Η Lamda Hellix, αποκτώντας νέα εταιρική ταυτότητα μετά την εξαγορά της από την Digital Realty, ενισχύει τη θέση της στην Ελλάδα με την ανάπτυξη δυο καινούριων, υπερσύγχρονων data centers.

Η Lamda Hellix, πάροχος cloud και carrier-neutral data center, colocation και διασύνδεσης, ανακοίνωσε στις 8 Δεκεμβρίου του 2022 ότι επεκτείνει την παρουσία της στην Αθήνα με την ανάπτυξη δύο νέων data centers. Η δράση αυτή έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική αγορά, καθώς αναμένεται να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα και να γίνει ένα καθοριστικό βήμα, ώστε η χώρα μας να καταστεί ένα επικοινωνιακό Hub που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική.

Οι νέες εγκαταστάσεις ΑΤΗ3 και ΑΤΗ4
Πιο συγκεκριμένα, η εγκατάσταση Athens-3, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και βάσει προγράμματος θα τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2023. Πρόκειται να είναι το μεγαλύτερο data center στη χώρα μας, ικανό να υποστηρίξει έως και 6.8 MW IT χωρητικότητας σε 8.600τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων, επιτρέποντας τη λειτουργία χιλιάδων διακομιστών και περιφερειακών συστημάτων υψηλής πυκνότητας. Το νέο data center, που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα πρότυπα Tier III και σχεδιάστηκε ώστε να λάβει πιστοποίηση LEED GOLD, αποτελεί σημαντικό μέρος του μεγαλεπήβολου πλάνου της Digital Realty, να τοποθετήσει την Ελλάδα στο παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη και να την καταστήσει άκρως ανταγωνιστική στον τομέα των ψηφιακών επικοινωνιών. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η έναρξη κατασκευής του Athens-4, το οποίο είναι παρόμοιας χωρητικότητας και ισχύος με το Athens-3 και αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη του 2024. Τα δυο νέα data centers θα συνδεθούν με τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις Athens-1 και Athens-2 της Lamda Hellix, προσφέροντας στους πελάτες της πρόσβαση σε πυκνές και ταχέως αναπτυσσόμενες συνδεδεμένες κοινότητες δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί σε αυτές τις τοποθεσίες. Το campus που συνολικά ξεπερνά τα 20ΜW χωρητικότητας ΙΤ, υπερκαλύπτει τις ανάγκες των εγχώριων επιχειρήσεων και αναμένεται να εξυπηρετήσει γειτονικές χώρες του εξωτερικού.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει επεκτείνει τις δράσεις της στο Ηράκλειο της Κρήτης -τοποθεσία με μεγάλη στρατηγική σημασία- αποσκοπώντας να ενισχύσει τη θέση της στη Μεσόγειο, αλλά και τη δυναμική της Ελλάδος, καθιστώντας την κύριο μεσάζοντα επικοινωνίας προς την Ανατολική Ευρώπη και την Βόρειο Αφρική. Τον Νοέμβριο του 2022, ξεκίνησε η κατασκευή του νέου data center, Heraklion-1, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η καινούρια εγκατάσταση πρόκειται να αποτελέσει κέντρο διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια και κόμβος για την παγκόσμια διασύνδεση δεδομένων. Το Heraklion-1 -που η πρώτη φάση του προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2025- θα είναι η πρώτη εγκατάσταση carrier-neutral του νησιού με συνολική ισχύ 6,5ΜW φορτίου ΙΤ.

Ψηφιακός μετασχηματισμός και κοινότητες δεδομένων
Καθώς η ψηφιακή οικονομία εξελίσσεται, καταλαμβάνοντας σημαντικό μέρος των καθημερινών μας δραστηριοτήτων, γίνεται ολοένα πιο σαφές πόσο σημαντικά είναι τα δεδομένα και ο τρόπος αλληλεπίδρασης με αυτά. Τα data centers έχουν μετεξελιχθεί σε πολλά περισσότερα από ένα μέρος αποθήκευσης δεδομένων, καθώς πλέον αποτελούν το meeting place των εταιρειών, ένα μέρος ασφαλές, που μπορεί να δημιουργήσει διασυνδεδεμένες κοινότητες δεδομένων (connected data communities). Σήμερα, ο όγκος των δεδομένων που δημιουργείται σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό, εν πολλοίς καθοδηγούμενος από το data gravity. Σύμφωνα με το Data Gravity Index DGx™ -το οποίο μετρά, ποσοτικοποιεί και προβλέπει το ποσοστό αύξησης των δεδομένων των επιχειρήσεων έως το 2024- οι εταιρείες θα δημιουργούν δεδομένα με ρυθμό 1,4 εκατομμυρίων gigabyte ανά δευτερόλεπτο. Το ξεκλείδωμα της συσσωρευμένης αξίας αυτών των δεδομένων αποτελεί βασική προτεραιότητα για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.

Η στροφή προς την ψηφιοποίηση είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο μακροπρόθεσμα θα αποφέρει πολλαπλά κέρδη. Η Digital Realty ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως που επένδυσαν στην Ελλάδα. Η προστιθέμενη αξία αυτών των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα αποφέρει περισσότερα από €4 δις στην ελληνική οικονομία. Στρατηγικός στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ψηφιακής υποδομής της χώρας μας, καθιστώντας την σημαντικό κόμβο διασύνδεσης της Μεσογείου.

Bill Stein, Διευθύνων Σύμβουλος της Digital Realty

Σημαντικό βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας
Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης, πραγματοποιήθηκε τελετή στο Athens Data Center Campus της Digital Realty, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα George Tsunis, καθώς και του Διευθύνοντα Συμβούλου της Digital Realty Bill Stein, και του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Lamda Helix, Απόστολου Κάκκου.

Ο Α. Κάκκος, σημείωσε ότι «οι νέες αυτές εγκαταστάσεις θα προσθέσουν την αναγκαία χωρητικότητα και θα ενισχύσουν περαιτέρω τις συνδεδεμένες κοινότητες δεδομένων που έχουν αναπτυχθεί στα data centers μας. Η συνεχής επένδυσή μας στην Ελλάδα θα παρέχει κρίσιμες υποδομές για τη χώρα, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιτάχυνση της εισόδου των παρόχων cloud και περιεχομένου στην αγορά και συμβάλλουν περαιτέρω στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την οικονομική ανάπτυξη».

Με τη σειρά του, ο B. Stein ανέφερε πως «η Digital Realty είναι στην ευχάριστη θέση να επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα, με τα ATH-3 και ATH-4 να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για carrier – neutral data center στην αγορά. Αποτελεί σημαντικό μέρος της ολοκληρωμένης στρατηγικής της Digital Realty για τη Μεσόγειο, η οποία θα επιτρέψει στους πελάτες της να δημιουργήσουν νέες διαδρομές δικτύου, με χαμηλότερο χρόνο απόκρισης στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική».

Απόστολος Κάκκος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Hellix

Μετονομασία της Lamda Helix σε Digital Realty
Επίσης, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε η μετονομασία της Lamda Helix σε Digital Realty. Με την πλατφόρμα PlatformDIGITAL®, η εταιρεία παρέχει έναν ασφαλή χώρο συνάντησης δεδομένων, όπου γίνεται ανταλλαγή, βελτιστοποίηση, σύνδεση και έλεγχος, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εδώ οι πελάτες της, μπορούν να έχουν πρόσβαση στις συνδεδεμένες κοινότητες δεδομένων που τους ενδιαφέρουν, να προχωρήσουν το ταξίδι τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό και να επεκταθούν παγκοσμίως σε περισσότερα από 300 data centers.

«Από τότε που πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της Lamda Hellix από την Digital Realty, έχουμε δεσμεύσει σημαντικούς πόρους για την ενοποίηση των συστημάτων, των λειτουργιών και των διαδικασιών μας. Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που τώρα είμαστε σε θέση να μετονομαστούμε κάτω από το brand “Digital Realty” και να επικεντρωθούμε στον κοινό σκοπό, που έχει παγιώσει την παρουσία της Digital Realty σε όλο τον κόσμο: να βοηθήσουμε στη διάπλαση μιας ενοποιημένης παγκόσμιας εταιρείας, της οποίας η αποστολή είναι να συνδέει επιχειρήσεις και δεδομένα με τολμηρούς νέους τρόπους, που τροφοδοτούν την καινοτομία και καθορίζουν το μέλλον μας», τόνισε ο Α. Κάκκος.