Σε επενδυτικό καταφύγιο για πολλούς Ισραηλινούς επενδυτές εξελίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η ευρύτερη περιοχή πέριξ της πλατείας Ομονοίας. Μία περιοχή ιδιαίτερα υποβαθμισμένη τα τελευταία χρόνια, η οποία ωστόσο «πουλάει» αυτή τη στιγμή ακίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως αναφέρει σχετικά υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς real estate με γνώση των πραγμάτων. Το ενδιαφέρον μάλιστα των Ισραηλινών τον τελευταίο καιρό περιστρέφεται γύρω από την ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων, όπου αγοράζουν παλαιά γραφεία, ημιτελή ακίνητα καθώς και κάποια από τα ελάχιστα διαθέσιμα οικόπεδα στο σημείο.

Στη συνέχεια, καταφέρνουν να αντλούν σημαντικές υπεραξίες, με τις τιμές πώλησης προς συμπατριώτες τους επενδυτές, οι οποίες υπερβαίνουν τις 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό ισραηλινό fund «σαρώνει» την περιοχή γύρω από την Ομόνοια, όπου με ιδιαίτερα επιδέξιο μάρκετινγκ έχει καταφέρει να προσελκύσει αγοραστές και να πουλάει στις τιμές που προαναφέραμε. Κατά τις ίδιες πηγές, η τιμή των 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για αγορά κατοικίας από Ισραηλινούς δεν θεωρείται απαγορευτική. Κάθε άλλο μάλιστα, εάν κανείς αναλογιστεί ότι στοιχεία της Deloitte ανέφεραν πως η μέση τιμή αγοράς κατοικίας στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ αγγίζει περίπου τις 15.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σημειώνεται, πάντως, ότι με βάση στοιχεία της Remax σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας η μέση τιμή για τα νεόδμητα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών ανήλθε το 2022 σε 3.279 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για τα ακίνητα μεγαλύτερης ηλικίας σε 2.093 ευρώ.

Η περίπτωση της Brown Hotels, η Dimand και η Prodea
Η Ομόνοια ωστόσο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων επιχειρήσεων και επενδυτών Ισραηλινών συμφερόντων με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Brown Hotels. Η τελευταία έχει αναβιώσει το ξενοδοχείο Ακροπόλ, δημιουργώντας στη θέση του το τεσσάρων αστέρων, Brown Acropol Hotel αλλά και το Brown Lighthouse Athens στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη όπου κατά το παρελθόν λειτουργούσε το ξενοδοχείο «La Mirage». Στα project της Brown εντάσσεται και το Brown Kubic επί της Αγίου Κωνσταντίνου. Aπό το κάδρο των επενδύσεων δεν λείπει το Moxy Hotel, που αποτελεί ένα από τα brands της Marriott και που στην προκειμένη περίπτωση το ακίνητο ανήκει στην Prodea Investments, την ανάπτυξη του οποίου ανέλαβε η Dimand. Κυρίαρχη θέση στον χάρτη των επενδύσεων αποτελεί το πρώην Μινιόν, το οποίο σε έξι μήνες από σήμερα θα είναι έτοιμο προς λειτουργία ως κτίριο γραφείων, ενώ στην πίσω πλευρά του ακινήτου θα δημιουργηθεί και κτίριο κατοικιών, με επενδυτή την Dimand και στις δύο περιπτώσεις. Η Dimand, επίσης, έχει κάνει δικό της κτίριο στην οδό Απελλού κοντά στη Ομόνοια, με σκοπό να δημιουργήσει εκεί οικιστικό συγκρότημα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build