Τη μεγαλύτερη επένδυση παραγωγής θερμομονωτικών υλικών εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια αποτελεί, σύμφωνα με τη Ravago Helllas, η νέα μονάδα παραγωγής πετροβάμβακα της εταιρείας, στις εγκαταστάσεις της στο εργοστάσιο παραγωγής μονωτικών υλικών στη Σεβαστή Πιερίας, όπου ήδη από το καλοκαίρι ξεκίνησαν οι δοκιμαστικές παραγωγές στη νέα μονάδα με εντατικό ρυθμό. Η επένδυση αυτή αναμένεται να επιφέρει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση για τη Ravago, καθιστώντας την ως έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στην αγορά της θερμομονωτικών υλικών, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί συνδυασμούς φορτίων (εξηλασμένης πολυστερίνης και πετροβάμβακα) με την ίδια ομάδα προς τους ίδιους πελάτες και να καλύπτει με τρόπο ανταγωνιστικό και με ευελιξία όλες τις διαφορετικές ανάγκες της αγοράς αυτής.

Σημειωτέον ότι η επένδυση αυτή έχει υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, εξασφαλίζοντας ενίσχυση με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής, η οποία προβλέπεται να ανέλθει στο συνολικό ποσό των 2.336.000 ευρώ περίπου.
Παράλληλα, τον περασμένο Μάιο η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων αποφάσισε τον χαρακτηρισμό ως «στρατηγικής επένδυσης» του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για τον εκσυγχρονισμό, την ενεργειακή αναβάθμιση και την επέκταση της προβλήτας και των μονάδων παραγωγής της βιομηχανικής μονάδας της εταιρείας στο Λαύριο.

Ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ο τζίρος
Στις οικονομικές της καταστάσεις για τη χρήση 2022, η διοίκηση της Ravago αναφέρεται στην επίδραση της αύξησης του ενεργειακού κόστους, που επιφέρει αύξηση κόστους στην παραγωγή της εταιρείας, στο κόστος της μεταφοράς των προϊόντων της, καθώς και στη αγορά των πρώτων υλών, παράλληλα και με την μερική έλλειψη κάποιων από αυτά. Ωστόσο, εμφανίζεται σίγουρη πως η εταιρεία είναι προστατευμένη απέναντι σε σημαντικές ταλαντεύσεις στην αγορά, παραπέμποντας στο ευέλικτο επιχειρηματικό μοντέλο της.

Πράγματι, παρά τις προκλήσεις που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα οικονομικά μεγέθη της Ravago όχι μόνο δεν περιορίστηκαν, αλλά αντιθέτως εκτινάχθηκαν προς τα πάνω, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι συγκρίσιμα με αυτά του 2021, καθώς σε αυτά περιλαμβάνονται πλέον και τα αποτελέσματα των θυγατρικών Ravago Hellas Building Solutions και Ravago Κατερίνη, που απορροφήθηκαν από τη Ravago Hellas στα τέλη του 2021.
Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του 2022 έφτασε τα 100,35 εκατ. ευρώ, με τα μεικτά κέρδη να ανέρχονται στα 20,50 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 9,33 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους έκλεισαν στα 7,56 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ το 2021 το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της Ravago Hellas προερχόταν από την ελληνική αγορά, το 2022 αυτό ανατράπηκε: από τα 100,35 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, μόνο τα 38,5 εκατ. πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα. «Κεφάλι» πήραν, αντιθέτως, οι εξαγωγές εντός της ευρωπαϊκής αγοράς, που αυξήθηκαν στα 43,75 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές σε τρίτες χώρες ξεπέρασαν τα 18 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build