Αισθητή άνοδο στις τιμές πώλησης των ακινήτων στην Ελλάδα κατέγραψε η RE/MAX Ελλάς για το 2023, με τη μέση αύξηση να διαμορφώνεται στο 12% για όλες τις κατηγορίες ακινήτων ανεξαρτήτως έτους κατασκευής.
Το κτηματομεσιτικό δίκτυο εξηγεί, στη σχετική του ανακοίνωση, πως η αύξηση αυτή «οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη ζήτηση, τη σταδιακά βελτιωμένη αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή μετά το πέρας των μνημονίων και της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, την αναζήτηση για καλύτερες και πιο ποιοτικές κατοικίες, αλλά και στο ότι ο Έλληνας εξακολουθεί να εμπιστεύεται το ακίνητο ως την πιο ασφαλή επένδυση».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από αγοραπωλησίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά μέσω της RE/MAX Ελλάς, η αύξηση που προκύπτει στις τιμές αγοραπωλησιών των νεόδμητων ακινήτων έως 5 ετών είναι 11% και 13% στα ακίνητα από 5 ετών και άνω, συγκριτικά με τη χρονιά που πέρασε.

Οι τιμές στην Αττική
Στον νομό Αττικής καταγράφηκε αύξηση στις τιμές των νεόδμητων ακινήτων ηλικίας έως 5 ετών κατά μέσο όρο 10,6%.
Στα μεταχειρισμένα ηλικίας άνω των 5 ετών η αύξηση ανήλθε κατά μέσο όρο στο 13,1%. Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας, για τα νεόδμητα ακίνητα έως 5 ετών παρατηρήθηκε αύξηση 4,9% διαμορφώνοντας τη μέση τιμή πώλησης στα 3.439 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η ανοδική τάση ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών σε όλες τις περιοχές του κέντρου, με τις μεγαλύτερες αλλαγές να σημειώνονται στην περιοχή των Αμπελοκήπων και Ζωγράφου. Παράλληλα, καταγράφηκε σημαντική αύξηση κατά 9,9% στα ακίνητα ηλικίας 5 ετών και άνω, με τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται στα 2.299 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Από τις ολοκληρωμένες αγοραπωλησίες του δικτύου της RE/MAX Ελλάς στην Αθήνα, προκύπτει ότι στις περιοχές Ζωγράφου και Χίλτον καταγράφεται η μεγαλύτερη μεταβολή τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο σε ακίνητα ηλικίας άνω των 5 ετών.

Στην περιοχή των βορείων προαστίων, τόσο τα νεόδμητα όσο και τα μεταχειρισμένα ακίνητα παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με το 2022 (7,6% και 11,4% αντίστοιχα) και οι μέσες τιμές διαμορφώθηκαν σε 4.255 ευρώ και 2.828 ευρώ αντίστοιχα. Υψηλές τιμές καταγράφονται και στα νότια προάστια, με σημαντικές αυξήσεις στα νεόδμητα κατά μέσο όρο 15,8%. Τη μεγαλύτερη αύξηση ανά τετραγωνικό μέτρο παρουσίασαν οι περιοχές Βάρης, Γλυφάδας και Ελληνικού. Αναφορικά με τα μεταχειρισμένα ακίνητα, η αύξηση ανήλθε κατά μέσο όρο 17,2%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των αγοραπωλησιών παρατηρήθηκαν στις περιοχές, Βάρη, Βούλα και Ελληνικό. Στα δυτικά προάστια, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στα μεταχειρισμένα ακίνητα αυξήθηκε κατά μέσο όρο 20,1%, με τη μεγαλύτερη άνοδο να παρατηρείται σε Ηράκλειο και Νέα Ιωνία και τη μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο να διαμορφώνεται σε 1.561 ευρώ. Στα νεόδμητα, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο φθάνει τα 2.675 ευρώ (17,3% υψηλότερα από το 2022).

Στον Πειραιά και στις όμορες περιοχές, στα νεόδμητα ακίνητα η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 3.303 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στα παλαιότερα 2.490 ευρώ (αύξηση 9,8% και 9,9% αντίστοιχα). Στο υπόλοιπο Αττικής, στα νεόδμητα ακίνητα παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 7,4% κατά μέσο όρο με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 2.900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και στα μεταχειρισμένα 12,7% με τη μέση τιμή να ανέρχεται στα 1.850 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τα στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα
Όσον αφορά, τώρα, στον νομό Θεσσαλονίκης, η μέση τιμή πώλησης νεόδμητων ακινήτων ανέρχεται στα 2.449 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο παρουσιάζοντας αύξηση 9,6% και στα μεγαλύτερης ηλικίας ακίνητα στα 1.690 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή 12,6% υψηλότερα. Με εξαίρεση την ανατολική πλευρά της πόλης, σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε ακίνητα ηλικίας από 5 ετών και άνω.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, τώρα, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στα ακίνητα έως 5 ετών διαμορφώθηκε στα 2.561 ευρώ και στα μεταχειρισμένα στα 1635 ευρώ, αυξήθηκε, δηλαδή, κατά 13% και 13,5% αντίστοιχα.