Η σιδηροδρομική σήραγγα Σεπολίων θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των συρμών και των πολιτών εντός και εκτός της Αθήνας, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης με τη δημιουργία ανοικτού πάρκου.
Πλήθος σιδηροδρομικών έργων έχουν προγραμματιστεί από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην περιφέρεια Αττικής, τα οποία αναμένεται να ανακουφίσουν την αυτοκινητιστική συμφόρηση στους δρόμους της Αθήνας και να διευκολύνουν στο έπακρο τις μετακινήσεις των πολιτών. Ανάμεσα στις εν λόγω εργασίες δεσπόζουσα θέση κατέχει η σιδηροδρομική σήραγγα Σεπολίων, η οποία από πολλούς θεωρείται ως το σημαντικότερο έργο που έχει αναλάβει η ΕΡΓΟΣΕ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνας στην ευρύτερη περιοχή.
Με την ολοκλήρωση του έργου οι συρμοί θα αποκτήσουν διπλάσιο χώρο, γεγονός που θα συντελέσει στην γρηγορότερη και απρόσκοπτη κυκλοφορία αστικών και υπεραστικών δρομολογίων και κατ’ επέκταση στην περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτεύουσας.
Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή
Το πολυαναμενόμενο αυτό έργο, περιλαμβάνει την κατάργηση της υπάρχουσας επίγειας διπλής γραμμής και την κατασκευή νέας τετραπλής υπόγειας, που θα έχει 2 σήραγγες από την έξοδο του σταθμού της Αθήνας έως τις 3 Γέφυρες, διπλασιάζοντας έτσι την υφιστάμενη χωρητικότητα για τους συρμούς. Το νότιο τμήμα του έργου θα επικοινωνεί με τον σταθμό της Αθήνας και το βόρειο με τους Αγίου Αναργύρους. Πρακτικά, υπογειοποιείται όλο το αστικό τμήμα του σιδηρόδρομου βόρεια του Κεντρικού Σταθμού με υπόγεια τετραπλή γραμμή συνολικού μήκους 4,5 χιλιομέτρων. Το έργο συμβασιοποιήθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ στα τέλη του 2018 και χρειάστηκε δεύτερη συμπληρωματική σύμβαση.
Η πρώτη υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2021 για 23,8 εκατ. ευρώ και αναμένεται το προσεχές διάστημα να γίνει μία ακόμα για 9 εκατ. ευρώ. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου έφτανε τα 150 εκατ. ευρώ και τώρα με τις 2 συμβάσεις φτάνει περίπου τα 100 εκατ. ευρώ. Ανάδοχο ορίστηκε το σχήμα Intrakat -Σιδηροδρομικα Έργα. Η χρηματοδότηση του project γίνεται από το Connecting Europe Facilities.
Η κατασκευή του έργου προχωρά με γοργούς ρυθμούς και στόχος είναι να παραδοθεί στο κοινό έως το 2024. Επί του παρόντος ολοκληρώνεται η πρώτη σήραγγα, η οποία έχει μήκος περίπου 1.900 μέτρα και μαζί με τις ράμπες ανόδου και καθόδου πρόκειται να ξεπεράσει τα 2.300 μέτρα. Ήδη έχει διανοιχθεί η είσοδος της σήραγγας από την πλευρά των Τριών Γεφυρών, ενώ έχει τοποθετηθεί η αντιστήριξη σε μεγάλο κομμάτι της σήραγγας (έκταση μισού χιλιομέτρου σε μήκος) και σταδιακά ολοκληρώνεται η πλάκα οροφής. Η κατασκευή του έργου γίνεται με την μέθοδο cover and cut, δηλαδή πρώτα ρίχνεται η πλάκα οροφής και στη συνέχεια γίνεται η διάνοιξη.
Η συγκεκριμένη τεχνοτροπία θεωρείται η πιο αποτελεσματική για την υλοποίηση σύγχρονων υπόγειων υποδομών -εφαρμόζεται και στην υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην μείωση της ηχορύπανσης των γύρω αστικών περιοχών, που είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες. Μάλιστα, για την προστασία του τοπικού οικοσυστήματος γίνεται χρήση υδροφρέζας, η οποία δουλεύει χωρίς δονήσεις και βοηθά στην καλύτερη διαχείριση του έργου. Οι εργασίες βρίσκονται εντός του χρονοδιαγράμματος και σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 50% της σήραγγας, η οποία αναμένεται να παραδαθεί, αν δεν υπάρξουν απροσδόκητες καθυστερήσει, μέχρι το 2024. Με την αποκατάσταση της διπλής γραμμής θα επανέλθει η σιδηροδρομική κυκλοφορία στους φυσιολογικούς της ρυθμούς, καθώς για την ώρα υπολειτουργεί λόγω των εργασιών και θα ξεκινήσει αμέσως η κατασκευή της δεύτερης σήραγγας.
Ο αντίκτυπος του έργου
Η Σιδηροδρομική Σήραγγα Σεπολίων είναι ένα σπουδαίο έργο, το οποίο με τον διπλασιασμό των γραμμών θα διευκολύνει σημαντικά την κυκλοφορία των τρένων, καθώς θα μειωθεί αισθητά ο χρόνος των δρομολογίων και θα αυξηθεί ο αριθμός τους. Η Αθήνα θα αποκτήσει ένα εκσυγχρονισμό σιδηροδρομικό δίκτυο, εφάμιλλο των ευρωπαϊκών, που θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και θα δώσει λύσεις στο χρόνιο πρόβλημα μετακίνησης των πολιτών.
Επιπλέον, με την υπογειοποίηση θα ενισχυθεί η οδική και σιδηροδρομική ασφάλεια στο κέντρο της πόλης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν σημειωθεί σοβαρά ατυχήματα με πεζούς ή αυτοκίνητα στις περιοχές γύρω από τις γραμμές. Με τη επανασύνδεση του οδικού άξονα πλέον οι πεζοί και τα οχήματα θα μπορούν να κινούνται με περισσότερη ασφάλεια.Το έργο αναπτύσσεται σε δύο άξονες, διότι δεν προβλέπει μόνο την βελτίωση των μετακινήσεων εντός και εκτός του αστικού κέντρου, αλλά και την ενίσχυση του βιώσιμου χαρακτήρα της Αθήνας. Στην επιφάνεια, εκεί που υπήρχε η διπλή υπέργεια γραμμή, έχει σχεδιαστεί η δημιουργία ενός εκτενούς πάρκου το οποίο θα διαθέτει ποδηλατόδρομο, χώρους αναψυχής, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα μικρό θέατρο. Με την προσθήκη πρασίνου η πρωτεύουσα θα γίνει πιο φιλόξενη για τους πολίτες της, ενώ με τις εγκαταστάσεις εντός του πάρκου θα αναβαθμιστεί η πολιτιστική της ζωή.
Στόχος είναι να περιοριστούν τα βιομηχανικά στοιχεία και να τονιστούν περισσότερο τα φυσικά, δημιουργώντας ένα ποιοτικό περιβάλλον διαβίωσης για
όλους.