέριο πέπλο του συχνά οµιχλώδους τοπίου.

Πότε έρχεται
Το Hub 26, η κατασκευή του οποίου έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023, γίνεται αφορµή για νέους τρόπους επαφής και συνύπαρξης σε έναν σύγχρονο χώρο εργασίας και η ευκαιρία ο σύγχρονος αρχιτεκτονικός σχεδιασµός να συνδέσει το παρελθόν µε το παρόν της πόλης.


Οµάδα Έργου

  • Αρχιτεκτονική Μελέτη: Divercity Architects
  • Developer: Dimand – Prodea Investments
  • Στατική Μελέτη: Panagiotis Panagiotopoulos & Associates
  • Μηχανολογική Μελέτη: Karanasios-Varsami & Associates
  • Μελέτη Φωτισµού: Lighting Architecture Studio
  • Αρχιτεκτονική Τοπίου: Agropolis
  • Σύµβουλος Ακουστικής: Theodoros Timagenis Acoustic Consultants- Architects
  • Σύµβουλος LEED: D-Carbon
  • Μελέτη Πυρασφάλειας: Karanasios-Varsami & Associates
  • Συγκοινωνιολογική Μελέτη: Karanasios-Varsami & Associate