Στην αναβίωση του ιστορικού διατηρητέου ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, Όλυμπος Νάουσα, προχώρησε η Grivalia Hospitality, επενδυτικός βραχίονας της Grivalia Properties στον τομέα του τουρισμού. Θυμίζουμε ότι η Grivalia Properties συγχωνεύτηκε προ τριετίας με τον όμιλο Eurobank. To 2015 ελήφθη η απόφαση έναρξης επενδύσεων στα τουριστικά ακίνητα, θέτοντας στο επίκεντρο τα υψηλής ποιότητας ξενοδοχεία, που μπορούν να προσελκύσουν ένα υψηλό επίπεδο τουρισμού, όπως εξήγησε σχετικά ο ιδρυτής και πρόεδρος της Grivalia Hospitality, Γιώργος Χρυσικός.

Η Grivalia συνεργάστηκε για το project του Όλυμπος Νάουσα με την Tor Hotel Group, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ντίνος Τορνιβούκας, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος με τις δύο εταιρείες να διατηρούν από κοινού την ιδιοκτησία του ιστορικού ακινήτου στο κέντρο της συμπρωτεύουσας. Μετά την έναρξη λειτουργίας του το ξενοδοχείο θα μετονομαστεί σε On Residence. Την αρχιτεκτονική μελέτη για την ανακατασκευή του ξενοδοχείου ανέλαβε το γραφείο Divercity Architects.

Σημειώνεται ότι το αυξημένο κόστος των οικοδομικών υλικών, έφερε υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού κατασκευής από τα 16 εκατ. ευρώ στα 20 εκατ. ευρώ.
«Οι επενδύσεις στα τουριστικά ακίνητα είναι διαφορετικές από αυτές που κάναμε. Δεν μπορούμε απλά να αγοράσουμε το προϊόν, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε από την αρχή αυτό που θέλουμε. Πρόκειται για διαδικασία με μεγαλύτερα επιχειρηματικά ρίσκα, αδειοδοτήσεις, διάρκεια κατασκευής, συγκεκριμένες λεπτομέρειες στην κατασκευή τους, γεγονός που καθιστά τα τουριστικά ακίνητα εντελώς διαφορετικά από τα εμπορικά ακίνητα, στα οποία επενδύαμε μέσω της Grivalia Properties», είπε ο κύριος Χρυσικός.

Η μεταφορά έδρας στην Ελλάδα
Ως προς τα κεφάλαια που επενδύει η Grivalia Hospitality προέρχονται από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού, ενώ όπως ανέφερε ο Γιώργος Χρυσικός η εταιρεία θα εγκαταλείψει το Λουξεμβούργο όπου εδρεύει αυτή τη στιγμή και θα μεταφέρει την έδρα της στην Ελλάδα, ως ένδειξη ότι τα πράγματα αλλάζουν στην χώρα μας, και θέλοντας να δείξει ότι ο πυρήνας της εταιρείας είναι ελληνικός. «Επιπλέον, είναι επιθυμία μας σε ό,τι κάνουμε να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, αλλά και να είναι φιλικό προς το περιβάλλον με όσο το δυνατόν μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα», συμπλήρωσε ο κύριος Χρυσικός.

Το Όλυμπος Νάουσα παραδίδεται προς λειτουργία στο τέλος Απριλίου (λειτουργία από 29/4), ενώ η Grivalia Hospitality έχει δρομολογήσει την ανάπτυξη των Αστεριών Γλυφάδας, έργο το οποίο θα δοθεί στην αγορά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 καθώς και μία ακόμα ανάπτυξη στο Πιπέρι στην Πάρο σε συνολική επιφάνεια γης 61 στρεμμάτων. Ταυτόχρονα διατηρεί στην ιδιοκτησία της το Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, το Meli Palace στην Κρήτη. Σύντομα θα ανακοινώσει μία ακόμα τουριστική ανάπτυξη που έχει στο πλάνο που θα αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το Project Blue στη Μύκονο είναι στάσιμο προς το παρόν και σύντομα εκτιμάται ότι θα απεμπλακεί η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Ταυτόχρονα η Grivalia θα άρει την τοποθέτησή της στην επένδυση στον Παναμά, στο νησί City Pearl Island, προκειμένου να δώσει βαρύτητα και να προχωρήσει στην ανάπτυξη αντίστοιχων έργων στην Ελλάδα.

Ο όμιλος Tor
Ο όμιλος Tor ο οποίος συνεργάζεται ως συνιδιοκτήτης με τη Grivalia Hospitality στο Όλυμπος Νάουσα, είναι μία οικογενειακού χαρακτήρα επιχείρηση. Διατηρεί δύο ξενοδοχεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το City και το Excelsior καθώς και δύο ξενοδοχεία στη Χαλκιδική το Eagles Village και το Eagles Palace. Ο κύκλος εργασιών ήταν 15 εκατ. ευρώ το 2021 με 400 άτομα προσωπικό και ελάχιστο δανεισμό.

 

Νικόλαος Φλετορίδης, Αρχιτέκτονας, Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Tor Hotel Group, Γιώργος Χρυσικός, Ιδρυτής και Πρόεδρος Grivalia Hospitality, Γιώργος Παυλόπουλος, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build