Έξοδο από έργα τα οποία έχει υλοποιήσει και πρόκειται να μεταβιβάσει εξ ολοκλήρου του ποσοστό της στους συμμετόχους της πρόκειται να πραγματοποιήσει η Dimand έως το τέλος του 2022. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν το Moxy στην Ομόνοια, το οποίο θα περιέλθει εξ ολοκλήρου στην κατοχή της Prodea, το exit από τα γραφεία της Kaizen – Stoiximan που αναπτύσσει για την εταιρεία στοιχηματισμού (κατασκευαστής η Μπαλλιάν Τεχνική) καθώς και από ένα μέρος των οικιστικών αναπτύξεων στη Μύκονο με πώλησή τους σε ιδιώτη. Αυτό ανέφερε στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων το διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Polygreen και TTEC νέοι μισθωτές στο συγκρότημα Syggrou Office Complex
Η Dimand έχει ήδη κάνει exit ήδη από το Syggrou Office Complex που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Συγγρού και Λαγουμιτζή. Το πρώτο από τα δύο κτίρια του συγκροτήματος αποτελεί πλέον ιδιοκτησία της ασφαλιστικής εταιρείας, Generali, ενώ το δεύτερο είναι πλέον ιδιοκτησία της Prodea και έως το τέλος του έτους παραδίδεται προς χρήση. Στο δεύτερο έχουν ήδη μισθωθεί χώροι τόσο στην Polygreen, όσο και στην εταιρεία τεχνολογίας TTEC για τις ανάγκες στέγασης των γραφείων τους.

Σε εξέλιξη το εσωτερικό stress test για το απόλυτο «unknown-unknown»
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη εσωτερικό stress test στην εταιρεία με τον κύριο Ανδριόπουλο να επισημαίνει ότι οι επόμενοι 9-10 μήνες θα μας φέρουν αντιμέτωπους με το απόλυτο «unknown – unknown που θα έχει πολλές παραμέτρους. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο, γι’ αυτό και ‘στρεσάρουμε’ την εταιρεία σε ένα θεωρητικό επίπεδο όπως έχουμε ξανακάνει 5 φορές τα τελευταία 12 χρόνια, ενώ αυτή είναι η 6η ώστε να δούμε ότι για τα επόμενα χρόνια αντέχει το πλοίο της Dimand να συνεχίσει την πορεία του προστατευμένο από οποιαδήποτε θύελλα έρθει». Ο ίδιος τόνισε ότι παρόλ’ αυτά η εταιρεία συνεχίζει απρόσκοπτα να υλοποιεί τον υφιστάμενο σχεδιασμό της σε κτίρια όπως η Softex, ο Παπαστράτος, το κτίριο Φιξ στη Θεσσαλονίκη, παραμένοντας ωστόσο προσεκτική σε νέες κινήσεις.
«Είμαστε πολύ προσεκτικοί για τον επερχόμενο χειμώνα, χωρίς να ανακόπτουμε σε επίπεδο έρευνας και κλεισίματος έργων αυτό που ξέρουμε να κάνουμε. Το κατασκευαστικό κόστος κατά τους τελευταίους 12 μήνες ανέβηκε 40%-45% και πλέον έπαψε να αυξάνεται.

Τελευταία διαπιστώσαμε μείωση του κόστους σε υλικά όπως τσιμέντο, σίδερο, αλουμίνιο στα επίπεδα του 5% […] Ταυτόχρονα η αγορά συνεχίζει να ανταποκρίνεται στα ακριβότερα ακίνητα σε σχέση με το 2019. Ωστόσο δεν θεωρούμε ότι τα ενοίκια έχουν φτάσει να δημιουργούν πρόβλημα διατηρησιμότητας σε αυτά τα ύψη στο μέλλον». Έφερε ως παράδειγμα το Μιλάνο, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή το κόστος κατασκευής είναι στα 1.500 ευρώ το τ.μ. από 1.100 ευρώ ανά τ.μ. το 2019. Αντίστοιχα όπως είπε το κόστος κατασκευής στο Μιλάνο είναι στα 1.800 με 2.000 ευρώ το τ.μ. για 3Α κτίρια γραφείων. Συμπλήρωσε ότι τα ενοίκια κυμαίνονται από 540 έως και 600 ευρώ το χρόνο ανά τ.μ. και αντίστοιχα η Ελλάδα ως προς τα ενοίκια βρίσκεται στα επίπεδα των 280-360 ευρώ ετησίως ανά τ.μ.

Στην τελική ευθεία η οριστική συμφωνία για το Skyline
Θυμίζουμε ότι η Dimand αποτελεί τον επικεφαλής της κοινοπραξίας απόκτησης του 65% του project Skyline με 51% – το υπόλοιπο 35% ανήκει στην Alpha Bank – μαζί με την Premia (24%) και την EBRD (25%). Το κοινοπρακτικό σχήμα έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος για το project. Το Skyline αποτελεί ένα εγχείρημα με διττή φύση που σχετίζεται με την αναδιαμόρφωση των κτιρίων, ενώ πρόκειται να δημιουργηθεί και μία νέα μεγάλη εταιρεία αξιοποίησης των ακινήτων που θα έχουν ανακαινιστεί και επανατοποθετηθεί στην αγορά. Αυτή τη στιγμή η κοινοπραξία βρίσκεται σε τελική διαπραγμάτευση με την Alpha Bank για την υπογραφή των απαιτούμενων εγγράφων και το κλείσιμο της συμφωνίας, όπως ανέφερε στο πλαίσιο της τακτικής συνέλευσης των μετόχων ο κύριος Ανδριόπουλος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build