Ο μεγαλύτερος σε αξία πλειστηριασμός ακινήτου στην ιστορία της ψηφιακής πλατφόρμας e-auction προγραμματίζεται για την Τετάρτη 6 Μαρτίου. Ειδικότερα, στο «σφυρί» θα βγουν το πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα Elounda Beach Hotel & Villas στην Κρήτη και το επίσης πεντάστερο Elounda Bay Palace. Αμφότερα ανήκουν στην εταιρεία Ήλιος ΑΕ του ομίλου Μαντωνακάκη και επισπεύδουσα τη διαδικασία του πλειστηριασμού είναι η Eurobank, ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η Ήλιος ΑΕ το 2007. Η τιμή πρώτης προσφοράς για το μεν Elounda Beach Hotel & Villas ανέρχεται στα 118,08 εκατ. ευρώ, για το δε Elounda Bay Palace στα 63,55 εκατ. ευρώ. Μέχρι πρότινος, ο πιο «ακριβός» πλειστηριασμός που έχει δημοσιευθεί ποτέ στο e-auction ήταν αυτός για τα ξενοδοχεία του ομίλου Κυπριώτη στην Κω, με τιμή πρώτης προσφοράς στα 83,83 εκατ. ευρώ, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος για τον Μάρτιο του 2021, όμως ανεστάλη.

H έκθεση του εκτιμητή
Σύμφωνα με την έκθεση του εκτιμητή, το Elounda Beach Hotel & Villas φαίνεται να διαθέτει επιφάνεια κτισμάτων συνολικής έκτασης 15.982,32 τ.μ., κολυμβητικές δεξαμενές 3.010,64 τ.μ. και γήπεδα/αθλητικές εγκαταστάσεις εμβαδού 1.467 τ.μ., σύμφωνα με την εμβαδομέτρηση του 2006, για την οποία πάντως εκφράζονται επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσον ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση του ξενοδοχείου σήμερα. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Ήλιος ΑΕ για το 2020, η δυναμικότητα του ξενοδοχείου ανέρχεται σε 249 δωμάτια διαφόρων ειδών. Διαθέτει ακόμα επτά εστιατόρια και τρία μπαρ, σπα και αίθουσες συνεδρίων.
Το Elounda Bay Palace, από την άλλη, διαθέτει επιφάνεια κτισμάτων συνολικής έκτασης 12.830,35 τ.μ., κολυμβητικές δεξαμενές 1.714,15 τ.μ. και γήπεδα/αθλητικές εγκαταστάσεις εμβαδού 3.125,60 τ.μ., επίσης με βάση την εμβαδομέτρηση του 2006, ενώ η δυναμικότητά του ανέρχεται στα 266 δωμάτια. Διαθέτει ακόμα τέσσερα εστιατόρια και τρία μπαρ και σπα.

Αμφότερα τα ξενοδοχεία, όπως αναφέρει ο εκτιμητής, κατασκευάστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960, με αρκετές ανακαινίσεις να έχουν πραγματοποιηθεί έκτοτε, ωστόσο θεωρείται δεδομένο λόγω της μεγάλης παλαιότητας από τον χρόνο αρχικής κατασκευής ότι υφίστανται σημαντικές ανάγκες διαρκών επισκευών και ανακαινίσεων. Αναφορά γίνεται και στον ανταγωνισμό στην περιοχή της Ελούντας, όπου καταγράφονται δέκα δημοφιλή πεντάστερα ξενοδοχεία, όμως η πρόσφατη κατασκευή του ξενοδοχείου Cayo και η εν εξελίξει μεγάλη επένδυση της

Mirum ύψους 500 εκατ. ευρώ δείχνουν ότι η περιοχή έχει δυναμική, απέχει πολύ από τον κορεσμό και ελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον. Σημειωτέον ότι, βάσει της έκθεσης του εκτιμητή, το Elounda Beach Hotel & Villas είναι η τρίτη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή μονάδα της κατηγορίας των πεντάστερων και το Elounda Bay Palace η πέμπτη μεγαλύτερη. Αμφότερα ανήκουν στις πιο πλεονεκτικές μονάδες όσον αφορά στο μέτωπο στον αιγιαλό και στις πιο αναγνωρίσιμες λόγω της πολυετούς λειτουργίας, αλλά ταυτόχρονα και στις παλαιότερες και κατά συνέπεια ξεπερασμένης αρχιτεκτονικής μονάδες της περιοχής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build