Για το πώς ένα οικιστικό κτίριο μπορεί να έχει πολύ χαμηλή ή και μηδενική κατανάλωση ενέργειας μίλησε στο Real Estate Forum, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Premium Real Estate Expo, ο Στέφανος Παλλαντζάς, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου. Ο κ. Παλλαντζάς παρουσίασε το πώς λειτουργεί ένα τέτοιο κτίριο, εξασφαλίζοντας μηδενικό κόστος θέρμανσης και ψύξης και ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της εποχής, όπου λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι όλο και περισσότερο αναγκαία η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτιρίων. Επιπλέον, μίλησε για το πώς ένα τέτοιο έργο μπορεί με τις κατάλληλες κινήσεις και επιλογές να στοιχίσει το ίδιο ή ακόμα και λιγότερο από ένα συμβατικό κτίριο για να κατασκευαστεί.
Μάλιστα, επεσήμανε πως δεν πρόκειται για κάποια τεχνολογία του μέλλοντος, αλλά για πράγματα που μπορούν να υλοποιηθούν ακόμα και σήμερα και παρουσίασε τέτοια έργα που υλοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ένα παθητικό κτίριο στο Χαλάνδρι, που αποτελεί την πρώτη παθητική πολυκατοικία που πήρε άδεια κατασκευής στην Αθήνα. Το παθητικό κτίριο, σημείωσε, είναι ένα πολύ ελκυστικό προϊόν με στοιχεία που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα. Ο κ. Παλλαντζάς εκτίμησε πως «σε πέντε χρόνια θα καλπάζει το παθητικό κτίριο στην Ελλάδα», φέρνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου μία εταιρεία από τη χώρα των Βάσκων ξεκίνησε να δημιουργεί τέτοια κτίρια και το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλες εταιρείες, προκαλώντας μία «έκρηξη» – όπως σχολίασε, ναι, μπορεί και μία εταιρεία μόνη της να δείξει τον δρόμο προς την υιοθέτηση της ιδέας του παθητικού κτιρίου.
Λανθασμένες επιλογές κουφωμάτων
Εξάλλου, ο κ. Παλλαντζάς έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής βιομηχανίας κουφωμάτων, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα έχει την καλύτερη παραγωγή κουφωμάτων στον κόσμο, όμως σχολίασε πως γίνονται λανθασμένες επιλογές κουφωμάτων σε πολλά κτίρια. «Γίνονται άθλιες επιλογές σε κουφώματα. Δεν είναι δυνατόν ακόμα και σε νεόδμητα κτίρια να μπαίνουν ψυχρά προφίλ παρότι έχουμε την καλύτερη παραγωγή κουφωμάτων στον κόσμο», παρατήρησε, ενώ παρατήρησε επίσης: «Δεν γίνεται να βάζουμε χωνευτά κουφώματα, είναι λάθος. Το κάναμε τη δεκαετία του 1970 για να γλιτώσουμε χώρους».
«Δεν είναι αρμόδιο το ΣτΕ»
Ο κ. Παλλαντζάς τοποθετήθηκε και για ένα θέμα που συζητήθηκε έντονα στο Real Estate Forum, αυτό της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με τα ύψη των κτιρίων και την αρμοδιότητα των δήμων να αναστείλουν την εφαρμογή των μπόνους υψών του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Κατά τη γνώμη του, το ΣτΕ δεν είναι αρμόδιο να κρίνει θέματα κτιρίων και πολεοδομίας, καθώς οι δικαστές δεν έχουν την επιστημονική γνώση για να κρίνουν το τι πρέπει να γίνει σε μία πόλη σχετικά με τα κτίρια.