Το υψηλότερο κτίριο της Ελλάδας κατασκευάζεται αποκλειστικά με τεχνολογία ΒΙΜ και θα αποτελεί πρότυπο αειφόρας κατασκευής στην κατηγορία των πολύ υψηλών κτιρίων, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ηρωτοφανής για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα ανάπλαση στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού έχει συναντήσει από την πρώτη στιγμή την καχυποψία αρκετών λόγω της μεγάλης κλίμακάς της. «Δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστούν όλα αυτά στην Ελλάδα», ισχυρίζονται. Η καλύτερη απάντηση όμως δίνεται από τα ίδια τα έργα. Ο ουρανοξύστης Riviera Tower έρχεται να αποδείξει πως η ανάπτυξη υποδομών απαιτεί στρατηγική, προσήλωση και μάχη με τον χρόνο, για να γίνουν πραγματικότητα έργα που έχουμε ανάγκη και θα αντέξουν στο μέλλον.
Όταν λοιπόν η Lamda Development, η εταιρεία διαχείρισης της μεγαλειώδους αστικής ανάπτυξης, προχώρησε με όλους τους συνεργάτες της στη θεμελίωση του Riviera Tower τον Οκτώβριο του 2023 έδωσε σάρκα και οστά σε ένα από τα εμβληματικότερα κτίρια στην επένδυση του Ελληνικού, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της επένδυσης που θα κυριαρχεί στην παραλιακή ζώνη της Αθήνας.
Το υψηλότερο κτίριο της Ελλάδας είναι αειφόρο
Γιατί είναι όμως ξεχωριστός αυτός ο ουρανοξύστης; Αρχικά γιατί γίνεται το υψηλότερο κτίριο της Αθήνας και της Ελλάδας με ύψος που αγγίζει τα 200 μέτρα. Ξεπερνά κατά πολύ το σημερινό ψηλότερο κτίριο της πρωτεύουσας, τον Πύργο Αθηνών, με ύψος 103 μέτρα και έτος κατασκευής το 1972. Ουσιαστικά, ο Riviera Tower σπάει το «μονοπώλιο» του Πύργου Αθηνών μετά από 50 και πλέον χρόνια, ενώ θα είναι ένα από τα υψηλότερα κτίρια της Μεσογείου.
Όμως ο Riviera Tower έχει και άλλες πρωτιές, ίσως πιο σημαντικές. Σύμφωνα με τη μελέτη, θα είναι ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, πιθανότατα το 2026, θα είναι ένας από τους πιο «πράσινους» ουρανοξύστες παγκοσμίως και ένα πρότυπο βιώσιμου σχεδιασμού, ενσωματώνοντας τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές και τα πλέον σύγχρονα διεθνώς πρωτόκολλα ασφάλειας.
Θα ξεχωρίζει η σημαντική παρουσία του πράσινου και του υδάτινου στοιχείου, που ενισχύουν έτσι το βιοκλιματικό χαρακτήρα του κτιρίου. Την πράσινη εικόνα του ουρανοξύστη συνοδεύει η πράσινη φιλοσοφία της κατασκευής του: στα μπαλκόνια έχουν τοποθετηθεί ειδικά συστήματα συλλογής όμβριων υδάτων για την αξιοποίηση του νερού, υπάρχει πρόβλεψη στον σχεδιασμό για την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα, ενώ σύμφωνα με τις μελέτες των σχεδίων ο εξοπλισμός του κτιρίου θα εξασφαλίζει 35% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας συνολικά.
Εκτός, όμως, από «πράσινος» ο Riviera Tower θα είναι και… έξυπνος! Είναι ο πρώτος ουρανοξύστης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που η κατασκευή του εξαρχής υλοποιείται με την τεχνολογία του Βuilding Information Modeling (BIM), εξασφαλίζοντας την αρτιότερη κατασκευαστική του ταυτότητα, τη βέλτιστη οικονομική του διαχείριση και τη μελλοντική του συντήρηση.
Θεμελίωση δίπλα στη θάλασσα
Το μέχρι στιγμής εντυπωσιακό χαρακτηριστικό στην κατασκευή του Riviera Tower (που αναμφισβήτητα κρύβει πολλές εκπλήξεις) είναι η πρωτοποριακή θεμελίωσή του.
Όπως έγινε γνωστό από τη Lamda Development, μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης 111 πασσάλων, διαμέτρου 1,5 μέτρου, σε βάθος 50 μέτρων, προχώρησε στο καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της θεμελίωσης του Riviera Tower, του πρώτου πράσινου ουρανοξύστη στην χώρα μας, ύψους 200 μέτρων και 50 ορόφων.
Το σύστημα θεμελίωσης του Riviera Tower ακολουθεί τα πρότυπα μελετών και κατασκευών των αντίστοιχων ψηλότερων κτιρίων στο κόσμο, όπως του Burj Khalifa και Petronas Towers. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, λοιπόν, εξειδικευμένοι μηχανικοί, τεχνικοί και εργατικό προσωπικό εργάστηκαν σε οκτάωρες βάρδιες, για περισσότερες από 40 συνεχόμενες ώρες χωρίς διακοπή, ολοκληρώνοντας μία, μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, πρωτοποριακή μέθοδο σκυροδέτησης.
Το συνολικό σκυρόδεμα που απαιτήθηκε, έφτασε τα 7.500 κυβικά μέτρα και χρειάστηκαν ταυτόχρονα οκτώ αντλίες σκυροδέματος και περισσότερα από 120 οχήματα μεταφοράς σκυροδέματος (βαρέλες) που εκτέλεσαν πάνω από 1.000 δρομολόγια από 5 διαφορετικά παρασκευαστήρια σκυροδέματος της Αττικής. Ο συνολικός σιδηρός οπλισμός ανήλθε σε 1.760 τόνους. Με όραμα την επιτάχυνση της μετάβασης σε κλιματικά ουδέτερες κατασκευές, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ ανέλαβε κατά αποκλειστικότητα τη σκυροδέτηση για τη θεμελίωση (raft) του πρώτου πράσινου παραθαλάσσιου οικιστικού πύργου στην Ελλάδα και του ψηλότερου στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής του Riviera Tower, η ολοκλήρωση του μεγαλύτερου πράσινου παραθαλάσσιου οικιστικού πύργου στη Μεσόγειο αναμένεται στις αρχές του 2026.
Με την «υπογραφή» κορυφαίων συντελεστών
Ο πύργος σχεδιάστηκε από το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο «Foster+Partners», το οποίο συνεργάστηκε με το «Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε.». Η τεχνική εταιρεία Buro Happold ανέλαβε τις στατικές μελέτες σε συνεργασία με την Deta Engineering και τις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες σε συνεργασία με την ΤΕΚΕΜ Α.Ε. Η εταιρεία Doxiadis+ ανέλαβε τον σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου. Η κοινοπραξία Bouygues Batiment International και Intrakat έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου, σε συνέχεια της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με τη μορφή του Early Contractor Involvement (ECI) και της υλοποίησης της προετοιμασίας και των πρόδρομων εργασιών, αναφορικά με το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαχείριση κατασκευής του έργου υπό την ιδιότητα του Early Works Contractor (EWC). Project Management του έργου κάνει η Mace Jacobs ενώ construction supervision κάνει η Hill International.
Η οικοδομική άδεια για τον ουρανοξύστη εκδόθηκε στις 9 Αυγούστου 2022. Στις 13 Αυγούστου 2022, η Lamda Development ανακοίνωσε ότι τα τρία τέταρτα της πωλούμενης επιφάνειας είχαν προπωληθεί, με υπολογιζόμενα έσοδα περίπου 600 εκατ. ευρώ.