Πόσο σημαντικό είναι για τις εταιρείες οι οποίες ενοικιάζουν χώρους για τις δραστηριότητές τους να πληρούν οι χώροι αυτοί τα κριτήρια ESG;

Παράλληλα, είναι εύκολο για εκείνες να βρουν, ακριβώς, τους χώρους οι οποίοι και πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια; Τις ερωτήσεις αυτές έκανε το Build, στο πλαίσιο του αφιερώματός του στον ρόλο που παίζουν η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) και τα κριτήρια ESG στον κλάδο του real estate, στον Δημήτρη Τσουρέλη, Development Manager της Jysk ΑΕ και σε στέλεχος της ΑΒ Βασιλόπουλος.

«Ωφελούνται οι πελάτες, η κοινωνία, η εταιρεία»
«Στη Jysk, πιστεύουμε ότι η βιωσιμότητα πρέπει να είναι για όλους. Αποτελεί βασικό μέρος της δέσμευσής μας προς τους πελάτες και τους υπαλλήλους μας αλλά και τον πλανήτη. Προσπαθούμε να κάνουμε τη βιωσιμότητα προσιτή και οικονομική. Μάλιστα, πρόσφατα λανσάραμε και τη νέα μας στρατηγική βιωσιμότητας, προκειμένου να μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας», επεσήμανε αρχικά ο κ. Τσουρέλης. Στη συνέχεια, επεσήμανε: «Η δέσμευσή μας αυτή, λοιπόν, καλύπτει όλους τους τομείς λειτουργίας μας. Επομένως, σίγουρα είναι επιθυμητό όσο και αρκετά σημαντικό τα ακίνητα τα οποία και μισθώνουμε να πληρούν κάποια περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια, καθώς με τον τρόπο αυτόν ωφελούνται τόσο οι πελάτες μας όσο και η κοινωνία στο σύνολό της και, παράλληλα, η εταιρεία έχει οικονομικό όφελος (παραδείγματος χάρη, χαμηλότερες καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος)».

«Σειρά έργων εξοικονόμησης ενέργειας για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος»
Από την πλευρά του, το στέλεχος της ΑΒ Βασιλόπουλος τόνισε: «Η εταιρεία μας δίνει μεγάλη έμφαση στο οικολογικό της αποτύπωμα, δεδομένου ότι έχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο το οποίο και στοχεύει στη μείωση των άμεσων (Scope 1) και των έμμεσων εκπομπών (Scope 2) κατά ποσοστό 50% μέχρι το έτος 2030 σε σχέση με το έτος αναφοράς 2018 και στην κλιματική ουδετερότητα μέχρι το έτος 2040. Αυτό, λοιπόν, το επιτυγχάνει μέσω του ετήσιου επενδυτικού της προγράμματος με έργα εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία και εστιάζουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Ειδικότερα, με σκοπό τη μείωση των άμεσων εκπομπών, η εταιρεία μας επενδύει σε νέα ψυκτικά ρευστά τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον και με χαμηλό δείκτη πλανητικής υπερθέρμανσης (GWP), ενώ ταυτόχρονα επενδύει και σε συστήματα για την παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των υφιστάμενων ψυκτικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα η εταιρεία έχει επενδύσει σε νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στα καταστήματά της, καθώς και στα κεντρικά της γραφεία στον Γέρακα».

«Δύσκολο να βρεθούν έτοιμα ενεργειακά κτίρια…»
Τα στελέχη των δύο εταιρειών συμφωνούν, πάντως, ότι είναι μάλλον δύσκολο για τις εταιρείες να βρουν τα κτίρια εκείνα τα οποία και πληρούν τα κριτήρια ESG προκειμένου να στεγάσουν τις δραστηριότητές τους σε αυτά.
Εξηγεί το στέλεχος της ΑΒ Βασιλόπουλος: «Υπάρχει πράγματι δυσκολία στην εύρεση έτοιμων ενεργειακών κτιρίων. Επιπλέον, εάν βρεθεί κάποιο κτίριο με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές έχει πολύ υψηλό ενοίκιο ενώ και η κατασκευή ενός τέτοιου κτιρίου είναι πολύ ακριβή, οπότε και μειώνει την απόδοση της επένδυσης». Καταθέτοντας τη δική του άποψη για το θέμα, ο κ. Τσουρέλης είπε: «Δυστυχώς, στη χώρα μας το απόθεμα των εμπορικών ακινήτων κατάλληλων για ένα κατάστημα σαν το δικό μας είναι, κατά κανόνα, παλαιά κτίρια, τα οποία έχουν αυξημένο ενεργειακό αποτύπωμα. Η απουσία νέων εμπορικών αναπτύξεων (σε μεγάλη κλίμακα), η οποία οφείλεται κυρίως σε χωροταξικούς και σε πολεοδομικούς περιορισμούς, σε συνδυασμό με την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους τα τελευταία χρόνια, αποτελούν τροχοπέδη για την αντικατάσταση των παλαιών κτιρίων με νέα και ενεργειακά αποδοτικά».