Σειρά επενδύσεων, αναπτύσσοντας την παρουσία και τη δυναμική της στην Ελλάδα με νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ravago Hellas, η οποία μεταξύ άλλων προχώρησε στη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής πετροβάμβακα στην περιοχή της Σεβαστής Πιερίας. Πρόκειται για μία κίνηση που έδωσε την δυνατότητα στον όμιλο Ravago να συνδυάζει τις φορτώσεις προϊόντων πετροβάμβακα αλλά και εξηλασμένης πολυστερίνης, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και απευθυνόμενη σε κοινό πελατολόγιο.

Eκτός των άλλων η Ravago Hellas προχώρησε σε αίτηση προς τoν Enterprise Greece, ζητώντας τον χαρακτηρισμό του επενδυτικού της σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της στο Λαύριο ως Στρατηγικής Επένδυσης, με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος 4864 του 2021. Το συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο αφορά στην επέκταση των μονάδων και της προβλήτας.
Tην προβλήτα είχε κατασκευάσει η Dow Hellas για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της στον Όρμο του Αγίου Νικολάου στο Λαύριο και το δικαίωμα χρήσης μεταβιβάστηκε στη συνέχεια στη Ravago Hellas. Θυμίζουμε ότι ο όμιλος Ravago είχε εξαγοράσει το 2019 τη δραστηριότητα παραγωγής XPS (εξηλασμένης πολυστερίνης) της Dow στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 7 εργοστασίων παραγωγής μεταξύ των οποίων και αυτό του Λαυρίου.

Η επένδυση αυτή προβλέπει μεταξύ άλλων την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας μέσω της βελτιστοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας, στη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής νέων προϊόντων, την αύξηση της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας της εγκατάστασης μέσω της αύξησης της δυνατότητας παραλαβής και αποθήκευσης πρώτων υλών καθώς και την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Μέσα από τη συγκεκριμένη επενδυτική δαπάνη θα δημιουργηθεί νέα μονάδα παραγωγής διογκώσιμης πολυστερίνης και εξηλασμένης διογκώσιμης πολυστερίνης (ενδιάμεσα προϊόντα). Θα υπάρξει επίσης η δυνατότητα παραγωγής 80.000 τόνων διογκώσιμης πολυστερίνης ανά έτος, μέρος των οποίων (60.000 τόνοι) θα πωλείται απ’ ευθείας σε σακιά ή χύδην ως ενδιάμεσο προϊόν και το υπόλοιπο θα διοχετεύεται στο εργοστάσιο εξηλασμένης διογκώσιμης πολυστερίνης όπου θα παράγονται 20.000 τόνοι ενός δεύτερου διαφορετικού ενδιάμεσου προϊόντος.

Η επένδυση στα κεντρικά γραφεία στο Μαρούσι
Στις επενδύσεις του ομίλου τα τελευταία χρόνια εντάσσεται εκτός των άλλων η απόκτηση των κεντρικών της γραφείων στην οδό Νερατζιωτίσσης στο Μαρούσι. Πρόκειται για το ακίνητο που είχε αποκτήσει η Dimand μέσα από πλειστηριασμό και πουλήθηκε στη συνέχεια έναντι 1,27 εκατομμυρίων ευρώ στη Ravago. Μάλιστα και μετά το πέρας της πώλησης η Dimand συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες facility management στη Ravago. Στο δεύτερο από τα δύο κτίρια που βρίσκονται στο συγκρότημα αυτό παραμένει ως μισθώτρια η Dimand καθώς σε αυτό φιλοξενούνται τα κεντρικά της γραφεία. Η συνολική επιφάνεια ανωδομής για τα δύο κτίρια ανέρχεται στα 4.400 τετραγωνικά μέτρα και είναι πιστοποιημένα κατά LEED Gold.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build