Το τρέχον πρόγραμμα στεγαστική πολιτικής «Η αξία των ακινήτων έχει ανέβει ραγδαία τα τελευταία χρόνια και για την ανακούφιση των πολιτών έχει ήδη αυξηθεί ο βασικός μισθός, ενώ άμεσος στόχος είναι να φθάσει τα 950 ευρώ και ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα να αγγίξει τα 1.500 ευρώ κατά μέσον όρο», διευκρίνισε η Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Επιπρόσθετα, εξήγησε ότι με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» πολλοί νέοι έχουν καταφέρει να αποκτήσουν δική τους κατοικία και «μέχρι το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται ότι θα έχουν εγκριθεί 9.214 αιτήσεις», όπως η ίδια δήλωσε. Εξάλλου, στο πλαίσιο της κοινωνικής στέγασης «τρέχουν» τα προγράμματα «Κάλυψη» και «Στέγαση και Εργασία», τα οποία προσφέρουν κατοικία σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. «Με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρούν οι διαδικασίες για την λεπτομερή καταγραφή των δημοσίων ακινήτων, ώστε στη συνέχεια να αξιοποιηθούν προς το όφελος των πολιτών» είπε η κ. Ζαχαράκη.

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Ρεβύθης, οικονομολόγος και εκτιμητής ακινήτων και Επίτιμος Πρόεδρος Κτηματομεσιτών Αττικής, ανέφερε ότι, βάσει έρευνας που διεξήγαγε ο σύλλογος, το 80% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά το κόστος ζωής τους. «Πολλοί Έλληνες, καθώς δεν μπορούν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν σπίτι, αναγκάζονται να συγκατοικήσουν ή να μισθώσουν κατοικίες χαμηλότερων προδιαγραφών» εξήγησε ο κ. Ρεβύθης και πρόσθεσε ότι «το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ενοίκιο που πληρώνει είναι υπερτιμημένο σε σχέση με την ποιότητα του αντίστοιχου ακινήτου».

Αξιοποίηση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος
«Στην Αγγλία έχουν δημιουργηθεί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, που στόχος τους είναι να παρέχουν προσιτές κατοικίες σε όσους έχουν ανάγκη», υπογράμμισε ο Χριστόφορος Στράτος, CEO της Resolute Hellas.  Η εταιρεία, έπειτα από σχετική της μελέτη, έδειξε ότι με την ενεργή διαχείριση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου, οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να αυξήσουν το απόθεμα των ακινήτων τους.

Κλείνοντας, ο Χ. Στράτος τόνισε ότι «η Ελλάδα διαθέτει τεράστιο αριθμό αχρησιμοποίητων κτιρίων, εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό ανήκει στο δημόσιο». «Το σύγχρονο μοντέλο της στεγαστικής πολιτικής θα πρέπει να εστιάζει στα ανεκμετάλλευτα ακίνητα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης από το εξωτερικό» επεσήμανε ο Ηλίας Νικολαΐδης, Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις. Συμπλήρωσε, δε, πως «η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο να επιτευχθεί η πολυσήμαντη ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων».