Από τις συμφωνίες που υπεγράφησαν, ξεχωρίζει το MoU μεταξύ των Abu Dhabi Airport Free Zone και Grand Move για την ανάπτυξη ενός νέου εμπορικού κέντρου 35.000 τ.μ. στην καρδιά του Αμπού Ντάμπι.

Η44η συνεχής διοργάνωση της Big 5 Global, του μεγαλύτερου και του πιο σημαντικού κατασκευαστικού γεγονότος, ολοκληρώθηκε στο Ντουμπάι, καταγράφοντας επισκεψιμότητα-ρεκόρ. Περισσότεροι από 81.000 επισκέπτες-επαγγελματίες των κατασκευών από 166 χώρες έδωσαν το «παρών» στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι στην έκθεση-σταθμό της διεθνούς βιομηχανίας, από τις 4 έως τις 7 Δεκεμβρίου 2023.

Πρόκειται για τη σπουδαιότερη Διεθνή Έκθεση στη Μέση Ανατολή, η οποία προβάλλει τη μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα των κατασκευών, σε εμπορικούς επισκέπτες, όχι μόνο από την περιοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Μέσης Ανατολής, αλλά και από τις γειτονικές χώρες της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, του Ιράκ, της Ινδίας και της Υποσαχάριας και Βόρειας Αφρικής. «Φέτος η Big 5 Global ξεπέρασε τις προσδοκίες, προσελκύοντας τον μεγαλύτερο αριθμό επαγγελματιών κατασκευών από διάφορες γωνιές του κόσμου, ενισχύοντας ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης, την ανάπτυξη παγκόσμιων συνεργασιών και την προβολή νέων τάσεων και πρακτικών στην κατασκευαστική τεχνολογία», δήλωσε η Josine Heijmans, Αντιπρόεδρος της dmg events, που διοργανώνει την Big 5 Global.

«Αυτό το ορόσημο επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε απαράμιλλη αξία στους συμμετέχοντες, τους εκθέτες και τους συνεργάτες μας, που επιδιώκουν να συμμετάσχουν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στο κατασκευαστικό τοπίο της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας», συμπλήρωσε.

Οι συνεργασίες που τράβηξαν την προσοχή
Συγκεντρώνοντας τα μεγαλύτερα ονόματα των κατασκευών στο Ντουμπάι για τέσσερις ημέρες, η Big 5 Global χρησίμευσε ως κόμβος για μεγάλες συμφωνίες και συνεργασίες, ενισχύοντας περαιτέρω τη σημασία των εκθέσεων για τη διευκόλυνση ισχυρών επιχειρηματικών σχέσεων.

Σε μια τέτοια συνεργασία, η Abu Dhabi Airport Free Zone (ADAFZ), ένας από τους εκθέτες στην Big 5 Global, υπέγραψε συμφωνία με την Grand Move, για την ανάπτυξη ενός εμπορικού πάρκου αξίας 17,8 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα εκτείνεται σε 35.000 τ.μ. στη νέα συνοικία Al Falah. Το γενικό σχέδιο του έργου περιλαμβάνει μια υπεραγορά που θα διαθέτει ιατρικό κέντρο και αθλητικό κλαμπ και άλλες εγκαταστάσεις λιανικής και F&B. Η Maureen Bannerman, Chief Commercial Officer, Abu Dhabi Airports, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι αυτή η συμφωνία MoU θα συμβάλει στην ανάπτυξη της νέας περιοχής Al Falah, φέρνοντας τις κοινότητες κοντά».

Ένας άλλος εκθέτης, η Floors & Walls εξασφάλισε συνεργάτες διανομής για τα προϊόντα της, συγκεκριμένα τη Richmond και τη Sintrich, στην Ινδία, τη Συρία, το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία. Οι συμφωνίες διανομής θα αποφέρουν περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετείχαμε στην Big 5 Global φέτος και έχουμε ήδη κλείσει το περίπτερό μας για την έκδοση του 2024», δήλωσε ο Valy Ossman, Διευθύνων Σύμβουλος, Floors & Walls. Εκτός από νέες συνεργασίες, φέτος η εκδήλωση έγινε πεδίο λανσαρίσματος πολλών νέων προϊόντων. Η United Motors & Heavy Equipment Company με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λάνσαρε καινοτόμα προϊόντα (Wacker Neuson Zero Emission, ACBe) που επαναπροσδιορίζουν τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα στην κατασκευή.

Το μέλλον του κλάδου έχει… τεχνολογία
Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών, η Big 5 Global έγινε μια σημαντική πλατφόρμα στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το μέλλον του κλάδου. Μια σειρά από οξυδερκείς διαλόγους και συζητήσεις διαμορφώθηκαν στην Big 5 Global Leaders’ Summit, όπου συζητήθηκε το κάλεσμα της βιομηχανίας για μετασχηματισμό της βιομηχανίας. Επίσης στην εκδήλωση Big 5 FutureTech Summit οι ομιλητές συμμετείχαν σε κρίσιμους διαλόγους για τη μελλοντική προστασία του κλάδου σε ένα μέλλον με πρωταγωνιστή την κυβερνοασφάλεια. Το πρόγραμμα της Big 5 Global φιλοξένησε επίσης μια ημέρα συνομιλιών σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική υπό τον τίτλο «Everything Architecture».

Με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Ψηφιακής Οικονομίας του Ντουμπάι (DCDE), η καινοτομία στον τομέα των κατασκευών πήρε σάρκα και οστά στο Start-up City. Ο Saeed Al Gergawi, Αντιπρόεδρος του DCDE, σχολίασε: «Η Start-up City δημιουργεί μια πολύτιμη πλατφόρμα που φέρνει κοντά τους αναδυόμενους φορείς του κλάδου για να επιδείξουν τις καινοτόμες ιδέες τους και να διαμορφώσουν το μέλλον της κατασκευής. Η υποστήριξη του επιμελητηρίου για αυτήν την επίκαιρη εκδήλωση έρχεται ως μέρος της προσπάθειάς μας να καλλιεργήσουμε πολλά υποσχόμενες εταιρείες τεχνολογίας και να προωθήσουμε την ατζέντα ψηφιακού μετασχηματισμού του εμιράτου. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην εδραίωση της θέσης του Ντουμπάι ως κορυφαίου παγκόσμιου κόμβου για την ψηφιακή οικονομία σύμφωνα με τους στόχους της Οικονομικής Ατζέντας του Ντουμπάι».

Απέναντι στην κλιματική κρίση
Ένας ακόμη μείζων πυλώνας της Big 5 Global ήταν η αντιμετώπιση των συνεπειών και του ίδιου του φαινομένου της κλιματικής κρίσης. Στις περισσότερες από 130 θεματικές ενότητες που διεξήχθησαν στη διεθνή εκδήλωση, οι ομιλητές τόνισαν την υιοθέτηση τεχνολογίας, τις βιώσιμες μεθόδους δόμησης, την εφαρμογή της γεωθερμικής ενέργειας και τις επείγουσες ανάγκες της βιομηχανίας για αποτελεσματική βελτίωση των υλικών για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

«Όλοι γνωρίζουμε για την έκτακτη ανάγκη της κλιματικής κρίσης. Πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε καλές επιλογές υλικών για να μειώσουμε τον αντίκτυπο. Και για όλα αυτά, τα ψηφιακά εργαλεία θα είναι πολύ χρήσιμα», δήλωσε ο Belarmino Cordero, Διευθύνων Σύμβουλος της Eumada, ο οποίος μίλησε στο Facade Talks. Απηχώντας το κοινό αίσθημα για την υιοθέτηση του BIM στις συνομιλίες τεχνολογίας, ο Δρ. Ing.

Ο Ali Ismail, ειδικός BIM από το Ντουμπάι, σημείωσε: «Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να δημιουργήσουμε μια κοινότητα, μια ενδιαφέρουσα ομάδα ανθρώπων και εταιρειών που πιστεύουν στην αξία της χρήσης ανοιχτών προτύπων BIM και πιστεύουν στη βελτίωση της βιομηχανίας μας εμβαθύνοντας τη συνεργασία ως άτομα και εταιρείες».


Εντυπωσίασε η Ελλάδα
Πιο εντυπωσιακή από κάθε άλλη χρονιά ήταν η συμμετοχή των 57 ελληνικών εταιρειών του κλάδου των δομικών υλικών και κατασκευών στην Big 5 Global που διοργάνωσε και φέτος η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).

Κατά τη διάρκεια της Big 5 Global, η Enterprise Greece, με δικό της γραφείο στον κεντρικό διάδρομο της έκθεσης, στήριξε την εθνική συμμετοχή, η οποία χαρακτηρίστηκε από τη δυναμική παρουσία των ελληνικών εταιρειών με τα καινοτόμα προϊόντα τους αλλά και την πιο έντονη διαφημιστική έως σήμερα προβολή της χώρας στα κεντρικά σημεία εντός και εκτός εκθεσιακού χώρου.

H Ελλάδα είχε για 4η συνεχόμενη χρονιά τη μεγαλύτερη εθνική παρουσία στον χώρο Startup City της «Big 5 Global», με τη συμμετοχή 8 ελληνικών Startups, οι οποίες προέβαλαν τις καινοτόμες τεχνολογίες τους στον τομέα της βιομηχανίας των δομικών υλικών και κατασκευών. Επίσης για δεύτερη φορά, δημιουργήθηκε χώρος υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής για την προβολή του Ελληνικού Μαρμάρου, καθώς η Enterprise Greece σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (ΣΕΜΜΘ) ξεκίνησαν από το 2022 συντονισμένες δράσεις για την προώθηση του εξαιρετικού αυτού προϊόντος στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου 3ετίας στου κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές του των δομικών υλικών προς την Μ. Ανατολή το 2022, ανήλθαν στο 0,18% (102,1 εκ. δολάρια) του συνολικού όγκου των ελληνικών εξαγωγών και είχαν αύξηση 3.9% σε σχέση με τις εξαγωγές του κλάδου για το 2021.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης διοργανώθηκαν δύο σημαντικές εκδηλώσεις:
α) Στο περίπτερο προβολής του ελληνικού μαρμάρου, πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα της έκθεσης, παρουσία της Διοίκησης του Οργανισμού, Welcome Reception προς τιμή των 57 ελληνικών επιχειρήσεων της εθνικής συμμετοχής. Την εκδήλωση μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Ελλάδας στα H.A.E., κ. Αντώνιος Αλεξανδρίδης , ο Σύμβουλος της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παναγιώτης Λεμπέσης, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Δημήτριος Βουρδάνος, καθώς και η Σύμβουλος επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ. Ελευθερία Τσαγκαράκη.
β) Στο χώρο του Start-Up City, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του οικοσυστήματος των νεοφυών εταιριών του κατασκευαστικού τομέα στις χώρες του Κόλπου. Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχε η Εντεταλμένη Σύμβουλος και Εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Εnterprise Greece, κα Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, η οποία μίλησε για το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων και τις δράσεις υποστήριξης της Enterprise Greece, καθώς και για τις δυνατότητες εμπλοκής τους σε έργα στη Μέση Ανατολή.

Σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, ανέφερε: «Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η εθνική συμμετοχή της Ελλάδας στη φετινή Big 5 Global και θέλω να συγχαρώ όσους συνέβαλαν σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Στόχος ήταν να οργανωθεί μια ακόμα πιο δυναμική εθνική συμμετοχή σε σχέση με την περσινή, στην οποία η χώρα μας είχε κερδίσει τις εντυπώσεις, και να αναδειχθούν για άλλη μια φορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών προϊόντων, όλων των κλάδων των δομικών υλικών και υπηρεσιών. Με τη φετινή μας παρουσία, ανεβάσαμε πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και είμαι σίγουρος ότι στην επόμενη διοργάνωση, η Ελλάδα θα μια έχει μια πιο δυναμική παρουσία».

Η Εντεταλμένη Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ της Enterprise Greece, κα. Μπέττυ Αλεξανδροπούλου από την πλευρά της δήλωσε τα εξής: «Η φετινή εθνική συμμετοχή στη Big 5 Global 2023, μας γεμίζει αισιοδοξία για τις τεράστιες προοπτικές που εμφανίζονται για τον συγκεκριμένο κλάδο τα επόμενα χρόνια. Και στη φετινή διοργάνωση, καταφέραμε να δείξουμε και να αναδείξουμε τα καινοτόμα ελληνικά προϊόντα και να προσελκύσουμε αριθμό-ρεκόρ επισκεπτών και επιχειρηματιών. Επίσης απολαμβάνουμε τη μεγάλη επιτυχία που γνωρίζει το branding του ελληνικού μαρμάρου το οποίο είχαμε παρουσιάσει στην περσινή διοργάνωση σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης. Τέλος, είναι άξια αναφοράς, η μεγάλη συμμετοχή ελληνικών Start-ups του κατασκευαστικού κλάδου, η οποία επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας αποτελεί μια ανερχόμενη δύναμη καινοτομίας και εξωστρέφειας.»

Στις δηλώσεις του ο Πρέσβης κ. Αντώνιος Αλεξανδρίδης τόνισε τα εξής: «Είχα την τιμή και την χαρά να επισκεφτώ την έκθεση δομικών υλικών BIG 5 και να συνομιλήσω με τους 57 Έλληνες εκθέτες. Η ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή, 4η πολυπληθέστερη μεταξύ όλων των χωρών, επιβεβαιώνει το δυναμισμό και τον εξωστρεφή χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας και, παράλληλα, τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν τα ΗΑΕ και η ευρύτερη περιοχή για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Η Πρεσβεία μας, σε συνεργασία με την Enterprise Greece που διοργάνωσε επιτυχώς την Εθνική Συμμετοχή, θα παραμείνει αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες των ελληνικών εξωστρεφών επιχειρήσεων».