Χρονιά-ρεκόρ για τις πωλήσεις luxury ακινήτων στην ελληνική αγορά φαίνεται ως θα είναι το 2022 σύμφωνα με τον οίκο Greece Sotheby’s International Realty, με τις συναλλαγές να αγγίζουν ποσά-ρεκόρ τόσο σε περιοχές σταθερού ενδιαφέροντος, όπως η Μύκονος, όσο και σε άλλα σημεία της χώρας. Ειδικά στη… συνήθη ύποπτη Μύκονο σημειώθηκε φέτος το απόλυτο ρεκόρ αξίας πώλησης μεμονωμένης κατοικίας στην Ελλάδα, με το ύψος της συναλλαγής να ξεπερνά τα 23 εκατομμύρια ευρώ. Η συναλλαγή αυτή είναι περίπου τετραπλάσια σε αξία από τις μέσες συναλλαγές του νησιού.

Πώληση-ρεκόρ στη Σύρο έναντι 3,7 εκατ. ευρώ
Παρόμοια πορεία ακολουθούν όμως και άλλες περιοχές της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, στο νησί της Σύρου καταγράφηκε φέτος η υψηλότερη σε αξία συναλλαγή στην ιστορία του νησιού, με την πώληση από τον οίκο Greece Sotheby’s International Realty ενός ακινήτου για 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη αξία συναλλαγής είναι περίπου 3 φορές υψηλότερη από το μέσο επίπεδο deals αυτής της κλίμακας κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Καταρρίφθηκε δύο φορές μέσα στο 2022 το ρεκόρ στη Λευκάδα
Αντίστοιχα στο νησί της Λευκάδας το ιστορικό ρεκόρ αξίας πώλησης luxury property καταρρίφθηκε μέσα στο 2022 όχι απλώς μία αλλά δύο φορές με συναλλαγές 4,1 και 5,4 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια εκ των οποίων μάλιστα καταγράφηκε και το μεγαλύτερο ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο, με την αξία του να διαμορφώνεται στα 16.700 ευρώ ανά τ.μ.. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Λευκάδα οι συναλλαγές πολυτελών ακινήτων είναι ελάχιστες, με τις περισσότερες να κυμαίνονται στο όριο των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ και τα συγκεκριμένα ρεκόρ που σημειώθηκαν στο 2022 αντιπροσωπεύουν σχεδόν τριπλάσιες αξίες.

Η περίπτωση των Παξών
Αξιοσημείωτη είναι και η περίπτωση των Παξών, όπου μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια οι αξίες των top συναλλαγών πολλαπλασιάστηκαν. Πιο συγκεκριμένα, από τον Μάιο του 2018 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021, μέσα από συναλλαγές του οίκου Greece Sotheby’s International Realty, το ρεκόρ της περιοχής έσπασε έξι διαδοχικές φορές, ανεβαίνοντας από τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ το 2018, στα 1,9 και στα 2,5 εκατ. ευρώ το 2019 και στα 3,5 εκατ., στα 5 εκατ. και στα 5,2 εκατ. ευρώ το 2021.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build