Η ανάπλαση του πάρκου Καισαριανής είναι ένα μεγάλο έργο, το οποίο θα αναβαθμίσει το πρόσωπο της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τις πολιτιστικές δραστηριότητες του τοπικού δήμου.

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το έργο ανάπλασης του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, το οποίο αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά την ευρύτερη περιοχή. Η σύμβαση για το εν λόγω έργο υπογράφθηκε από την αρμόδια δημοτική αρχή και την κοινοπραξία Κ/Ξ Σκοπευτήριο Καισαριανής, την οποία αποτελούν οι εταιρείες Τεχνική Έργων ΑΕ και Χ και Χ Καλλονιάτη & ΣΙΑ ΟΕ. Πρόκειται για ένα project αρχικού προϋπολογισμού 6.610.151,66 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Η ανάδοχος κοινοπραξία έχει στη διάθεσή της 12 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης για να αποπερατώσει το έργο. Επισημαίνεται, ότι τη μελέτη της ανάπλασης εκπόνησε το αρχιτεκτονικό γραφείο Studio75.

Τι περιλαμβάνει το πάρκο
Η έκταση του Πάρκου του Σκοπευτηρίου Καισαριανής είναι περίπου 700 στρέμματα. Αποτελεί αφενός τον σημαντικότερο πνεύμονα αστικού πρασίνου για την Καισαριανή από άποψη έκτασης και ποιότητας βλάστησης, αλλά και ένα από τα λίγα εναπομείναντα πάρκα στην Αθήνα. Αφετέρου είναι ένας χώρος ιστορικής μνήμης, άθλησης και ψυχαγωγίας για τους κατοίκους της Καισαριανής αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Λεκανοπεδίου. Μέσα στο πάρκο υπάρχουν η Πλατεία των 200 Κομμουνιστών, το Μνημείο, το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, αθλοπαιδιές, παιδικές χαρές, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, καθώς και το Ειδικό Πειραματικό Σχολείο Ρόζα Ιμβριώτη. Εντός των ορίων της περιοχής της ανάπλασης βρίσκονται δυο κτίσματα, το Χάραμα και το κτίριο πρώην γραφειακών χώρων της Σκοπευτικής, που μετά από την κατάλληλη διαμόρφωσή τους θα παραλάβουν νέες προγραμματιζόμενες χρήσεις του Δήμου Καισαριανής.

Ανακατασκευή με πολιτιστικό περιεχόμενο
Το Χάραμα, μετά από την αποκατάσταση της λειτουργίας του, μέσω της εκτεταμένης ανακατασκευής του, προβλέπεται να στεγάσει τις μουσικές δραστηριότητες της πόλης, σχετικές με τη λαϊκή μουσική και το χορό. Το κτίριο θα διαμορφωθεί έτσι, ώστε να είναι κατάλληλο για να πραγματοποιούνται διαλέξεις, εκδηλώσεις και παραστάσεις, να λειτουργεί Ωδείο εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, εκμάθηση παραδοσιακών χορών και μαθήματα μπαλέτου. Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί ένας μικρός εκθεσιακός χώρος με αναφορές στο ρεμπέτικο τραγούδι, αλλά και στούντιο ηχογραφήσεων, γραφεία και αναψυκτήριο, που θα εξυπηρετεί όλο το πάρκο Σκοπευτηρίου. Επιπλέον, στο κτίριο του Χαράματος θα στεγαστεί ένας χώρος συνάθροισης, ο οποίος θα μπορεί να λειτουργεί και ως συναυλιακός, καθώς τμήμα του θα μπορεί να απομονώνεται και να αποτελεί τη σκηνή. Στο κτίριο της Σκοπευτικής. που σήμερα παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάλειψης και βανδαλισμού, πρόκειται να αποξηλωθούν τα πρόσθετα πετάσματα και οι επενδύσεις στο εσωτερικό του, να αποκατασταθεί το κέλυφος και να ενισχυθεί στην αρχική του μορφή. Στο πρόγραμμα των δραστηριοτήτων περιλαμβάνεται η δημιουργία βιβλιοθήκης με αναγνωστήριο που θα φιλοξενήσει αφενός την δημοτική βιβλιοθήκη Καισαριανής και αφετέρου όλα τα συγγράμματα που αφορούν στον Μικρασιατικό πολιτισμό και την Εθνική Αντίσταση, αποσκοπώντας να αποτελέσει έναν χώρο γνώσης και καλλιέργειας του πνεύματος για την περιοχή της Καισαριανής.

Ριζική αναδιαμόρφωση του υπαίθριου χώρου
Σπουδαία παρέμβαση είναι η προσθήκη ενός υπαίθριου αθλητικού κέντρου για παιδιά, νέους και ενήλικες, στο χώρο του αποκαλούμενου γηπέδου Κ3, αποφεύγοντας πομπώδεις και μεγαλοπρεπείς παρεμβάσεις, ενώ έχει πραγματοποιηθεί σημειακός επανασχεδιασμός της Πλατείας 200 Αγωνιστών σε ότι αφορά την εξυγίανση των υφιστάμενων σιντριβανιών, διατηρώντας την διάταξή τους. Παράλληλα, διευθετείται η γενική οργάνωση της πλατείας, η αποκατάσταση δαπεδοστρώσεων και η αντικατάσταση εξοπλισμού, όπου και αν αυτή απαιτηθεί, με σεβασμό στο γενικό ύφος της πλατείας και αποδίδοντας έμφαση στο κεντρικό μνημείο. Στον περιβάλλοντα χώρο του στίβου θα γίνει φύτευση κυπαρισσιών Αριζόνας στα πλαϊνά παρτέρια σε επιλεγμένα σημεία. Κατάλληλα είδη αειθαλών και φυλλοβόλων δέντρων θα φυτευτούν στην περιοχή των οργάνων γυμναστικής για σκίαση. Ο χώρος συμπληρώνεται με την γραμμική φύτευση (δημιουργία δεντροστοιχιών), είδους με εξαιρετική πλούσια καλοκαιρινή ανθοφορία και πλατιά ελαφριά σκιά βόρια και νότια. Τα νέα δέντρα και η θέση τους, έχουν επιλεγεί με βάση κυρίως βιοκλιματικά, λειτουργικά, αισθητικά και τεχνικοοικονομικά κριτήρια. Τα είδη που θα χρησιμοποιηθούν, ανήκουν στα ιθαγενή είδη ή είναι εξαιρετικά προσαρμοσμένα στις συνθήκες αυτές.