Νέα δεδομένα φέρνει για την ιστορική βιομηχανία παραγωγής και πώλησης επίπλων, Βαράγκης, η έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, καθώς η εταιρεία πρόκειται εντός του επόμενου διμήνου να μεταβιβαστεί στη νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε με την ονομασία Varangis Furniture & Interiors Α.Ε. με αποκλειστικό μέτοχο τον επιχειρηματία Μάριο Κυριάκου.

Στη νέα εταιρεία πρόκειται να μεταβιβαστεί το σύνολο του ενεργητικού της εταιρείας Βαράγκης και μέσω του νέου εταιρικού σχήματος θα συνεχιστεί το σύνολο της δραστηριότητας της επιχείρησης, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στη Βαράγκης, μιλώντας στο Build.

Παραμένει στο νέο σχήμα ο Δημήτρης Βαράγκης
Σε ό,τι αφορά το ρόλο του σημερινού επικεφαλής της Βαράγκης, Δημήτρη Βαράγκη, θα παραμείνει όπως όλα δείχνουν ενεργός στη νέα επιχείρηση.
Η επιχείρηση διατηρεί συνολικές υποχρεώσεις 21,14 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,04 εκατ. ευρώ εντάσσονται στη συμφωνία εξυγίανσης. Πιστωτές της είναι οι τράπεζες προς τις οποίες οφείλει το μεγαλύτερο μέρος του παραπάνω ποσού, ήτοι 11,59 εκατ. ευρώ, ακολουθούν οι προμηθευτές της με 6,02 εκατ. ευρώ, η εταιρεία Vericon – του Μ. Κυριάκου – με 1,42 εκατ. ευρώ και τα ασφαλιστικά ταμεία με 1,2 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τη συμφωνία οι τράπεζεες θα απομειώσουν τις απαιτήσεις τους κατά 70%, ενώ η συμφωνία εξυγίανσης λαμβάνει το πράσινο φως από το 61,9% των πιστωτών της Βαράγκης. Ειδικότερα, στη νέα εταιρεία του Μάριου Κυριάκου μεταβιβάζεται το 97% του ενεργητικού, ήτοι το εργοστάσιο στο Σχηματάρι, ο μηχανολογικός εξοπλισμος και τα αποθέματα, πάγια, απαιτήσεις, χρηματικά διαθέσιμα και τα ποσοστά συμμετοχής στις θυγατρικές εταιρείες Varangis Turnkey Interior Projects LLC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Schemata Interiors & Trading WLL στο Κατάρ. Στον νέο φορέα μεταβιβάζονται επίσης υποχρεώσεις αξίας 3,2 εκατ. Ευρώ που σχετίζονται με το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζόμενους και τη Vericon, εταιρεία συμφερόντων του Μάριου Κυριάκου, η οποία παρείχε ενδιάμεση χρηματοδότηση 1,4 εκατ. στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης.

Η Βαράγκης είναι αυτή τη στιγμή η μητρική εταιρεία (ΑΒΕΠΕ Α.Ε.) με έδρα το Σχηματάρι Βοιωτίας, όπου βρίσκονται και οι παραγωγικές της εγκαταστάσεις. Ταυτόχρονα ο όμιλος Βαράγκη διατηρεί εταιρείες στη Λευκωσία με την επωνυμία ΑΒΕΠΕ Κύπρος LTD, στο Άμπου Ντάμπι τη Varangis Turnkey Interior Project, την Varangis Qatar WLL με έδρα τη Ντόχα του Κατάρ καθώς και τη Schemata Interiors and Trading WLL επίσης με έδρα τη Ντόχα του Κατάρ.

Η Βαράγκης δημιουργήθηκε το 1979 με δραστηριότητα στον τομέα κατασκευής επίπλων, ενώ η οικογένεια Βαράγκη διατηρούσε πολυετή παρουσία στην παραγωγή, με το εργαστήρι επίπλων Θεμιστοκλής Βαράγκης και Δημήτριος Αθηναίος, ήδη από το 1900. Έγινε ευρέως γνωστή από την κατασκευή επίπλων πολυτελείας με την εμπορική ονομασία «Δια Χειρός Βαράγκη».
Το 1998 δημιουργήθηκε το νέο τότε εργοστάσιο της εταιρείας στο Σχηματάρι με συνολική δομημένη επιφάνεια 12.000 τ.μ., ενώ το 1998 οι μετοχές της εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Έργα της έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς σε κτίρια όπως το Μέγαρο Μαξίμου, το Μέγαρο Μουσικής, το Μέγαρο Σταθάτου, ελληνικές και ξένες πρεσβείες, κτίρια σημαντικών επιχειρήσεων και τραπεζών όπως οι Bank of America, η Εθνική Τράπεζα, η εταιρεία τεχνολογίας Accenture, η Colgate Palmolive, η Deloitte στη Λευκωσία και αρκετές ακόμα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build