Προς ρεκόρ δεκαπενταετίας οδεύουν φέτος οι αγοραπωλησίες ακινήτων στην Κύπρο, σύμφωνα με έκθεση της Delfi Analytics για την κυπριακή αγορά real estate. Ειδικότερα, τον Οκτώβριο οι πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν κατά 11,5% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022, φτάνοντας συνολικά τις 1.306 πωλήσεις, ενώ σε επίπεδο δεκαμήνου (Ιανουάριος – Οκτώβριος 2023) οι πωλήσεις έφθασαν τις 12.825, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 19% έναντι 10.781 πωλήσεων που καταγράφηκαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο αριθμός αυτός μάλιστα είναι ο υψηλότερος από το 2008. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο σύνολο του 2022 είχαν υπογραφεί 13.409 συμβάσεις πώλησης ακινήτων, δηλαδή λιγότερες από 600 παραπάνω σε σχέση με το δεκάμηνο του 2023, γεγονός που σημαίνει ότι εκτός απροόπτου τα επίπεδα του 2022 θα ξεπεραστούν φέτος.

Βλέποντας μάλιστα τα στοιχεία σε βάθος χρόνου, είναι φανερό πως η αγορά ακινήτων της Κύπρου βρίσκεται σε μία έντονα ανοδική τροχιά, καθώς από το 2016 και μετά, με εξαίρεση τη χρονιά του 2020 που στιγματίστηκε από την πανδημία του κορονοϊού, οι αγοραπωλησίες ακινήτων κινούνται σταθερά ανοδικά, και πλέον είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με το 2016, όταν είχαν κλείσει λίγο περισσότερα από 7.000 συμβόλαια. Όσον αφορά στην αξία των συναλλαγών, αυτή στο δεκάμηνο του 2023 έφτασε τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 5,8%. Η αύξηση αυτή, αν και δε μοιάζει ιδιαίτερα μεγάλη, «υπογραμμίζει τη συνεπή ανάπτυξη και προσαρμοστικότητα της αγοράς», σύμφωνα με την Delfi Partners.

Στη Λεμεσό οι περισσότερες αγοραπωλησίες, στη Λάρνακα η ταχύτερη ανάπτυξη
Σημαντικό στοιχείο για την αγορά ακινήτων της Κύπρου αποτελεί ότι η ανάπτυξή της δεν περιορίζεται σε μία ή δύο πόλεις, αλλά εκτείνεται σε διάφορες περιοχές που συμβάλλουν στη συνολική θετική τάση. Σύμφωνα με την Delfi Partners, η συνεισφορά της Λεμεσού στις φετινές πωλήσεις ακινήτων είναι η μεγαλύτερη, με ποσοστό 33%, και ακολουθούν η Πάφος με 22%, η Λάρνακα με 20%, η Λευκωσία με 19% και η Αμμόχωστος με 5%. Και μπορεί η Λεμεσός να παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό αγοραπωλησιών και φέτος (4.225 στο δεκάμηνο, +14%), υποδηλώνοντας μία ισχυρή ζήτηση στην περιοχή, η Λάρνακα ξεχωρίζει φέτος για την ταχύτατη ανάπτυξή της, αφού παρουσιάζει αύξηση κατά 32% στις αγοραπωλησίες ακινήτων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Θετικός είναι ο δείκτης ανάπτυξης και για τις αγοραπωλησίες στη Λευκωσία (+8%), την Αμμόχωστο (+22%) και την Πάφο (+25%).

Από ξένους επενδυτές το 46% των deals
Ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι η πιο έντονη δραστηριοποίηση ξένων επενδυτών στην αγορά ακινήτων της Κύπρου. Παρότι και φέτος η πλειοψηφία των αγορών ακινήτων γίνεται από εγχώριους επενδυτές, η πλειοψηφία αυτή είναι σχετικά ισχνή: 54%, έναντι 46% που γίνεται από ξένους επενδυτές. Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι επενδύσεις ξένων σε ακίνητα στην Κύπρο έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια: στο δεκάμηνο του 2021 ήταν 2.708, το 2022 αυξήθηκαν σε 4.640, και φέτος φτάνουν τις 5.839. Όπως παρατηρεί η Delfi Partners, η αυξητική αυτή τάση ευθυγραμμίζεται με μία άλλη τάση που καταγράφεται, αυτή των επιχειρήσεων που μεταφέρουν στην Κύπρο τις δραστηριότητές τους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build