Αυξημένη ζήτηση στην ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας παρατηρήθηκε από την έρευνα της RE/MAX Ελλάς, με τον συγκεκριμένο τομέα να παραμένει ένας από τους πιο ισχυρούς στο εγχώριο real estate. Επιπλέον, θα ενισχυθεί σημαντικά λόγω των πολλών έργων υποδομής τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη σύμφωνα με την παρούσα έρευνα. Αναλυτικότερα, οι πιέσεις τις οποίες δέχεται ο κατασκευαστικός κλάδος από τον πληθωρισμό, αλλά και από την γεωπολιτική κρίση λόγω πολέμου στην Ουκρανία, δεν έπληξαν την ζήτηση για εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου της RE/MAX Ελλάς, το 61% των γραφείων της δήλωσε ότι η αντίστοιχη ζήτηση δεν επηρεάστηκε σημαντικά, ενώ το 39% ανέφερε ότι η ζήτηση αυξήθηκε όσον αφορά στην ενοικίαση επιπλωμένων διαμερισμάτων στα κέντρα μεγάλων πόλεων.

Η Ελλάδα κατέχει μειωμένες τιμές εξοχικών συγκριτικά με την υπόλοιπη Μεσόγειο και Ευρώπη
Η έντονη ζήτηση για τα ελληνικά εξοχικά επηρεάζεται θετικά από τις μειωμένες τιμές σε σύγκριση με άλλους μεσογειακούς και ευρωπαϊκούς προορισμούς καθώς ταυτόχρονα, και από την άνοδο του τουρισμού, ένας κλάδος ο οποίος ανέκαθεν ευνοούσε την ελληνική οικονομία.

Οι νέες υποδομές και η υπεραξία που παρέχει η Ελλάδα στηρίζουν την αγορά εξοχικών ακινήτων
Όσον αφορά στα έργα υποδομής, η RE/MAX Ελλάς σημειώνει ότι ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα οποία επηρεάζουν θετικά τις επιλογές των ενδιαφερομένων, είναι η Αλεξανδρούπολη με την πλειοδότηση του λιμανιού της, ακολουθεί το Ναύπλιο λόγω της εκβάθυνσης του λιμανιού για κρουαζιέρες, αλλά και η Κρήτη με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και τον ΒΟΑΚ ο οποίος θα ενώσει το ανατολικό μέρος του νησιού με το δυτικό, διευκολύνοντας την μετακίνηση. Η επέκταση του αεροδρομίου της Πάρου ευνοεί αρκετά, καθώς πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα προσγείωσης στο νησί και από μεγάλα αεροσκάφη. Επιπρόσθετα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι ένα έργο υποδομής το οποίο επηρεάζει την απόφαση των αγοραστών θετικά, είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος Πύργου – Πάτρας που θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Η υπεραξία που παρέχει η Ελλάδα οδηγεί όλο και περισσότερους εγχώριους και ξένους επενδυτές στη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων
Σύμφωνα με την έρευνα, ξένοι και εγχώριοι επενδυτές παρακολουθούν την υπεραξία που παρέχει η Ελλάδα και αναζητούν ακίνητα σε τιμές ευκαιρίας με στόχο το κτίσιμο ξενοδοχειακών μονάδων, την απόκτηση της Golden Visa και την εκμετάλλευση τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Αναφορικά, στις 100 πωλήσεις το 54% καλύπτεται από την ζήτηση Ελλήνων ενδιαφερομένων, ενώ το 46% από χώρες του εξωτερικού. Η αναζήτηση εξοχικής κατοικίας σε πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Ηγουμενίτσα, οι 90 στις 100 πωλήσεις πραγματοποιούνται από εγχώριους αγοραστές, ενώ σε νησιωτικές περιοχές όπως η Νάξος, το Ρέθυμνο και η Κέρκυρα, οι 90 στις 100 πωλήσεις αφορούν σε αγοραστικό κοινό από το εξωτερικό.

Στα 7.250 ευρώ ανά τ.μ. στη Μύκονο οι υψηλότερες τιμές πώλησης
Οι υψηλότερες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικίας τουριστικής περιοχής ανήκουν στη Μύκονο, οι οποίες φτάνουν τα 7.250 ευρώ ανά τ.μ.. Επόμενη έρχεται η Πάρος και η Σαντορίνη με μέση ζητούμενη τιμή 3.450 ευρώ ανά τ.μ. και 3.250 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα. Από την άλλη, στην Κρήτη, τα επίπεδα των τιμών πώλησης δεν είναι αρκετά υψηλά συγκριτικά με τους προηγούμενους προορισμούς και δεν συναντώνται μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις περιοχές των Χανίων, του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου. Επιπρόσθετα, βάσει της έρευνας, όσον αφορά στην Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα, οι περιοχές αυτές κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα ως προς τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build