Το ράλι ανόδου στις τιμές των ακινήτων δεν λέει να σταματήσει. Ειδικότερα, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι οι τάσεις ανόδου των τιμών είναι ακόμη πιο ισχυρές για τα ακίνητα άνω των 5 ετών.

Αυτό έδειξαν τα στοιχεία αγοραπωλησιών της RE/MAX Ελλάδος.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία από αγοραπωλησίες ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν σε 127 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, προκύπτουν αυξήσεις τιμών 11,4% για ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών και 9,8% για ακίνητα άνω της πενταετίας κατασκευής, για το έτος 2021 σε σύγκριση με το 2020 και για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Αυξητικές τάσεις στα άνω των 5 ετών ακίνητα σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Ωστόσο, συγκεκριμένα για την Αθήνα, η αύξηση των τιμών των ακινήτων ηλικίας άνω των 5 ετών φτάνει το 12,1% συγκριτικά με το 2020, ενώ για τα νεόδμητα μόλις το 11,4%. Η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε άνθηση και οι ιδιοκτήτες ακινήτων προσπαθούν να το καρπωθούν, ανεξαρτήτως αν το σπίτι που κατέχουν χτίστηκε την τελευταία πενταετία.
Γι’ αυτό, τη μεγαλύτερη άνοδο τιμής είδαν τα παλαιότερα ακίνητα έναντι των πιο καινούριων. Τα πιο ακριβά ακίνητα έως 5 ετών στην Αττική βρίσκονται στο Παλαιό Ψυχικό (6.125 ευρώ/τ.μ.) και Φιλοθέη (5.700 ευρώ/τ.μ.) και τα πιο φθηνά σε Άγιο Ιωάννη Ρέντη και Αγία Βαρβάρα (1.600 ευρώ ανά τ.μ., σε αμφότερες τις περιοχές). Για τα άνω των 5 ετών ακίνητα, τα πρωτεία κατέχουν το Κολωνάκι και η Φρεαττύδα (4.000 ευρώ/τ.μ.) και… ουραγοί είναι Ρέντη και Κερατσίνι (800 και 900 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα).

Την ίδια τάση ακολούθησε και η αγορά της Θεσσαλονίκης, όπου οι τιμές πώλησης μεταχειρισμένων ακινήτων ηλικίας άνω των 5 ετών αυξήθηκαν κατά 10,4%, μέσα στο 2021 συγκριτικά με το 2020, ενώ για τα νεόδμητα ακίνητα οι αυξήσεις κινήθηκαν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 9,1%. Τα πιο ακριβά ακίνητα έως 5 ετών ανά τ.μ. στη Θεσσαλονίκη τα βρίσκει κανείς σε Παλιά και Νέα Παραλία (5.825 και 4.125 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα) και τα πιο φθηνά σε Μηχανιώνα (1.200) και Επανομή (1.500). Τα πιο φθηνά ακίνητα άνω των 5 ετών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης θα βρει κανείς στο Κορδελιό και στη Μηχανιώνα (900) και τα πιο ακριβά και πάλι σε Παλιά και Νέα Παραλία (4.750 και 2.850 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα).

Υψηλότερη αύξηση τιμής στα νεόδμητα εντός 5 ετών ακίνητα στην ελληνική περιφέρεια
Σε περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, παρατηρούμε αντίστροφη τάση. Οι τιμές στα μεταχειρισμένα ακίνητα άνω των 5 ετών παρουσίασαν επίσης αυξητικές τάσεις: Αυξήθηκαν κατά 5,2%, ενώ στα ακίνητα έως 5 ετών καταγράφηκε γενναία αύξηση 11,5%. Η πιο ακριβή περιοχή εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης είναι μακράν η Μύκονος, με μέση τιμή 7.250 ευρώ ανά τ.μ. στα ακίνητα κατασκευής εντός πενταετίας και 6.500 ευρώ/τ.μ. για τα άνω της πενταετίας ακίνητα και ακολουθεί η Πάρος με 3.450 ευρώ/τ.μ. και 2.500 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Οι πιο φθηνές περιοχές είναι η Κατερίνη για τα νεόδμητα ακίνητα εντός πενταετίας (1.175 ευρώ/τ.μ.) και η Καστοριά για τα άνω των 5 ετών, με 400 ευρώ/τ.μ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάδος, οι πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων μέσα στο 2021 κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 10%, ενώ λίγο κάτω από το 10% ήταν η άνοδος των τιμών για ακίνητα κατασκευής άνω των 5 ετών.

Παράλληλο ράλι για ζήτηση, αριθμό αγοραπωλησιών και τιμές – Δύο ακόμη λόγοι που συνεπικουρούν σ’ αυτό
Στην ανάλυση των στοιχείων της RE/MAX Ελλάδος, εμφανίζονται «θετικές προοπτικές για το real estate στην Ελλάδα», επειδή «καταγράφεται ταυτόχρονη αύξηση τιμών και πωλήσεων ακινήτων σε απόλυτη τιμή». Ακόμη, στα συμπεράσματα μετά από την ανάλυση στοιχείων, αναφέρεται ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να προσελκύει σταθερά εγχώριους και ξένους επενδυτές με στόχο την εκμετάλλευση των ακινήτων μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και την απόκτηση της Golden Visa» κι επίσης, ότι «ο ζεστός καιρός, η φιλόξενη κουλτούρα, η ιστορία και οι ομορφιές της χώρας μας τραβούν το ενδιαφέρον ανθρώπων του εξωτερικού για αγορά εξοχικής κατοικίας αλλά και για μόνιμη κατοικία, όπως συμβαίνει με τους Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους που επιλέγουν τον “παράδεισο” της Ελλάδας για το σπίτι τους μετά τη σύνταξη».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build