Τον Αύγουστο του 2026 θα είναι έτοιμα προς λειτουργία τα νέα δικαστήρια του Πειραιά στη συνοικία του Αγίου Διονυσίου, όπου ήδη έχει ξεκινήσει η κατασκευή, με ανάδοχο τον Όμιλο Aktor (το έργο είχε αναλάβει η Intrakat πριν την ενσωμάτωσή της στο νέο σχήμα του ομίλου). Επί του παρόντος, βρίσκονται σε εξέλιξη οι αντιστηρίξεις και οι εκσκαφές από την ανάδοχο εταιρεία, μέρος της πρώτης φάσης του έργου. Ταυτόχρονα, αυτήν την περίοδο «τρέχει» η διαδικασία ανάδειξης για τη δεύτερη φάση του έργου, στην οποία συμμετέχει επίσης ο Όμιλος Aktor, ενώ έχουν προσκληθεί και άλλες κατασκευαστικές εταιρείες να καταθέσουν προσφορές. Το οικόπεδο που ανεγείρεται το νέο δικαστικό μέγαρο του Πειραιά, αποτέλεσε για 28 χρόνια το μήλον της έριδος μεταξύ του Δήμου Πειραιά και των ιδιοκτητών-κληρονόμων της οικογένειας Παπαστράτου, καθώς ο πρώτος επιδίωξε να το απαλλοτριώσει και να το χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες του, χωρίς ωστόσο να έχει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους για να καταβάλει το τίμημα προς τον ιδιοκτήτη.
Μετά από ενέργειες που έκανε η Dimand, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και τον Δήμο Πειραιά, κατάφερε να αναλάβει το ακίνητο και να προχωρήσει στην ανάπτυξή του. Στο κτίριο θα στεγάζονται περίπου 800 δικαστικοί υπάλληλοι κατά την ολοκλήρωσή του, ενώ η συνολική του ανωδομή θα είναι 30.000 τετραγωνικά μέτρα και οι υπόγειοι χώροι επιπλέον 10.000 τετραγωνικά μέτρα. Το ακίνητο θα διαθέτει 300 θέσεις υπόγειας στάθμευσης καθώς και 70 υπαίθριες.
Πρόκειται να πιστοποιηθεί κατά LEED και θα είναι το πρώτο πράσινο κτίριο ιδιοκτησίας του Δημοσίου στην Ελλάδα. Το συνολικό ύψος της δαπάνης ανέρχεται σε 81 εκατομμύρια ευρώ, με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπλέον, σε όμορο οικόπεδο με αυτό των δικαστηρίων Πειραιά, έκτασης 4 στρεμμάτων πρόκειται να δημιουργηθεί πλατεία με φύτευση πρασίνου και εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, η οποία θα παραδοθεί προς το κοινό.
Στεγανολεκάνη με 720 πασσάλους για λόγους στεγανοποίησης
Στο πλαίσιο της τελετής θεμελίωσης που πραγματοποιήθηκε, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, ανέφερε ότι η οικοδομική άδεια εκδόθηκε στις 9 Αυγούστου του 2024, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή «βρισκόμαστε στη φάση των εκσκαφών και αντιστηρίξεων. Δεν βλέπετε πολλά, αλλά συμβαίνουν πολλά πράγματα κάτω από τη γη. Στην περιοχή υπάρχει αρκετό καιρό και χρειάζεται να κατέβουμε στα έξι μέτρα από το επίπεδο του εδάφους, ενώ από τα δύο μέτρα και ύστερα συναντάμε νερό. Δημιουργούμε μία τεράστια στεγανολεκάνη με 720 πασσάλους, εκ των οποίων ήδη έχουν τοποθετηθεί τουλάχιστον οι 500».
Υπενθύμισε, ότι η περιοχή του Αγίου Διονυσίου είναι ένας δομημένος χώρος 4.500 στρεμμάτων, ο οποίος από το 1894, δεν είχε ξεκάθαρο πολεοδομικό καθεστώς. «Ωστόσο, ο Δήμος και η Περιφέρεια Αττικής, με τις αναπλάσεις που ακολούθησαν, έδωσαν χρήσεις και όρους δόμησης, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει η αναγέννηση του χώρου όπου συνυπάρχουν τα ψυγεία, τα μηχανουργεία, τα κτίρια γραφείων, οι κατοικίες, τα ξενοδοχεία και το δικαστικό μέγαρο που θα δώσει νέα πνοή».