Οι αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας δομικών και κατασκευαστικών υλικών και συστημάτων Saint Gobain Ελλάς για το 2023 έκαναν λόγο για μείωση πωλήσεων σε σχέση με το 2022, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όμως η εταιρεία έκανε την… έκπληξη, όπως προκύπτει από την οικονομική έκθεση για την προηγούμενη οικονομική χρήση: σε όλο το πρώτο εξάμηνο η δραστηριότητά της κατέγραψε σημαντική άνοδο πωλήσεων κατά 9%, επιτυγχάνοντας αύξηση του μεριδίου της και βελτίωση του μίγματος των πωλούμενων προϊόντων.

Παράλληλα η εταιρεία, χάρη στην τιμολογιακή πολιτική της, τη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων και τη βελτίωση της παραγωγικής της διαδικασίας, διατήρησε επίπεδα κερδοφορίας υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2022 και, πλέον, εκτιμάται ότι η εταιρεία θα υπερβεί σημαντικά τους στόχους του προϋπολογισμού 2023, αλλά και τα μεγέθη του 2022. Ένα 2022 που είχε επίσης κινηθεί έντονα ανοδικά για τη Saint Gobain Ελλάς, δίνοντας συνέχεια στο ανοδικό σερί της εταιρείας τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, το 2022 η εταιρεία ξεπέρασε τα 16 εκατ. ευρώ σε τζίρο, έναντι 12,2 εκατ. ευρώ το 2021. Το μεικτό κέρδος επίσης αυξήθηκε στα 4,8 εκατ. ευρώ, έναντι 3,5 εκατ. το 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους έκλεισαν στα 884.109 ευρώ, έναντι 622.199 ευρώ το 2021.

Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αύξηση τζίρου το 2022
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση της Saint Gobain Ελλάς για το 2022, την περασμένη χρονιά η εταιρεία έδρεψε τους καρπούς της επιτυχημένης στρατηγικής διαφοροποίησης του μίγματος των υλικών γυψοσανίδας που διέθετε στην αγορά, παράγοντας και προωθώντας στην αγορά εξελιγμένα, σύγχρονα, καινοτόμα υλικά ξηρής δόμησης. Σημαντική συμμετοχή στον κύκλο εργασιών της εταιρείας, που εκτιμάται στο επίπεδο του 8%, είχε πέρυσι η ανάκτηση μεριδίου αγοράς που στην περίοδο της οικονομικής κρίσης είχαν επιτύχει να αποσπάσουν τα χαμηλού κόστους εισαγόμενα υλικά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ ως εξαιρετικά επιτυχής αξιολογείται η προσπάθεια της εταιρείας αναφορικά με τη μεγαλύτερη διείσδυση και στην αγορά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αλβανίας νέων καινοτόμων προϊόντων που παράγονται στο εργοστάσιο Αιτωλικού, αλλά και άλλων νέων προϊόντων του ομίλου Saint Gobain.

Οι παράγοντες αυτοί ήταν που οδήγησαν σε αύξηση του τζίρου κατά 31% σε ετήσια βάση, ενώ μέρος της αύξησης οφείλεται και στην αναπροσαρμογή των τιμών των υλικών λόγω της έντονης πληθωριστικής τάσης στις τιμές των πρώτων υλών, της ενέργειας και των μεταφορικών. Σε ό,τι αφορά στην παραγωγική μονάδα της εταιρείας, οι επιδιώξεις για το 2023 στρέφονται στη βελτίωση και ανακαίνιση του εξοπλισμού του εργοστασίου παραγωγής γυψοσανίδας, ούτως ώστε να επιτευχθεί σημαντικός βαθμός εξοικονόμησης ενέργειας, και στην αντικατάσταση του μαζούτ με υγραέριο στη διαδικασία αφύγρανσης, γεγονός που θα συνεισφέρει στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build