Ξεκίνησαν οι εργασίες δημιουργίας πάρκου στους χώρους που καταλάμβανε το πρώην εργοστάσιο Κοροπούλη στα Σεπόλια. Το γεγονός ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων που προχώρησε σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί, μετά την επίσκεψή του στο σημείο. Κάνοντας λόγο για «γλυκό ήχο της μπουλντόζας» ο κ. Μπακογιάννης έγραψε πως το πάρκο ήταν ένα αίτημα της γειτονιάς εδώ και σαράντα χρόνια προσθέτοντας ότι «σήμερα γκρεμίζουμε για να χτίσουμε μια Αθήνα ανθρώπινη». «Τέλος με τα κτίρια- ανοιχτές πληγές. Ένας ελεύθερος χώρος πρασίνου 4.350 τ.μ. γεννιέται στην καρδιά της πόλης», έγραψε ο δήμαρχος Αθηναίων.

H επένδυση της Technoinvest που δεν ευοδώθηκε
Ήδη από το 2001 ο δήμος Αθηναίων ενέκρινε την τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου της περιοχής με σκοπό τον χαρακτηρισμού του πρώην εργοστασίου «Αρίστος Κοροπούλης ΑΕ – Βιομηχανία φελλού, μεταλλικών πωμάτων και επεξεργασίας αλουμινίου» ως χώρο κοινοχρήστου πρασίνου, αθλητικών εγκαταστάσεων και αίθουσας πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Σημειώνεται πως κάτοικοι της περιοχής είχαν κινητοποιηθεί για το εργοστάσιο από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τελικά απαλλοτριώθηκε και περιήλθε στην κυριότητα του δήμου Αθηναίων από το 2018. Άνηκε στην εταιρεία Technoinvest και είχε αγοραστεί σε πλειστηριασμό. Η εταιρεία σκόπευε να αναγείρει κτίριο γραφείων, αλλά η επένδυση δεν ευοδώθηκε λόγω της απαλλοτρίωσης. Το Εφετείο Αθηνών είχε κρίνει ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν υπήρχε ελεύθερο κτίριο τέτοιας έκτασης και είχε ορίσει την τιμή μονάδας αποζημίωσης του ακινήτου το ποσό των 930 ευρώ ανά τ.μ. εδάφους και για τα κτίσματα το ποσό των 20 ευρώ κυβικό μέτρο και για το ερείπιο κτίσμα το ποσό του 1 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

Η αιτούσα εταιρία ζητούσε να καθοριστούν οι τιμές στο ποσό των 2.200 ευρώ ανά τ.μ. εδάφους και στο ποσό των 100 ευρώ ανά κυβικό μέτρο για τα κτίσματα. Το 2021 ένα κομμάτι της μάντρας του εργοστασίου κατέρρευσε με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε μπαλκόνια και ακάλυπτους χώρους παρακείμενης πολυκατοικίας. Πριν έναν μήνα το συμβούλιο της 4ης δημοτικής κοινότητας εισηγήθηκε ομόφωνα την κατεδάφιση των κτισμάτων που υπήρχαν στον χώρο του πρώην εργοστασίου και τη δημιουργία πάρκου αναψυχής – χώρου πρασίνου και κατά πλειοψηφία, εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις ιδιοκτησίας για το εν λόγω ακίνητο, τη δημιουργία πάρκου αναψυχής και παιδικής χαράς, εάν αυτό προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

Το νέο πάρκο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την οδό Λιοσίων και τη λεωφόρο Κηφισού, εξυπηρετείται από λεωφορειακές γραμμές αλλά και από μέσα σταθερής τροχιάς καθώς απέχει περίπου 500 μέτρα από τον σταθμό Κάτω Πατησίων και 600 μέτρα από τον σταθμό Σεπολίων. Κοντά του λειτουργούν σχολεία. Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιούλιο, στην ίδια γειτονιά, εγκαινιάστηκε «πάρκο τσέπης» με αρωματικά φυτά, σε χώρο που είχε εγκαταλειφθεί.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build