Το καλοκαίρι του 2023 εκπνέει η διορία που έχει στη διάθεσή του ο όμιλος Φουρλή για την εισαγωγή των μετοχών της θυγατρικής, Trade Estates ΑΕΕΑΠ, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου, Βασίλης Φουρλής, στο πλαίσιο παρουσίασης των νέων επενδύσεων σε logistics στην περιοχή των Οινοφύτων για τις ανάγκες των εταιρειών αθλητικών ειδών που διαχειρίζεται, Intersport και The Athlete’s Foot. Σε κάθε περίπτωση πάντως η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί αρκετά νωρίτερα, ενώ στον σχεδιασμό είναι η είσοδος τουλάχιστον ενός επενδυτή στην ΑΕΕΑΠ, καθώς έχει ήδη υπογραφεί σχετική συμφωνία. Ο εν λόγω στρατηγικός επενδυτής θα έχει στην κατοχή του ποσοστό 35%-40% των μετοχών.

Στο πλάνο νέες επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ
Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ ξεκίνησε με χαρτοφυλάκιο αξίας 185 εκατ. ευρώ με την απόσχιση 5 καταστημάτων της IKEA αλλά και ενός αποθηκευτικού χώρου και πλέον η αξία του ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ. Στον σχεδιασμό είναι η υλοποίηση και νέων επενδύσεων ύψους 200 εκατ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα πενταετίας, μεταξύ των οποίων είναι οι αναπτύξεις εμπορικών κέντρων σε Σπάτα, Ηράκλειο Κρήτης και Πάτρα που ολοκληρώνονται εντός της προσεχούς διετίας.

Σύντομα μάλιστα αναμένεται η ανακοίνωση και δύο νέων κινήσεων εξαγοράς για retail parks σε πόλεις της ελληνικής περιφέρειας. Στο πλάνο είναι επίσης η ένταξη στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates και του εμπορικού ακινήτου που αναπτύσσει αυτή την περίοδο η Ten Brinke στο Χαλάνδρι, όπου θα φιλοξενούνται καταστήματα των ΑΒ Βασιλόπουλος και McDonald’s. Για τη συγκεκριμένη συμφωνία είχατε διαβάσει πρώτοι στις σελίδες του Build.

Σε ό,τι αφορά το retail park που σκοπεύει να δημιουργήσει ο όμιλος εντός του Ελληνικού, τα 14.000 τ.μ. θα μισθώνονται σε εταιρείες του ομίλου, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με αρκετούς εκπροσώπους του λιανεμπορίου με σκοπό την εκμίσθωση και των υπολοίπων εγκαταστάσεων για καταστήματα σε μορφή Big Boxes. Η συγκεκριμένη επένδυση θα υλοποιηθεί αποκλειστικά από την Trade Estates ΑΕΕΑΠ. H συνολική επιφάνεια του συγκεκριμένου εμπορικού πάρκου θα ανέρχεται στα 30.000 τ.μ.

Οι επενδύσεις σε logistics
Nα σημειωθεί ότι ο όμιλος προέβη πρόσφατα στην ολοκλήρωση επενδύσεων συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ σε δύο logistics centers. Τα 12 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για το κέντρο διανομής των Οινοφύτων με σκοπό την εξυπηρέτηση των εταιρειών αθλητικής ένδυσης και υπόδυσης Intersport και The Athlete’s Foot. Τα υπόλοιπα 6 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για το νέο κέντρο αποθήκευσης και διανομής της ΙΚΕΑ στο Σχηματάρι, το οποίο θα αποτελέσει το μεγαλύτερο στην Ελλάδα με συνολική επιφάνεια 48.000 τ.μ. Διευκρινίζεται ότι το logistics center των Οινοφύτων ανήκε ήδη στον όμιλο – στεγάζονταν παλαιότερα οι εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των ηλεκτρικών συσκευών που είχε το group – με το σύνολο των επενδύσεων να πραγματοποιούνται από τη θυγατρική Trade Logistics σε νέο εξοπλισμό. Σε ό,τι αφορά το ακίνητο αποτελεί ιδιοκτησία και τελεί υπό την διαχείριση της Trade Estates ΑΕΕΑΠ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build