H Τακτική Γενική Συνέλευση της γνωστής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων και υπηρεσιών REDS AE, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν διοικητικά θέματα, έγινε παρουσίαση των οικονομικών δεδομένων υπό την επίδραση την πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης και σημειώθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις για τα μεγάλα project που έχει αναλάβει η εταιρεία.

Το Smart Park, το οποίο βρίσκεται στη θέση Γυαλού στα Σπάτα Αττικής, αποτελεί βασική πηγή εσόδων του Ομιλου. Παρά την οικονομική κρίση που επέφερε ο κορωνοϊός και την επιφυλακτικότητα που προκάλεσε στην αγορά, η εταιρεία προσχώρησε στη σύναψη νέων συμφωνίων με στόχο την πλήρη κάλυψη των διαθέσιμων χώρων προς μίσθωση. Η θυγατρική εταιρεία Γυάλου Εμπορική & Τουριστική ΑΕ το 2021 κατάφερε να μισθώσει το 90% της νέας ανάπτυξης, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2022, το ποστοστό θα ανέλθει στο 100%. Η REDS εξετάζει την αγορα οικοπέδων από εταιρείες της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και τρίτων που βρίσκονται περιμετρικά, με στόχο την υλοποίηση δράσεων που θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα του εμπορικού πάρκου. Γίνονται συζητήσεις με την Εθνική Τράπεζα  -με τη συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς- και εξετάζεται το ενδεχόμενο αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου δανεισμού κατά 36εκ. ευρώ με χαμηλότερο επιτοκίο και με ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με το υπάρχον δάνειο.

Στο έργο ανάπτυξης Cambas Project στην περιοχή της Κάτζας, κατόπιν έκδοσης προεδρικού διατάγματος πολεοδομικής έγκρισης, τον Απρίλιο του 2021 επικαιροποιηθήκε το Business Plan και ακολουθούν οι τελικές διαδικασίες του Master Plan. Μέσα στον επόμενο χρόνο θα ακολουθήσει η έκδοση των οικοδομικών αδειών, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασκευής που θα διαρκέσουν περίπου 3 χρόνια.

Το 2021 o όμιλος REDS AE ανακυρήχθηκε πλειοδότης για την αξιοποίηση σημαντικού τμήματος της πρώην Αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Πρόκεται για ένα παραθαλάσσιο ακίνητο έκτασης 345.567τ.μ., το οποίο βρίσκεται 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Επι του παρόντος είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες αγοράς των μετοχών της εταιρείας ειδικού σκοπου (SPV) που θα συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και στην οποιά θα εισφερθεί σε είδος το εν λόγω ακίνητο για τη διαμόρωφωση του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες σύνταξης του Business Plan και του Master Plan. Το σχέδιο προβλέπει μία σειρά αναπτύξεων μεταξύ των οποίων: καζίνο, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, συνεδριακούς εκθεσιακούς χώρους, εμπορικά κέντρα και κτίρια γραφείων.

Επιπλέον, η REDS έχει αναλάβει τη σύμβαση μελέτης και κατασκευής της Μαρίνας Αλίμου, η οποία απαιτούσε μέσα στο 2021 την ολοκλήρωση και κατάθεση του Master Plan, τη συλλογή προτάσεων αρχιτεκτονικών μελετών, την κυκλοφορική μελέτη και έργα θαλάσσιας κατασκευής.

Σχετικά με τα ακίνητα που κατέχει ο όμιλος στην Ρουμανία, το ΔΣ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με συν-επενδυτές και εξετάζει παραμέτρους αξιοποίησής τους.