Η αξία της παγκόσμιας αγοράς εξοπλισμού κλιματιστικών συσκευών αναμένεται να έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε περίπου δέκα χρόνια από τώρα, όπως αναφέρει έρευνα που πραγματοποίησε η Transparency Market Research Inc. Συγκεκριμένα, βάσει των πορισμάτων της έρευνας, το 2021 η εν λόγω αγορά άξιζε 114,7 δισεκατομμύρια δολάρια και μέχρι το τέλος του 2031 αναμένεται να έχει φθάσει τα 199,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ρόλο καταλυτικό στην εξέλιξη αυτή παίζει και αναμένεται πως θα παίξει το ότι οι κατασκευαστές της εν λόγω αγοράς χρησιμοποιούν και αναζητούν νέους τρόπους και μέσα για να ελέγξουν τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και να βελτιώσουν τη συνολική απόδοση των κλιματιστικών συστημάτων, ώστε να προσελκύσουν σπουδαίες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Επίσης, σε όλον τον κόσμο η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, δημιουργώντας με τη σειρά της επιπλέον ανάγκες για φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα αυτοματισμού, όπως είναι τα κλιματιστικά. Επιπροσθέτως, η έλευση και η ενσωμάτωση του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) και των συστημάτων του, λόγου χάρη οθόνες, αισθητήρες και εφαρμογές για κινητά, για την αλληλεπίδραση και τον έλεγχο των κλιματιστικών, αναμένεται να ενισχύσει τη δημοτικότητά τους.

Καταλυτικές οι κατασκευές και τα πρότυπα ασφάλειας
Επιπλέον παράγοντες οι οποίοι αναμένεται να επηρεάσουν αποφασιστικά την αγορά εξοπλισμού κλιματιστικών την περίοδο πρόβλεψης είναι, σύμφωνα με την έρευνα:
– Η αύξηση των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων. Ο γρήγορος ρυθμός αστικοποίησης είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των εμπορικών και οικιστικών τομέων. Η ταυτόχρονη αύξηση του πληθυσμού και των βιομηχανικών εγκαταστάσεων αυτόματα αυξάνει τον αριθμό των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων παγκοσμίως και θα δημιουργήσει ζήτηση στην υπό εξέταση αγορά.
– Η ανάγκη για εφαρμογή των προτύπων ασφαλείας. Πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ήδη εφαρμόζουν πρότυπα κατανάλωσης ενέργειας και ασφάλειας για να ελέγχουν τα επίπεδα ρύπανσης που εκπέμπονται από τον οικιακό και τον βιομηχανικό εξοπλισμό.

Η μεγάλη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη ωθεί τις κυβερνήσεις και διάφορους οργανισμούς να προωθήσουν την υιοθέτηση της τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έτσι, τα κλιματιστικά συστήματα τα οποία λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, την ώρα που γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας. Ως εκ τούτου, το ότι εφαρμόζονται παγκοσμίως αυστηρά πρότυπα ασφαλείας αναμένεται να συμβάλει καταλυτικά στην ενίσχυση της παγκόσμιας αγοράς εξοπλισμού κλιματιστικών. Από εκεί και πέρα, προβλέπεται πως αναμένεται να αναδειχθεί σε σημαντική τάση της αγοράς η αύξηση της χρησιμοποίησης εξοπλισμού κλιματιστικών σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία, κλινικές και εστιατόρια, ενώ είναι πιθανό να δώσει ώθηση στις επιχειρήσεις στο άμεσο μέλλον η αύξηση της υιοθέτησης «έξυπνων» τεχνολογιών σε αυτά τα συστήματα.

«Πρωταθλήτρια» η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού
Κυρίαρχη περιοχή στην παγκόσμια αγορά του εξοπλισμού κλιματιστικών συστημάτων είναι, κατά την έρευνα, εκείνη της Ασίας και του Ειρηνικού, που κατείχε το 52,9% του μεριδίου αγοράς το 2021. Η κυριαρχία της οφείλεται στην ταχεία οικονομική ανάπτυξη στην Ινδία και στην Κίνα.
Ακόμη, πάντοτε κατά την έρευνα, η αύξηση των αλυσίδων εξαγωγής κλιματιστικών συστημάτων με χαμηλές τιμές σε άλλες περιοχές όπως η Νότια Αμερική και η Αφρική είναι πιθανό να βοηθήσει την αγορά στην Ευρώπη να αποκομίσει σημαντικά έσοδα τα επόμενα χρόνια.

Οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς
Τέλος, η έρευνα κάνει και αναφορά στις πιο σημαντικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αγορά εξοπλισμού για κλιματιστικά συστήματα. Αυτές είναι οι Fujitsu General Ltd., Moon Environment Technology Co., Ltd., Panasonic Corporation, Mitsubishi Electric Corporation, Ingersoll-Rand, Hubei Donper Electromechanical Group Co. Ltd., Hitachi Ltd., Gree Electric Appliances, Sanden Holdings Corp. και Daikin Industries Ltd.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build