Καθηλωμένη παραμένει η επένδυση στην έκταση των 26.000 στρεμμάτων στην περιοχή Κάβο Σίδερο, στον όρμο της Φανερωμένης στη Σητεία, την οποία επρόκειτο να υλοποιήσει η Minoan Plc. Η επένδυση αυτή από πλευράς της βρετανικών συμφερόντων Minoan Plc αφορούσε στην δημιουργία ξενοδοχειακής εγκατάστασης πέντε αστέρων, εξοχικών κατοικιών και γηπέδου γκολφ στα πρότυπα του Costa Navarino.

Στην ιδιοκτησία της Μονής Τοπλού η έκταση
Όπως ανέφεραν σχετικά στο Build, πηγές με γνώση του θέματος η έκταση ανήκει στη Μονή Τοπλού, η οποία έχει δημιουργήσει ένα κοινωφελές ίδρυμα με την ονομασία «Παναγία Ακρωτηριανή», στο οποίο έχει εκχωρήσει τη συγκεκριμένη ακίνητη περιουσία, έχοντας υπογράψει αρχική συμφωνία εκμετάλλευσης της έκτασης με την Minoan Plc. Αυτή τη στιγμή το σύνολο της επένδυσης παραμένει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ένα σχέδιο επί χάρτου, με την τοπική κοινωνία και την δημοτική αρχή της Σητείας να αναμένει την υλοποίηση της επένδυσης που θα φέρει πολλαπλά οφέλη σε τουριστικό και οικονομικό επίπεδο για την ευρύτερη περιοχή παρά τις αρχικές αντιδράσεις που υπήρξαν. Οι επενδυτές εμφανίζονται να βρίσκονται σε αναζήτηση στρατηγικών συνεργασιών προκειμένου να προχωρήσει τόσο η ανέγερση του ξενοδοχείου και στη συνέχεια η παράδοση της εγκατάστασης σε νέο ιδιοκτήτη με το κλειδί στο χέρι.
Για να αντιληφθεί κανείς την έκταση που καταλαμβάνει το συγκεκριμένο ακίνητο, αρκεί να αναφέρουμε ότι το προς αξιοποίηση αγροτεμάχιο των 26.000 εκτείνεται σε ένα ευρύτατο τμήμα της ανατολικής Κρήτης πλησίον του Φοινικοδάσους Βάι. Η επένδυση έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις.

Το 1992 ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της έκτασης
Ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της εν λόγω έκτασης είχε προκηρυχθεί ήδη από το 1992. Η υπογραφή της σύμβασης με τη Minoan Group πραγματοποιήθηκε έξι χρόνια μετά, ενώ η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκρίθηκε το 2007. Ωστόσο το 2009 η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε άκυρη τη σχετική υπουργική απόφαση του 2007, με αποτέλεσμα το έργο να διακοπεί μέχρι νεοτέρας. Μάλιστα η επένδυση προκάλεσε εκτεταμένες αντιδράσεις στο νησί, από πολίτες και φορείς που έκαναν λόγο για ένα έργο που θα αλλοίωνε τη φυσιογνωμία της περιοχής. Τον Μάρτιο του 2011, η εταιρεία υπέβαλε νέο φάκελο με διαφοροποιημένο σχέδιο στο Invest in Greece.

Με βάση τον νεότερο σχεδιασμό το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα αφορούσε την δημιουργία μονάδας 1.936 κλινών σε περιοχή 9.000 στρεμμάτων, το 75% της οποίας θα παρέμενε αδόμητο, ενώ θα πλαισιωνόταν από ειδική ζώνη προστασίας 13.000 στρεμμάτων. Εν συνεχεία το 2012 η επένδυση εντάχθηκε στη διαδικασία του fast track, ενώ το 2013 άνοιξε ο δρόμος για την κατάρτιση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ). Στις 7 Μαρτίου 2016, δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που άνοιγε τον δρόμο μετά 24 χρόνια για την έναρξη των εργασιών. Έκτοτε ωστόσο η επένδυση παραμένει ακόμα στα χαρτιά. Η πλευρά της Minoan υποστηρίζει ότι η έκδοση των οικοδομικών αδειών θα γίνει εντός του 2022, με την ίδια να διαπραγματεύεται ταυτόχρονα τόσο το χρονικό διάστημα της σύμβασης με την Μονή Τοπλού όσο και το τίμημα για την εκμετάλλευση της έκτασης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build