Παράταση στην υποχρέωση εισόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών έως και τις 14 Δεκεμβρίου του 2023 έλαβε η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ των Alan Howard (επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Brevan Howard) και της εφοπλιστικής οικογένειας Νάτση, με σχετική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η συγκεκριμένη εξέλιξη όταν ολοκληρωθεί θα φέρει μία ακόμα εταιρεία του κλάδου διαχείρισης ακινήτων στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου, όπου κατά το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να εισέλθουν και άλλες επιχειρήσεις που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο όπως η Noval Property, η Trade Estates καθώς και η θυγατρική του ομίλου Lamda, Lamda Malls, η οποία έχει την ευθύνη διαχείρισης των εμπορικών κέντρων.

H συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται τη στιγμή που η Orilina έχει προχωρήσει εντός του 2022 σε μία σειρά επενδυτικών τοποθετήσεων, οι οποίες αυξάνουν την δυναμική της και την αξία του διαθέσιμου χαρτοφυλακίου της κοντά στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι μία από αυτές τις κινήσεις ήταν η από κοινού εξαγορά της Limar με την απόκτηση οικοπέδου 61.000 τετραγωνικών μέτρων, όμορο του εμπορικού κέντρου Mediterannean Cosmos της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον η εταιρεία απέκτησε το νεοκλασικό κτίριο του ξενοδοχείου «Παρθενών» (γνωστό και ως οικία Καλαμάρη), που αποτέλεσε πολιτικό «μπαλκόνι» του Βενιζέλου, απέχει 150 μέτρα από την Ακτή Μιαούλη και 100 μέτρα από τον πύργο του Πειραιά.

Στα 97,25 εκατομμύρια ευρώ η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας
Η Orilina Properties με βάση την τελευταία αποτίμηση που πραγματοποιήθηκε
από τους Savills και Δανό στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, διατηρεί σε επίπεδο ομίλου συνολικό χαρτοφυλάκιο αξίας 97,25 εκατομμυρίων ευρώ. Από το συγκεκριμένο ποσό τα 47,91 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε εμπορικά καταστήματα με το μηνιαίο αγοραίο μίσθωμα να ανέρχεται στις 258.296 ευρώ και αποδόσεις μεταξύ 5,5% και 7,5%. Ποσό εκ της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου ύψους 39,21 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί σε κτίρια γραφείων με το μηνιαίο αγοραίο μίσθωμα να ανέρχεται στις 218.695 ευρώ, 10 εκατ. ευρώ σε οικόπεδα και 124.000 ευρώ σε αποθήκες.

Από 1% έως και 1,75% κυμαίνεται ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των ενοικίων
Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των ενοικίων για την Orilina κυμαίνεται μεταξύ 1
και 1,75% και η αναπροσαρμογή του μισθώματος σε κενούς χώρους ανέρχεται στο 1,5%. Σε ό,τι αφορά την απόδοση του ακινήτου στο τέλος της μίσθωσης (exit yield) κυμαίνεται μεταξύ 5,5% έως και 8%. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία εισέπραξε σχεδόν ισόποσα μοιρασμένα μισθώματα καθώς στο εξάμηνο έως και 30 Ιουνίου τα έσοδα από την ενοικίαση καταστημάτων ήταν 1,45 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από ενοικίαση γραφείων στα 1,27 εκατ. ευρώ με συνολικό ποσό εσόδων σε επίπεδο ομίλου, το οποίο ανήλθε σε 2,72 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιό της αποτελείται από 13 ακίνητα, από τα οποία τα 11 αποτελούν επενδυτικά ακίνητα ενώ τα υπόλοιπα 2 ιδιοχρησιμοποιούνται.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build