Η Schneider Electric, εταιρεία που πρωτοστατεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, αναγνωρισμένη για 11η συνεχή χρονιά το 2022 ως μια από τις πλέον βιώσιμες εταιρείες παγκοσμίως από τον οργανισμό Corporate Knights, συμμετείχε διαδικτυακά στην διεθνή έκθεση τεχνολογίας CES 2022, όπου και παρουσίασε νέα προιόντα και απέσπασε τιμητικές διακρίσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης.

Για την ακρίβεια, η Schneider Electric κατέκτησε 4 Innovation Awards στις κατηγορίες “Sustainability” και “Smart Homeχάρη στις λύσεις διαχείρισης ενέργειας Wiser Energy Center και τις σειρές διακοπτικών προϊόντων Odace και Merten.

Πιο συγκεκριμένα, το πρωτοποριακό Wiser Energy Center, κέρδισε τιμητική διάκριση και στις 2 κατηγορίες, “Sustainability” και “Smart Home”, καθώς η νέα αυτή γενιά συστήματος διαχείρισης οικιακής ενέργειας δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να ελέγχει και να διαχειρίζεται τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού από ένα κεντρικό σημείο. Συνδυάζοντας τις τεχνικές δυνατότητες του συστήματος, με αυτές του λογισμικού Wiser, ένα σπίτι πέρα από “έξυπνο” γίνεται και βιώσιμο. Όσον αφορά το πώς, οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιεί το σύστημα Wiser Energy Center, επιτρέπουν στον καταναλωτή να έχει πλήρη έλεγχο του πώς παράγεται, πώς αποθηκεύεται και πώς διανέμεται η ενέργεια στο σπίτι. Το σύστημα βελτιστοποιεί την ενεργειακή κατανομή και επιπλέον, αν το σπίτι είναι συνδεδεμένο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάνει την εναλλαγή μεταξύ τους ανάλογα με την ώρα της ημέρας, ώστε να εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις. Με αυτό τον τρόπο η Schneider Electric βοηθά τα σπίτια να γίνουν πιο βιώσιμα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, η οικιακή κατανάλωση αντιπροσωπεύει το 29% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και ευθύνεται για το 21% των εκπομπών CO2.

Πέρα από το ανανεωμένο σύστημα Wiser Energy Center, στο πλαίσιο της CES 2022 βραβεύθηκαν και 2 σειρές διακοπτικών υλικών της Schneider Electric, οι οποίες αποδεικνύουν περίτρανα ότι η βιωσιμότητα αποτελεί βασικό στοιχείο του DNA της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, η σειρά Odace Sustainable Smart Switches & Plugs έλαβε τιμητική διάκριση στην κατηγορία “Sustainability”, καθώς πρόκειται για μια σειρά κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένα ηλεκτρολογικά υλικά, κάνοντας έτσι την ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών μέρος της κυκλικής οικονομίας. Με τη σειρά Odace Sustainable, οι καταναλωτές συνεισφέρουν στην εξάλειψη των πλαστικών μίας χρήσης, δίνοντάς τους μια δεύτερη ζωή και χρήση. Αυτά τα νέα προϊόντα της Schneider Electric από 100% ανακυκλώσιμες ύλες αποτελούν ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τη επιπλέον μείωση των εκπομπών CO2 και απορριμμάτων της εταιρείας.

Στην ίδια κατηγορία, αυτή του “Sustainability”, διακρίθηκε και η σειρά προϊόντων Merten Ocean Plastic. Η Merten της Schneider Electric ήταν ήδη δημοφιλής τόσο στην παγκόσμια, όσο και στην ελληνική αγορά, ως μια από τις πλέον πρωτοποριακές προϊοντικές σειρές, καθώς συνδυάζει την ηλεκτρολογική καινοτομία με το design. Με το λανσάρισμα των μοντέλων που δημιουργήθηκαν από πλαστικά που συλλέχθηκαν από τους ωκεανούς, η Schneider Electric βοηθά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της βιωσιμότητας, ως η πρώτη εταιρεία που προσφέρει οικιακές ηλεκτρολογικές λύσεις, από ανακυκλωμένο πλαστικό. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πάνω από 8 εκατομμύρια τόνων πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα εγκαταλειμμένα δίχτυα να αντιπροσωπεύουν το 10% των πλαστικών απορριμμάτων που βρίσκονται σε θάλασσες και ωκεανούς, προκαλώντας βλάβες στο οικοσύστημα. Η σειρά Merten από ανακυκλωμένα πλαστικά, καταπολεμά απευθείας αυτό το πρόβλημα και επιπλέον προωθεί την κυκλική οικονομία, δίνοντας «νέα ζωή» στα πλαστικά δίχτυα. Για αυτό το λόγο είναι και η πρώτη σειρά στον κλάδο που έλαβε το διεθνές Silver Certification Cradle to Cradle, τόσο για responsible product design, όσο και για τις δράσεις που λαμβάνει στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας. Τα προϊόντα συσκευάζονται σε βιώσιμο packaging, εξαλείφοντας πλήρως την ανάγκη για πλαστικά μιας χρήσης από τη  διαδικασία της συσκευασίας.

Ο YiFu Qi, Executive Vice-President του τμήματος Home and Distribution της Schneider Electric, δήλωσε: “Η έκθεση CES αποτελεί μια διοργάνωση όπου η καινοτομία αναγνωρίζεται και μας δίνεται η ευκαιρία να προωθήσουμε όχι μόνο τον κλάδο μας, αλλά και την κοινωνία προς τα εμπρός. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη βράβευση των προϊόντων μας σε 2 κατηγορίες που αντιπροσωπεύουν εξίσου το ποιοι είμαστε σήμερα, αλλά και το προς τα που βαδίζουμε για το μέλλον. Από τη δυνατότητα ενεργειακού ελέγχου που το the Wiser Energy Center προσφέρει σε κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού ως την εξαιρετική εφευρετικότητα των προϊόντων Merten Ocean Plastic και  Odace Sustainable, όλοι μας στη Schneider Electric κάνουμε την βιωσιμότητα μια πραγματικότητα για κόσμο σε όλο τον πλανήτη, εξυπηρετώντας το όραμά μας, να κάνουμε τα σπίτια έξυπνα και βιώσιμα”.

Να σημειωθεί πως τα προϊόντα και οι λύσεις που αναφέρονται παραπάνω δεν είναι διαθέσιμα προς το παρόν στην ελληνική αγορά.