To υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε τις προτεινόμενες μελέτες για τη μετατροπή του χαρακτηρισμένου ως μνημείο κτιρίου επί της οδού Ρηγίλλης σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Συγκεκριμένα, στην απόφαση που υπογράφουν η γενική διευθύντρια αναστήλωσης, μουσείων και τεχνικών έργων Αμαλία Ανδρουλιδάκη και η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομίας Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, εγκρίνεται η μελέτη «αποκατάστασης, αλλαγής χρήσης σε ξενοδοχείο 5 αστέρων και εσωτερικών διαρρυθμίσεων» του κτιρίου, η «κατασκευή πενταώροφης προσθήκης καθ΄ ύψος σε υφιστάμενο μεταλλικό κτήριο στον περιβάλλοντα χώρο του ακινήτου» και η μελέτη για τη συντήρηση του διακόσμου και των διακοσμητικών στοιχείων του νεοκλασικού.

Για 50 χρόνια στην ξενοδοχειακή εταιρεία The Margi
Το ακίνητο, ιδιοκτησίας του κοινωφελούς ιδρύματος «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδου», έχει νοικιαστεί για 50 χρόνια στην ξενοδοχειακή εταιρεία Τhe Margi, από το 2019. Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου Πολιτισμού με τις παρεμβάσεις «αποκαθίσταται το προστατευόμενο νεότερο μνημείο και η χρήση του είναι ήπια και σέβεται την τυπολογία και τη μορφολογική διάρθρωσή του», ενώ η προσθήκη «λόγω της θέσης της κεντρικής διαμόρφωσης της όψης του δεν ανταγωνίζεται και δεν βλάπτει αισθητικά και οπτικά το μνημείο».

Οι όροι που θέτει το υπ. Πολιτισμού
Μεταξύ των όρων είναι η κατάργηση του νεότερου μεσοπατώματος ενώ στην όψη ακαλύπτου, στη στάθμη του ισογείου, μετά την απομάκρυνση της κατ’ επέκταση αυθαίρετης προσθήκης, πρέπει να διερευνηθεί η αρχική μορφή των ανοιγμάτων, και στην περίπτωση που διαπιστωθεί αλλοίωσή τους, αυτή να αποκατασταθεί κατ’ αντιστοιχία των ανοιγμάτων των υπερκείμενων ορόφων.
Ακόμα, στην κατ’ επέκταση αυθαίρετη προσθήκη στον Β΄ όροφο (κλείσιμο δώματος), μετά και την κατάλληλη στατική ενίσχυση, πρέπει να γίνει προσαρμογή της στέγης της αυθαίρετης κατασκευής του Β΄ ορόφου (κλείσιμο βεράντας) χαμηλότερα, ώστε να μένει ορατό όλο το γείσο της δυτικής όψης του μνημείου. Παράλληλα θα υποβληθεί πίνακας κουφωμάτων για τα προς αντικατάσταση κουφώματα στις όψεις του κτιρίου ενώ θα παραμείνει διαφώτιστος ο φωταγωγός, με διείσδυση του φωτός τόσο προς το κλιμακοστάσιο, όσο και προς το βιτρό.

Η τελική επιλογή των χρωμάτων των όψεων θα επιλεγεί μετά και την ολοκλήρωση της διενέργειας διερευνητικών τομών για την αποκάλυψη των αρχικών χρωματισμών.
Έδρα της Νέας Δημοκρατίας από το 1975 έως το 2011 Το νεοκλασικό της οδού Ρηγίλλης είχε σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά για τον Αλέξανδρο Διομήδους, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρωθυπουργό κατά την περίοδο 1949 – 50. Το 1955 το κτίριο πέρασε στην ιδιοκτησία του ιδρύματος και παρά τα σενάρια που το ήθελαν να μετατρέπεται σε κινηματογράφο ή να κατεδαφίζεται, αποφασίστηκε να εκμισθωθεί. Το 1975 έως και το 2011 αποτέλεσε την έδρα της Νέας Δημοκρατίας και συνδέθηκε με σημαντικά γεγονότα της μεταπολίτευσης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build