Σημάδια διόρθωσης με ολυμπιακό ρεκόρ έχουν ξεκινήσει να εμφανίζουν οι τιμές στις πρώτες ύλες, όπου η εικόνα στην αγορά έχει διαφύγει του ράλι αύξησης στο κόστος που καταγράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως ανέφερε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΙΔΜΑ, Αντώνης Καραδελόγλου, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου. «Αυτή τη στιγμή εμφανίζεται διόρθωση τιμών με μείωση περίπου 20%. Το γεγονός αυτό θα δώσει ανάσα σε πολλά έργα. Υπάρχει σημαντικό ανεκτέλεστο στις κατασκευαστικές εταιρείες και ήδη έχουν αρχίσει να βγαίνουν έργα στην αγορά, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησής τους».

«Ολυμπιακό» ρεκόρ στο ανεκτέλεστο
Σύμφωνα με τον κύριο Καραδελόγλου ο κλάδος των κατασκευών διατηρεί ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης με βασικό όχημα της συγκεκριμένης αισιοδοξίας να αποτελεί το γεγονός ότι το ανεκτέλεστο στις κατασκευές είναι ύψους 11,7 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας ακόμα και εκείνο των Ολυμπιακών Αγώνων που ήταν 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
83% η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών από τον Σεπτέμβριο του 2020 στον Μάιο του 2022
Όπως φαίνεται πάντως από τον πίνακα που παρουσίασε η ΣΙΔΜΑ στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών από τον Σεπτέμβριο του 2020 στον Μάιο του 2022 έφτασε το 83%.

Αναφορικά με το γεγονός ότι αρκετά κατασκευαστικά έργα πέρασαν στην διαδικασία της ανακοστολόγησης του αρχικού τους προϋλογισμού λόγω της αύξησης τιμών στις πρώτες ύλες, ο κύριος Καραδελόγλου ανέφερε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της ανακοστολόγησης των έργων και από εκεί και ύστερα δεν θα υπάρχει κανένα άλλο εμπόδιο για να ξεκινήσει να υλοποιείται απρόσκοπτα ένα μεγάλο μέρος των έργων.

Σημειώνεται ότι η ΣΙΔΜΑ έχοντας ολοκληρώσει πλήρως την απορρόφηση της Μπήτρος Μεταλλουργική στις δραστηριότητές της, το 2021 είχε αυξημένο τζίρο κατά 69,9%, με ένα μέρος της αύξησης αυτής να προέρχεται από τον αυξημένο όγκο πωλήσεων (6,1%) και το υπόλοιπο από την αύξηση των τιμών στα προϊόντα. Ταυτόχρονα κατάφερε να αυξήσει τους πελάτες της κατά 20% στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς και σε σύγκριση με το 2020.

Μετά την διαδικασία εξυγίανσης κατάφερε να καταστεί κερδοφόρα με τα κέρδη μετά από φόρους να είναι στο τέλος του 2021, 25,58 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 792 χιλ. ευρώ μετά από φόρους το 2020. Αυτή την περίοδο η ΣΙΔΜΑ προχωράει στην υλοποίηση επένδυσης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για την προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής πανέλων. Η συγκεκριμένη κίνηση εκτός από τα νέα προϊόντα που θα παράγει η εταιρεία, θα συμβάλει και στη μείωση του κόστους παραγωγής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build