Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο με τίτλο «Νέα Πρωτότυπη Μαρίνα Μεγάλων Σκαφών Αναψυχής στον κόλπο Πετρίτη-Καλυβιώτη-Αλυκές της νότιας Κέρκυρας». Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, πρόκειται για ένα έργο πολυδάπανο, αφού, σύμφωνα με τον φάκελο χωροθέτησης, το συνολικό ύψος της επένδυσης για την υλοποίησή του αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των 273 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ).

Μαρίνα δυναμικότητας 105 σκαφών, μήκους έως 80 μέτρων
Πρόκειται για λιμενικό έργο, με συνοδά έργα ανάπτυξης τουρισμού-αναψυχής και κτίρια διαμονής στη χερσαία ζώνη. Το αντικείμενό του αφορά στην ανάπτυξη και λειτουργία μίας υψηλών προδιαγραφών μαρίνας, προς εξυπηρέτηση σκαφών αναψυχής μέγιστου μήκους 80 m στον Καλυβιώτη Κέρκυρας.

Η δυναμικότητα της μαρίνας ανέρχεται σε 105 σκάφη, οι δε επιφάνειες της χερσαίας ζώνης και θαλάσσιας ζώνης ανέρχονται σε 79.174,41 m2 και 370.569,00 m2 αντίστοιχα. Επίσης, προβλέπεται ειδική θέση ελλιμενισμού σε κατάλληλα διαμορφωμένη νηοδόχο για την εξυπηρέτηση της ιστορικής θαλαμηγού «Christina O’», μήκους περίπου 100 m. Επιπρόσθετα, αναπτύσσονται καταστήματα-υπηρεσίες, χώροι στάθμευσης, υπαίθριοι χώροι αναψυχής και εκδηλώσεων, χώροι περιοδικών εκθέσεων και κτίρια διαμονής. Η πρόσβαση στη μαρίνα από την ακτή θα πραγματοποιείται μέσω διαμόρφωσης κατάλληλου γεφυρώματος.

H προτεινόμενη θέση χωροθέτησης της νέας μαρίνας εντοπίζεται στην παραλία Καλυβιώτη, στο μυχό του κόλπου Λευκίμμης, επί των νοτιοανατολικών ακτών της Κέρκυρας. Η νέα μαρίνα απέχει περίπου 7,5 km και 9,6 km προς τα βορειοδυτικά από τον οικισμό και το λιμένα Λευκίμμης αντίστοιχα, ενώ απέχει περίπου 37 km από την πρωτεύουσα της Κέρκυρας και τον κεντρικό λιμένα του νησιού.
Η χωροθέτηση της μαρίνας σε έργο αποσπασμένο από την ακτή, επελέγη λαμβάνοντας υπόψη την ήπια μορφολογία του κόλπου (αμμώδης ακτή με ήπιας κλίσης πυθμένα), με σκοπό τη μείωση των απαιτούμενων βυθοκορήσεων και την κατά το δυνατόν μείωση των όποιων ακτομηχανικών επιπτώσεων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build