Σε προχωρημένες συζητήσεις με την Εθνική Τράπεζα, με τη συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται η Reds. Οι συζητήσεις έχουν ως αντικείμενο την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ κατά 36 εκατομμύρια ευρώ με μειωμένο επιτόκιο σε σχέση με το σημερινό καθώς και με ευνοϊκότερους όρους δανεισμού, όπως ανέφερε ο Γιώργος Κωνσταντινίδης στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης.

Ταυτόχρονα εξετάζεται ως συμπληρωματικό μέτρο η επέκταση του ποσού της αναχρηματοδότησης με βελτιωμένους όρους και με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας. Θυμίζουμε ότι ο συνολικός δανεισμός για τον όμιλο Reds στο τέλος του 2021 ήταν ύψους 33,65 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 23 εκατ. ευρώ από 28,6 εκατ. ευρώ το 2020.
Ζημίες 3,5 εκατ. ευρώ από κέρδη 0,7 εκατ. ευρώ έφερε η απομείωση του ακινήτου στην Ακαδημία Πλάτωνος

Mήλον της έριδος συνεχίζει να αποτελεί το ακίνητο της Reds στην Ακαδημία Πλάτωνος. Το συγκεκριμένο ακίνητο τελεί υπό καθεστώς μακρόχρονης δέσμευσης με την εταιρεία να έχει καταθέσει αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου, ζητώντας οικονομική αποζημίωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Reds έχει προχωρήσει σε απομείωση της αξίας του ακινήτου, γεγονός που το 2021 επέφερε ζημίες μετά από φόρους για τη μητρική εταιρεία Reds, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών μετά από φόρους 0,7 εκατ. ευρώ το 2020.

Ταυτόχρονα όμως η Reds έχει προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αρμοδίων αρχών του υπουργείου Πολιτισμού, επικαλούμενη τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν στην αναγκαστική απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου ακινήτου. Όπως ανέφερε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Reds, Γιώργος Κωνσταντινίδης, η απαλλοτρίωση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022, όπως τουλάχιστον έχουν δεσμευτεί προς την εταιρεία οι αρχές του υπουργείου Πολιτισμού.

Το εν λόγω οικόπεδο επιφανείας 8.094 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε κοντινή απόσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στα γραφεία της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας. Οι χρήσεις γης του οικοπέδου επιτρέπουν την κατασκευή γραφειακών χώρων. Σημειώνεται πως για το συγκεκριμένο ακίνητο παρά το γεγονός ότι δεσμεύεται από το Δημόσιο ήδη από το 2011, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε διακανονισμό που να τις ικανοποιεί αμφίδρομα.

Θέμα χρόνου η πλήρης μίσθωση του Smart Park
Θέμα χρόνου αποτελεί η πλήρης μίσθωση του εμπορικού κέντρου Smart Park και των διαθέσιμων χώρων του. Έως αυτή τη στιγμή καλύπτεται το 98% των εμπορικών χώρων και σύμφωνα με τη διοίκηση της Reds εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η μίσθωση κατά 100% των εγκαταστάσεων. Σημειώνεται ότι η συνολική επιφάνεια του Smart Park ανέρχεται στα 53.000 τ.μ. Την ίδια στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο αγοράς οικοπέδων από εταιρείες του ομίλο Ελλάκτωρ αλλά και από τρίτους ιδιοκτήτες, οι οποίες βρίσκονται πέριξ του πάρκου. Όπως είχαμε αναφέρει σχετικά το Build, σχεδιάζεται η δημιουργία – μεταξύ άλλων και – τουριστικών αναπτύξεων, που θα αυξήσουν την αποδοτικότητα του εμπορικού πάρκου. Στις χρήσεις που θα δημιουργηθούν δεν αποκλείονται αυτές των data centers ή και των logistics. Εκκρεμεί ωστόσο ο καθορισμος τους.

Ως προς την εξέλιξη του Cambas Project στην Κάντζα, προηγήθηκε η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος πολεοδομικής έγκρισης και ακολούθησε τον Απρίλιο του 2021 η επικαιροποίηση του business plan. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η τελική διαμόρφωση του master plan της επένδυσης, ενώ η Reds πρόκειται να προχωρήσει ακολούθως στην έκδοση των οικοδομικών αδειών, με ορίζοντα υλοποίησης της επένδυσης σε χρονικό διάστημα τριετίας.

Στις Γούρνες και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για την αξιοποίηση της παραθαλάσσιας έκτασης της πρώην αμερικανικής βάσης Κρήτης, εκκρεμεί η αγορά των μετοχών της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Σε αυτήν θα εισφερθεί το ακίνητο στις Γούρνες, προκειμένου να διαμορφωθεί το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυτής. Ταυτόχρονα προχωρούν οι ενέργειες για τη σύνταξη του business plan και του master plan για την εν λόγω επένδυση. Στην έκταση προβλέπεται μία σειρά από αναπτύξεις όπως καζίνο, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, χώρους συνεδρίων και εκθέσεων, γραφεία και εμπορικοί χώροι.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build