Την απονομή του Γ’ Βραβείου του ανοικτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχέδιων «Αισθητική ενοποίηση και λειτουργική αναβάθμιση υφιστάμενων πεζόδρομων στη γειτονιά Πλάκα – Μοναστηράκι» στη μοναδική πρόταση που κατατέθηκε αποφάσισε ηεπιτροπή του διαγωνισμού. Την πρόταση κατέθεσαν οι αρχιτέκτονες μηχανικοί Κωνσταντίνος Μπούρας και Παρασκευή Φανού, ενώ το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 7.941,13 ευρώ (προ ΦΠΑ).

«Ροές ιστορίας»
Η πρόταση «Ροές Ιστορίας» σκοπό έχει τη σχεδιαστική και λειτουργική ενοποίηση του δικτύου των πεζοδρόμων και πλατειών της περιοχής μεταξύ του Θησείου και του Μοναστηρακίου, κατ’ αναλογία με το δίκτυο των ποταμών και ρεμάτων που διέτρεχαν, και διατρέχουν υπογείως ακόμη, την περιοχή των Αθηνών σε αυτό το σημείο. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της πρότασης, την περίοδο πριν το 1900, περισσότερα από 700 ρυάκια, ποτάμια, χείμαρροι και παραπόταμοι διαπερνούσαν την πόλη των Αθηνών, η πλειονότητα των οποίων έχουν θαφτεί ή υπογειοποιηθεί.

Αυτός ο θαμμένος πλούτος της Αθήνας, και με πιο κοντινό στην περιοχή μελέτης τον Ηριδανό που ακόμη κατεβάζει τις βροχερές μέρες νερό που πλημμυρίζει την Ποικίλη Στοά και την Αρχαία Αγορά, αναδύεται ξανά μέσω της πρότασης. Με σχεδιαστικό εργαλείο τις “Ροές”, οι δρόμοι και οι πλατείες βόρεια της Αρχαίας Αγοράς προσομοιάζονται με ποτάμια και παραπόταμους που “εκβάλλουν” το ένα μέσα στο άλλο και όλα στον περίπατο της Ανδριανού που βρίσκεται ακριβώς από πάνω από το τμήμα του Ηριδανού που περνά και από το Μοναστηράκι. Οι ροές αυτές επιτρέπουν την απρόσκοπτη κίνηση των πεζών προς όλες τις κατευθύνσεις, δημιουργώντας παράλληλα “κοίτες” και “νησιά”, δηλαδή χώρους στάσης και σκίασης για τους περιπατητές.

Ο άξονας «στεγασμένης αγοράς» και ο άξονας του «αρχαίου περιπάτου»
Η περιοχή παρέμβασης αντιμετωπίζεται ως μια ενιαία πρόταση με ήπιο χαρακτήρα και σεβασμό στο επιβλητικό περιβάλλον, αλλά διαχωρίζεται σε 4 επιμέρους περιοχές με διακριτές ταυτότητες μεταξύ τους: Μεταξύ της οδού Ερμού και του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Αγοράς, η πρόταση επιχειρεί να αναδείξει δυο σημαντικούς άξονες της πόλης, τον άξονα «στεγασμένης αγοράς» από την Πανδρόσου μέχρι την Ηφαίστου, και τον άξονα του «αρχαίου περιπάτου» στην Ανδριανού. Παράλληλα αναδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα δύο πλατειών, της πλατείας Αβησσυνίας, εμπορικού σταθμού της πόλης, και την πλατεία Αγίου Φιλίππου που αποτελεί ένα ευρύτερο κατώφλι εισόδου στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Αγοράς.

Τα πλεονεκτήματα της πρότασης, σύμφωνα με την επιτροπή του διαγωνισμού
Σύμφωνα με το πρακτικό της επιτροπής, παρά τις ασάφειες των σχεδίων, ιδίως στα σημεία όπου η παρέμβαση γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο, ως πλεονεκτήματα της πρότασης αναγνωρίζονται τα εξής:

– Ο συνολικά λιτός σχεδιασμός της παρέμβασης.
– Η καταλληλότητά του σε συσχετισμό με τον υπάρχοντα ιστό, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις πλησιόχωρες πλατείες Θησείου, Μοναστηρακίου και Μητροπόλεως.
– Ο μη ομοιογενής σχεδιασμός κατά το μήκος της περιοχής παρέμβασης, σε καλή ανταπόκριση προς τις υπαρκτές διαφοροποιήσεις του αστικού ιστού.
– Η αντιμετώπιση με ενιαία και κατάλληλη αρχιτεκτονική γλώσσα των κατασκευών επί των κτιρίων και στον δημόσιο χώρο.
– Ο σχεδιασμός του αστικού εξοπλισμού.
– Οι παρεχόμενες δυνατότητες καλύτερης θέασης των αρχαιολογικών χώρων.
– Η επιλογή κατάλληλων υλικών και τεχνικών, ιδίως για τις δαπεδοστρώσεις.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build