Tα εμβληματικά έργα που αλλάζουν οριστικά τον χάρτη των μεταφορών αλλά και της οικονομικής ζώνης της Βόρειας Ελλάδας.

Μια σειρά από εμβληματικά έργα αναμένεται να μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά τη Βόρεια Ελλάδα, συμβάλλοντας, επίσης, στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και στην ενίσχυση του τοπικού ΑΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από καθυστέρηση δεκαετιών, τα μεγάλα έργα υποδομής προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και η υλοποίησή τoυς θα οδηγήσει στη διασύνδεση των λεγόμενων κρίσιμων υποδομών -λιμανιών, αεροδρομίων, εμπορευματικών σταθμών και των βιομηχανικών περιοχών με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Τα έργα αναμένεται να αλλάξουν πλήρως το τοπίο στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές, αναβαθμίζοντας γεωπολιτικά ολόκληρη την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και μετατρέποντας τη χώρα σε logistic hub στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παρακάτω, παρατίθενται ορισμένα από τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα της Βόρειας Ελλάδας, που βρίσκονται σε εξέλιξη:

Αναβάθμιση της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης στο τμήμα ΤΧ1 από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ειδομένη
Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας, που βρίσκεται στη διαδικασία του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου. Οι υπογραφές αναμένεται να μπουν μέσα στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 51 εκατ. ευρώ, προβλέπεται πως θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2026, ισοδυναμώντας με μια από τις πιο σημαντικές διασυνοριακές συνδέσεις προς τις βαλκανικές χώρες και την υπόλοιπη Ευρώπη. Στη λίστα των σιδηροδρομικών έργων συμπεριλαμβάνονται: Α) Η αναβάθμιση της υποδομής της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Μουριές – Προμαχώνας και η οριστική μελέτη για την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στον άξονα Θεσσαλονίκη – Στρυμόνας – Προμαχώνας, με προϋπολογισμό 202 εκατ. ευρώ. Β) η συντήρηση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Πλατύ – Έδεσσα – Φλώρινα, ύψους 3,27 εκατ. ευρώ.

Διακρατικό Project Ελλάδας – Βουλγαρίας «Sea2Sea»
Πρόκειται για έργα που εντάσσονται στο διασυνοριακό project Ελλάδας – Βουλγαρίας «Sea2Sea», το οποίο μέσω της σύνδεσης των λιμανιών της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, με τα αντίστοιχα της Μαύρης Θάλασσας (Μπουργκάς και Βάρνα) και του Δούναβη (Ρούσε) προβλέπει την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού διαδρόμου.

Ο αναπτυξιακός ρόλος της Βόρειας Ελλάδας αναμένεται να αναβαθμιστεί από τη σιδηροδρομική παράκαμψη του Βοσπόρου, δημιουργώντας έναν νέο σημαντικό εμπορευματικό διάδρομο στην Ευρώπη. Το συγκεκριμένο έργο εναρμονίζεται πλήρως με τις τρέχουσες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις συνδυασμένες «πράσινες» μεταφορές, καθώς, όπως εκτιμούν οι σχετικές μελέτες, με την έναρξη λειτουργίας του, το project, θα αντλήσει ποσοστό των εμπορευματοκιβωτίων του Βοσπόρου, που συνολικά ανέρχονται σε 650 εκατ. ανά έτος.

Αναβάθμιση Σιδηροδρομικής Γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο
Ένα κομβικής σημασίας έργο αποτελεί εκείνο της αναβάθμισης με διπλασιασμό της υπάρχουσας διασυνοριακής γραμμής, στο τμήμα από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ορμένιο, προϋπολογισμού 1,08 δισ. ευρώ. Το παραπάνω φιλόδοξο έργο εκτιμάται πως θα βελτιώσει καταλυτικά τις διασυνοριακές συνδέσεις με τη Βουλγαρία στο Ορμένιο και με την Τουρκία στο Πύθιο.

Επιπλέον, θα υπάρξει ενίσχυση της εμπορευματικής και της επιβατικής κίνησης, αφού η γραμμή θα μπορεί να λειτουργεί και για προαστιακή εξυπηρέτηση των περιοχών. Η μελέτη και κατασκευή της αναβάθμισης της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμένιου – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα μήκους 176 χιλιομέτρων σε διπλή, με εγκατάσταση συστημάτων σηματοδότησης και ETCS Level1 και ηλεκτροκίνησης, καθώς και αναβάθμιση σιδηροδρομικών σταθμών θα πραγματοποιηθεί από τον Ανάδοχο που θα επιλεγεί.

Κατασκευή Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Θεσσαλονίκη – Νέα Καρβάλη – Τοξότες
206 χλμ. νέας σιδηροδρομικής γραμμής, με σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση παραδίδονται σε λειτουργία με την κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού 1,68 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο project οδηγεί στην ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού διαδρόμου που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Καβάλα. Επιπλέον, θα συνδέει το υπό ανάπτυξη λιμάνι της Νέας Καρβάλης, διασχίζοντας το ανατολικό τμήμα του Νομού Καβάλας, και θα καταλήγει στην ευρύτερη περιοχή Τοξοτών Ξάνθης, όπου θα συνδέεται με το υπόλοιπο δίκτυο του Ο.Σ.Ε. Αξιοσημείωτο είναι πως, όπως εκτιμάται, η νέα γραμμή θα μειώσει κατά 3 τουλάχιστον ώρες τη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη.

Για την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ν. Καρβάλη – Τοξότες, η κατασκευή της γραμμής και η σύνδεση του εμπορευματικού Λιμένα Καβάλας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο, συνολικού μήκους περίπου 37 χλμ., αναμένεται πως θα δημοπρατηθεί ανεξάρτητα, με ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό.

Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία
Στις ράγες υλοποίησης βρίσκονται τα έργα κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Νέα Καρβάλη – Τοξότες και αναβάθμισης της γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, που συνθέτουν τη λεγόμενη Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα όλων των εποχών, συνολικού προϋπολογισμού 2,75 δισ. ευρώ, που δημοπρατήθηκαν με τη μέθοδο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Μέσω αυτών αναμένεται να συνδέσουν νότια τη Θεσσαλονίκη με το λιμάνι της Καβάλας και την Ξάνθη και πιο βόρεια την Αλεξανδρούπολη με το Ορμένιο. Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η συνεισφορά των δύο αυτών έργων στην ανάπτυξη εμπορευματικών μεταφορών που θα διασυνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο και τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης.